Κινήσεις στην προεκλογική σκακιέρα

CEB1 31 Γιώργος Λιλλήκας, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, Νικόλας Παπαδόπουλος, Νίκος Αναστασιάδης
CEB1 282 Γιώργος Λιλλήκας, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, Νικόλας Παπαδόπουλος, Νίκος Αναστασιάδης

Το προεκλογικό τοπίο οριστικοποιείται καθώς βρισκόμαστε ένα βήμα πριν γνωστοποιηθεί και το τέταρτο άτομο που θα συμπληρώσει το καρέ των βασικών διεκδικητών της Προεδρίας. Η προσοχή στρέφεται προς την Εζεκία Παπαϊωάννου και τον εκλεκτό του ΑΚΕΛ.

Οι τρεις βασικοί διεκδικητές είναι ήδη γνωστοί: Ο Νίκος Αναστασιάδης που ναι μεν δεν εξήγγειλε αλλά εργάζεται ήδη βάσει προεκλογικού σχεδίου, ο Νικόλας Παπαδόπουλος που ήδη εξήγγειλε και ο Γιώργος Λιλλήκας ο οποίος θα ανακοινώσει αύριο την υποψηφιότητά του.

Ο τέταρτος υποψήφιος θα είναι η επιλογή του ΑΚΕΛ. Το κόμμα της Αριστεράς προχώρησε στο να ράψει το κοστούμι του υποψηφίου πριν μπει και επισήμως στη συζήτηση ονομάτων.

Παρόλο που ο Νίκος Αναστασιάδης δεν έχει δημοσιοποιήσει την πρόθεσή του, όλες οι κινήσεις και ενέργειές του το τελευταίο διάστημα ενισχύουν την άποψη ότι θα είναι υποψήφιος και για πολλούς μάλιστα το πρώτο φαβορί για την κούρσα του πρώτου γύρου.

Το διαφαινόμενο ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις ουσιαστικά άνοιξε και τον δρόμο της προεκλογικής. Ο Νίκος Αναστασιάδης, εξαιτίας και της αδιάλλακτης στάσης της άλλης πλευράς και της συμπεριφοράς του Μουσταφά Ακιντζί το προηγούμενο διάστημα, παρουσιάζει πλέον μια πιο σκληρή γραμμή όσον αφορά τις θέσεις του στο Κυπριακό.

Είναι προφανές ότι θέλει να μαζέψει τις δυσαρεστημένες φωνές των πιο «εθνικόφρονων» εντός του ΔΗΣΥ. Την ίδια ώρα, ενισχύει ακόμη τη γραμμή του, σηκώνοντας το γάντι των προκλήσεων που δέχεται από το ΑΚΕΛ.

Παράλληλα, όμως, διατηρεί και ενισχύει τις γέφυρες επικοινωνίας με ομάδες ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ. Ο διορισμός Βασίλη Πάλμα στη θέση του υφυπουργού παρά τω Προέδρω στον τελευταίο μίνι ανασχηματισμό ήταν μια κίνηση που δείχνει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θέλει να διατηρήσει ανοικτή τη δεξαμενή ψήφων από το ΔΗΚΟ, όχι μόνο για ενίσχυση της δικής του υποψηφιότητας αλλά και για αποδυνάμωση της υποψηφιότητας του προέδρου του ΔΗΚΟ.

Υπενθυμίζεται ότι πέραν του Βασίλη Πάλμα ο Φώτης Φωτίου κατέχει τη θέση του Επιτρόπου Προεδρίας, η Αθηνά Κυριακίδου είναι διορισμένη στην Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας και ο Νέστορας Νέστορος είναι διορισμένος στη θέση του επικεφαλής της ελληνοκυπριακής πλευράς στη ΔΕΑ.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχει ήδη μπει και επίσημα στη μάχη της προεκλογικής κουβαλώντας τη δυναμική της στήριξης τριών κομμάτων και με προοπτική η συνεργασία να προσθέσει ένα ακόμη μέρος.

Παρουσιάζεται ως επίσημος υποψήφιος του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου και ασκώντας έντονη κριτική τόσο προς τον Νίκο Αναστασιάδη και τον ΔΗΣΥ, όσο και προς το ΑΚΕΛ, παρουσιάζεται ως ο τρίτος πόλος και η εναλλακτική λύση.

Προτάσσει έντονα την ανάγκη αλλαγής στρατηγικής στο Κυπριακό επενδύοντας όχι μόνο στους δυσαρεστημένους οπαδούς των δύο μεγάλων κομμάτων αλλά και γενικότερα στους ανέντακτους αλλά απογοητευμένους πολίτες από την πολιτική ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ στο Κυπριακό.

Διατηρεί επίσης ανοικτά κανάλια με τα διαφωνούντα στελέχη της Συμμαχίας Πολιτών, ευελπιστώντας στην ανοικτή ή την παρασκηνιακή στήριξή τους που θα προσθέσει ακόμα μεγαλύτερη δυναμική για να περάσει στον δεύτερο γύρο εκλογών. Εκεί αναμένει ότι με αντίπαλο το Νίκο Αναστασιάδη θα πάρει τη μεγάλη μερίδα του λέοντος από τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, ανεξάρτητα της επίσημης στάσης του κόμματός τους.

Ο Γιώργος Λιλλήκας είναι μέχρι στιγμής ο τρίτος της κούρσας. Παρά τις εσωκομματικές διαφωνίες που είχε για την υποψηφιότητά του, προχωρεί δυναμικά, προτάσσοντας το ποσοστό που έλαβε στις Προεδρικές του 2013.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών απευθύνει νέο κάλεσμα προς τον λαό, προτάσσοντας την αντιμνημονιακή πολιτική του κινήματος, σε αντίθεση με τη στάση που τήρησε το ΔΗΚΟ στη Βουλή κατά την ψήφιση των μνημονιακών νομοσχεδίων.

Προτείνει επίσης τη νέα στρατηγική στο Κυπριακό και τονίζει ιδιαίτερα την ανάγκη ψήφισης του ΓεΣΥ, θέλοντας να δείξει τη διαφωνία του με την ΕΔΕΚ.

Τρεις στο short list του ΑΚΕΛ

Τρία ονόματα περιλαμβάνει η τελική λίστα με τους πιθανούς υποψηφίους του ΑΚΕΛ. Τα στελέχη της Εζεκίας Παπαϊωάννου είναι σφίγγα όσον αφορά τα ονόματα και το περιεχόμενο της χθεσινής συζήτησης στο Πολιτικό Γραφείο για τις προεδρικές εκλογές.

Οι πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι τελικά χθες συμπληρώθηκε το short list του κόμματος με τους πιθανούς υποψήφιους. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται τρία ονόματα, ανάμεσά τους και πρώην στέλεχος του κόμματος, αλλά και εξωκομματικοί. Μεταξύ αυτών και ονόματα που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Επίσημα παραπέμπουν στην ανακοίνωση του κόμματος, στην οποία σημειώνεται ότι το Πολιτικό Γραφείο άρχισε τη συζήτηση για το πολιτικό προφίλ του υποψηφίου, συζήτηση η οποία θα συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρία.

«Μέσα από τις ζυμώσεις και διερευνήσεις που διενεργεί η ηγεσία του Κόμματος, υπάρχουν οι δυνατότητες το ΑΚΕΛ να έχει μια υποψηφιότητα που να συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για να κερδίσει στις προεδρικές εκλογές. Για τη συνέχιση των προσπαθειών για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό που θα απελευθερώνει και θα επανενώνει τη χώρα και τον λαό μας στη βάση της ΔΔΟ», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Πηγή: Φιλελεύθερος