“Έφυγε” ο Αλκέτας Παναγούλιας

a 6224 Ειδήσεις
a 6224 Ειδήσεις

Η Εθνική Ελλάδος πενθεί για τον πρώην προπονητή της

Μια μεγάλη φυσιογνωμία του ελληνικού ποδοσφαίρου έφυγε από τη ζωή χθες το βράδυ. Ο Αλκέτας Παναγούλιας άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 78 ετών, στο σπίτι του στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, όπου διέμενε με την οικογένειά του… 

Ο εκλιπών ήταν ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου που οδήγησε για πρώτη φορά την Ελλάδα σε τελικά Euro το1980 στην Ιταλία και σε Μουντιάλ το 1994 στις ΗΠΑ. Επίσης, όταν ήταν προπονητής του Ολυμπιακού κατέκτησε τρία πρωταθλήματα.

Φιλικά πρόσωπα του εκλιπόντος ανέφεραν στο ΑΜΠΕ ότι η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί τις τελευταίες μέρες. Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε βαθιά θλίψη στο ποδοσφαιρόφιλο κοινό της Ομογένειας, αφού ο Αλκέτας, όπως όλοι τον ήξεραν, είχε ταυτιστεί με επιτυχίες και διακρίσεις ομογενειακών ποδοσφαιρικών ομάδων.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα γίνει την Παρασκευή στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης στην πόλη Falls Church, της ίδιας πολιτείας.

Ο Αλκέτας Παναγούλιας είχε μία πολύχρονη και αξιόλογη πορεία στο ποδόσφαιρο, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Αμερική, όπου διετέλεσε και ομοσπονδιακός τεχνικός στην εθνική και την ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ.

Η ιστορία του καταγράφεται στο βιβλίο “Από το Λευκό Πύργο στο Λευκό Οίκο”, μέσα από το οποίο ο Μακεδόνας τεχνικός αναπολεί τα παιδικά του χρόνια στη Θεσσαλονίκη και το ξεκίνημά του στην ιστορική ομάδα του ‘Αρη Θεσσαλονίκης, το 1949. Εκτός από την Ελλάδα, το ποδόσφαιρο και τον “έξω Ελληνισμό”, στο βιβλίο του αναφέρεται και στους ανθρώπους που είχαν ιδιαίτερο ρόλο στη ζωή του, όπως η σύζυγός του Βάνα Δημητριάδη, τα παιδιά του Δέσποινα και Γιάννης και τα εγγόνια του Μικέλα και Ζωή Βάννα.

Αντρέας Πιερή