Αφιέρωμα στο πρόγραμμα σίτισης του Γ’ Δημοτικού Σωτήρας από την εφημερίδα “Φιλελεύθερος”

a 90 Ειδήσεις
a 3731 Ειδήσεις

Αφιέρωμα στο πρόγραμμα δωρεάν σίτισης των παιδιών του Ολοήμερου Γ’ Δημοτικού Σωτήρας από το ίδρυμα “Σοφία για τα παιδιά” είχε σήμερα η εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ.

“Μέσα στην κατήφεια και την απογοήτευση για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, υπάρχουν ενέργειες και δραστηριότητες οι οποίες αποδεικνύουν το μεγαλείο της ανθρωπιάς, προσφέροντας απλόχερα βοήθεια σε συνανθρώπους μας που έχουν πραγματική ανάγκη. Όταν μάλιστα η βοήθεια παρέχεται σε άπορα παιδιά αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία και γεννά ελπίδα για καλύτερες ημέρες.

Το ίδρυμα «Σοφία» τα τελευταία πέντε χρόνια ασχολείται αποκλειστικά με παιδιά στην Κένυα, ώστε να δώσει ουσιαστική ελπίδα και προοπτική σε άτομα που πέθαιναν από την πείνα και τις αρρώστιες. Ένα από τα πιο μεγάλα επιτεύγματα του ιδρύματος είναι τα σιτιστικά προγράμματα που γίνονται σε περιοχές με τις μεγαλύτερες ανάγκες όπου υπάρχουν παιδιά άρρωστα και υποσιτισμένα που δεν πήγαιναν σχολείο στην Κένυα.

Όπως ανέφερε στον «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ» η ιδρύτρια του «Σοφία» Μαρίνα Σιακόλα, με την οικονομική κρίση και τα όσα βιώνει ο τόπος μας, αποφάσισαν ότι πρέπει να προσφέρουν βοήθεια και στα δικά μας παιδιά στην Κύπρο, χωρίς φυσικά να εγκαταλειφθούν τα παιδιά στην Κένυα που ήδη βοηθούνται. Το ίδρυμα προχώρησε στη δημιουργία κουζίνας σε ολοήμερο σχολείο στην κοινότητα Σωτήρας, όπου κάθε μεσημέρι παρασκευάζεται το φαγητό των μαθητών.

Το αξιοσημείωτο και πρωτοποριακό στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι το γεγονός ότι το φαγητό ετοιμάζεται από τις ίδιες τις μαμάδες των μαθητών.

«Προχωρήσαμε με τον τρόπο που ξέρουμε καλύτερα. Δηλαδή απευθείας χωρίς μεσάζοντες, να λειτουργούμε κουζίνα για την παρασκευή φαγητού στο σχολείο, έτσι ώστε τα παιδιά να έχουν τουλάχιστον ένα πιάτο φαγητό για το μεσημέρι. Λειτουργούμε στοχευμένα και με υποδείξεις των αρμοδίων. Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δημοτικής Εκπαίδευσης Ελπιδοφόρος Νεοκλέους μας υπέδειξε ότι στο Γ’ ολοήμερο δημοτικό σχολείο Σωτήρας είχαν άμεση ανάγκη για μεσημεριανό φαγητό. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ολοήμερο σχολείο», επισήμανε η κ. Σιακόλα.

Πρόσθεσε ότι το ίδρυμα αποφάσισε να αναλάβει το σχολείο με απαραίτητη προϋπόθεση ότι τα χρήματα δεν θα παρασχεθούν στο υπουργείο ή άλλο φορέα. Σε αυτό το σχολείο μέχρι τον περασμένο Ιούνιο το γεύμα των μαθητών προερχόταν από catering.

Στο τέλος της περασμένης σχολικής χρονιάς το 90% των γονέων αδυνατούσαν να πληρώσουν για τη διατροφή.

Άμεσα το ίδρυμα πλήρωσε ποσό €4.000 προκειμένου να ολοκληρωθεί η περσινή χρονιά χωρίς τα παιδιά να στερηθούν το μεσημεριανό. Για τη νέα χρονιά δούλεψαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι εθελοντές και ο διευθυντής του σχολείου Φώτης Σταύρου, ούτως ώστε να κατασκευαστεί χώρος για κουζίνα. Η κουζίνα έχει κατασκευαστεί και έχει εξοπλιστεί πλήρως με όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Ταυτόχρονα εξασφαλίσαμε από ευαισθητοποιημένες εταιρείες τροφίμων και ιδιώτες, τις βασικές πρώτες ύλες για την παρασκευή τροφίμων.

Από την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησε να λειτουργεί κανονικά το πρόγραμμα του ιδρύματος «Μαγειρεύω και Προσφέρω», μέσω του οποίου σιτίζονται καθημερινά περίπου 120 μαθητές.”

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ