Ήττα για την Τσέλσι, ισόπαλη η Ρεάλ

Το παράδοξο αποτέλεσμα της χθεσινοβραδινής “φάσης των 16”, σίγουρα δεν ήταν το ισόπαλο 1-1 της Ρεάλ απέναντι στην ΤΣΣΚΑ αλλά η ήττα της Τσέλσι από τη Νάπολι… 

ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Ρεάλ
Σαφές προβάδισμα για την πρόκριση στον προημιτελικό του Champions League κρατούσε για 93 λεπτά η Ρεάλ Μαδρίτης, ωστόσο -σε εκείνο το σημείο- ο Ουέρνμπλουμ «πάγωσε», στο… παγωμένο «Λουζνίκι», την ομάδα του Ζοσέ Μουρίνιο, διαμορφώνοντας το τελικό 1-1 για λογαριασμό της ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Ο Ρονάλντο είχε δώσει το προβάδισμα στη «βασίλισσα» στο 28’, όπου τόσο εκείνος όσο και ο Καγεχόν έχασαν την ευκαιρία να κάνουν πιο εύκολο το έργο των Μαδριλένων στον επαναληπτικό της 14ης Μαρτίου.

Το ματς

Η ΤΣΣΚΑ ήταν καλύτερη στο ξεκίνημα του αγώνα, μέχρι να ζεσταθεί (μεταφορικά και… κυριολεκτικά) η Ρεάλ. Οι Ρώσοι είχαν την κατοχή, αλλά δεν μπορούσαν να απειλήσουν ουσιαστικά τον Κασίγιας, πέρα από ένα γυριστό του Τζαγκόεφ. Με την συμπλήρωση του πρώτου τετάρτου, ο Μπενζεμά έγινε αναγκαστική αλλαγή και τη θέση του πήρε ο Ιγκουαΐν, ο οποίος έκανε πιο αισθητή την παρουσία του στην άμυνα των γηπεδούχων.

Σχεδόν αμέσως με την είσοδο του Αργεντινού επιθετικού στον αγωνιστικό χώρο ήρθαν οι πρώτες καλές στιγμές για του Ισπανούς, με τον Ρονάλντο να ανοίγει το σκορ στο 28’. Οι γηπεδούχοι άρχισαν να πιέζουν τη Ρεάλ για την ισοφάριση, ωστόσο -και πάλι- δεν κατάφεραν να φανούν αρκετά απειλητικοί. Έτσι, κύλησε το πρώτο 45λεπτο, με την ομάδα του Ζοσέ Μουρίνιο να πηγαίνει προηγούμενη στα αποδυτήρια.

Καρμπόν με το πρώτο ημίχρονο ήταν το ξεκίνημα της αναμέτρησης και στο δεύτερο. Η ΤΣΣΚΑ να έχει την κατοχή και να προσπαθεί να γίνει απειλητική, με τη Ρεάλ να «ζεσταίνεται» στη συνέχεια και να ελέγχει εκείνη το ματς. Οι γηπεδούχοι προσπαθούσαν να βγουν στην επίθεση, αλλά τα τελειώματά τους ήταν πολύ άσχημα. Όσο δεν απειλούνταν οι παίκτες του Ζοσέ Μουρίνιο, έβγαιναν με άνεση στην επίθεση, δημιουργώντας αρκετές ευκαιρίες.

Καγεχόν και Ρονάλντο είχαν σημαντικές στιγμές για να διευρύνουν το προβάδισμα της Ρεάλ, ωστόσο ο Τσεπτσούγκοφ ήταν σταθερός. Στο τελευταίο 20λεπτο, η «βασίλισσα» έμοιαζε να κάνει συντήρηση δυνάμεων διατηρώντας -σχεδόν άκοπα- το σκορ που της έδινε το προβάδισμα για την πρόκριση στον προημιτελικό του Champions League. Τελικά, η «ψυχρολουσία» ήρθε στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων για την ομάδα του Ζοσέ Μουρίνιο, καθώς ο Ουέρνμπλουμ, ύστερα από ένα αχρείαστο φάουλ του Κοεντράο, διαμόρφωσε το τελικό 1-1.

Οι συνθέσεις:

ΤΣΣΚΑ Μόσχας: Τσεπτσούγκοφ, Α. Μπερεζούτσκι, Β. Μπερεζούτσκι, Ιγκνασέβιτς, Σετσνίκοφ, Αλντονίν (68’ Χόντα), Ουέρνμπλουμ, Τόσιτς (82’ Νέσιντ), Τζαγκόεφ, Μούσα (64’ Ολίσε), Ντουμπιά.

Ρεάλ Μαδρίτης: Κασίγιας, Αρμπελόα, Πέπε, Σέρχιο Ράμος, Κοεντράο, Τσάμπι Αλόνσο, Κεντίρα, Καγεχόν (75’ Κακά), Οζίλ (85’ Αλμπιόλ), Ρονάλντο, Μπενζεμά (16’ Ιγκουαΐν).

Νάπολι – Τσέλσι
Μια μέρα νωρίτερα, ο Αντρέ Βίλας-Μπόας μίλησε σα να διαισθανόταν το… κακό που θα τον έβρισκε: «Ο,τι και να γίνει εδώ, δεν θα κριθεί η πρόκριση. Αυτό θα συμβεί στο δικό μας γήπεδο». Σίγουρα οι ελπίδες της Τσέλσι δεν εξανεμίστηκαν από το αποτέλεσμα του «Σαν Πάολο», αλλά η νίκη της Νάπολι (3-1) και κυρίως η εικόνα που παρουσίασαν οι δύο ομάδες, κάνει την πρόκριση να μοιάζει μη αναστρέψιμη ή να αλλάζει χέρια μόνο με θαύμα που θα ισοδυναμεί με ανάσταση των Λονδρέζων.

Οι Ναπολιτάνοι ήταν εκπληκτικοί. Στην παρθενική παρουσία τους σε τόσο υψηλό επίπεδο στο Τσάμπιονς Λιγκ, κατάπιαν τους πολύπειρους Μπλε που παρέμειναν με μία νίκη σε οκτώ επισκέψεις τους στην Ιταλία που εξακολουθεί να τους πληγώνει. Και να φανταστεί κανείς πως οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν κιόλας.

Βέβαια αυτό δεν συνέβη έπειτα από κάποια δική τους εμπνευσμένη ενέργεια, αλλά από τραγικό λάθος του Πάολο Καναβάρο. Ο Ιταλός κεντρικός αμυντικός έκανε τη γκέλα της καριέρας του και αντί να διώξει, έστρωσε το τόπι στον Χουάν Μάτα που στο 27′ πλάσαρε ανενόχλητος τον Μόργκαν Ντε Σάνκτις.

Οι γηπεδούχοι ήταν εκείνοι που μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν τις καλές στιγμές, με τον Πετρ Τσεχ να σταματάει διαδοχικά τους Γκιοκχάν Ινλέρ και Κρίστιαν Μάτζιο. Μετά το 0-1 όμως οι Παρτενοπέι έγινα πιο εύστοχοι και γύρισαν το ματς, έχοντας πρωταγωνιστές τα δύο μεγάλα αστέρια τους. Ο Εντινσον Καβάνι ήταν αυτός που έφτιαξε (δις) τον Εσεκίελ Λαβέτσι (έκανε σεφτέ στον θεσμό), ενώ ενδιάμεσα έβαλε κι εκείνος τον… ώμο του για τη μεγάλη ανατροπή.

Στο 38′ ο Καβάνι τράβηξε πάνω του σχεδόν όλη την αντίπαλη άμυνα. Την κατάλληλη στιγμή έδωσε στον Λαβέτσι, ο οποίος με σουτ έξω από το ημικύκλιο σημάδεψε ιδανικά τη δεξιά γωνία του Τσεχ. Ολα έδειχναν πως οι δύο ομάδες θα πήγαιναν στα αποδυτήρια με τη μοιρασιά. Ωστόσο, στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, η μπάλα από την πολύ καλή σέντρα του Ινλέρ συνάντησε τον ιπτάμενο Καβάνι που με εντυπωσιακά απλό τρόπο (με τον δεξί ώμο στο άλμα) έκανε το 2-1.

Ηταν η πρώτη φορά στα 12 τελευταία χρόνια που η Τσέλσι δεχόταν δύο γκολ στο πρώτο μέρος σε ευρωπαϊκό ματς. Στην επανάληψη πήγε να τα σουλουπώσει κάπως. Είχε την κατοχή, μπήκε δυνατά, μα στην κόντρα οι Ναπολιτάνοι ήταν επικίνδυνοι. Μία του κλέφτη (ο Λαβέτσι έχασε μεγάλη ευκαιρία στο 55′), δύο του κλέφτη (η κεφαλιά του Κέιχιλ έγλειψε το δοκάρι του Ντε Σάνκτις), την τρίτη ήρθε η τιμωρία για τους Αγγλους. Σε αντεπίθεση ο Καβάνι έσπασε τη μπάλα διαγώνια αριστερά και έβγαλε μόνο του τον Λαβέτσι για δεύτερη φορά, με τον Αργεντινό να σκοτώνει τον Τσεχ.

Από εκεί και μετά οι αλλαγές (έβαλε την παλιά φρουρά) του μπλοκαρισμένου ψυχολογικά Βίλας-Μπόας δεν είχαν αποτέλεσμα. Αντιθέτως, λίγο έλειψε να γίνει το 4-1, αλλά ο Μάτζιο έχασε το άχαστο, καθώς πλάσαρε πάνω στον Ασλεϊ Κόουλ που βρισκόταν ακριβώς στην τελική γραμμή του τέρματος. Οπως είπε λοιπόν ο Πορτογάλος τεχνικός τα πάντα θα κριθούν στο «Στάμφορντ Μπριτς» αν και για όλους τους υπόλοιπους φαίνεται πως έχουν ήδη κριθεί. Και εάν όχι η πρόκριση που έχει πάρει κλίση προς τον ιταλικό Νότο, σίγουρα η παραμονή του στον πάγκο τη Τσέλσι που μοιάζει περισσότερο επισφαλής από ποτέ.

* ΟΡαούλ Μεϊρέλες δέχτηκε κάρτα και θα απουσιάσει από τον επαναληπτικό!

Νάπολι (Βάλτερ Ματσάρι): Ντε Σάνκτις, Αρόνικα, Καναβάρο, Καμπανιάρο, Μάτζιο, Σούνιγκα, Γκαργκάνο, Ινλέρ, Χάμσικ (82′ Πάντεφ), Λαβέτσι (74′ Τζεμαΐλι), Καβάνι

Τσέλσι (Αντρέ Βίλας-Μπόας): Τσεχ, Ιβάνοβιτς, Νταβίντ Λουίζ, Κέιχιλ, Μποσίνγκουα (12′ Κόουλ), Ραμίρες, Ραούλ Μεϊρέλες (70′ Εσιέν), Μαλουντά (70′ Λάμπαρντ), Μάτα, Ντρογκμπά, Στάριτζ

Διαιτητής: Κάρλος Βελάσκο Καρμπάγιο (Ισπανία)