Αντί της εργασίας προτιμούν την παροχή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

Απογοητευτικό είναι το ενδιαφέρον του επιχειρηματικού κόσμου για την πρόσληψη ανέργων δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), σε μια περίοδο που η οικονομία βαδίζει σε πορεία σταδιακής αναθέρμανσης, αλλά συνάμα και τα ίδια τα άτομα αυτής της ομάδας φαίνεται να μην είναι ιδιαίτερα πρόθυμα να εργοδοτηθούν, παραπέμποντας σε συνειρμούς ότι επιλέγουν το μηνιάτικο της κοινωνικής παροχής.

Πιο συγκεκριμένα, πενιχρή ήταν η ανταπόκριση του επιχειρηματικού κόσμου, λιγότερες των 100 θέσεων εργασίας προσφέρθηκαν, στο πλαίσιο λειτουργίας του σχεδίου παροχής κινήτρων για την πρόσληψη δικαιούχων του ΕΕΕ, σε συνδυασμό με τρίμηνη κατάρτιση από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού-ΑνΑΔ. Τόσο λίγες θέσεις, όταν ο στόχος του υπουργείου Εργασίας ήταν η εργοδότηση 850 ανέργων.

Οι παρατάσεις στην πρόσκληση λειτουργίας του σχεδίου από το υπουργείο Εργασίας δεν είχε τελικά τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Όχι ότι το πακέτο του σχεδίου ήταν κακό. Κάθε άλλο, το σχέδιο προβλέπει ότι μετά τη λήξη της κατάρτισης, για την οποία ο εργοδότης δεν έχει απολύτως κανένα κόστος, είναι υπόχρεος να προσλάβει τον άνεργο για έναν χρόνο. Για την εργοδότησή του ο επιχειρηματίας θα λαμβάνει επιδότηση μέχρι και στο 60% του εργασιακού κόστους με μέγιστο ποσό τις €6.000.

Επίσης, ένα άλλο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας προχωρεί με χαμηλή ταχύτητα και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα κρίνονται μη ικανοποιητικά. Πρόκειται για το σχέδιο που επίσης απευθύνεται στους δικαιούχους του ΕΕΕ και προβλέπει κατάρτιση σε επαγγέλματα της ξενοδοχειακής και επισιτιστικής βιομηχανίας (ειδικότητες τραπεζοκόμου, καμαριέρας, μπάρμαν και υποδοχής). Σχέδιο που επιχειρήθηκε να λειτουργήσει και πέρσι από το υπουργείο Εργασίας, χωρίς όμως καλά αποτελέσματα, καθώς απροθυμία και τεχνικές δυσκολίες υπήρξαν τόσο από μέρους των ξενοδόχων όσο και από λήπτες του ΕΕΕ. Και στην παρούσα πρόσκληση του σχεδίου, όπως πληροφορούμαστε, το ενδιαφέρον ήταν κατώτερο των προσδοκιών. Παρόλα αυτά, τα προγράμματα κατάρτισης σχεδιάστηκαν και σε έναν βαθμό λειτουργούν.

Οι δικαιούχοι του ΕΕΕ έχουν υποχρέωση να ανταποκρίνονται στις παραπομπές των Υπηρεσιών Απασχόλησης για εργοδότηση και κατάρτιση, σε αντίθετη περίπτωση το υπουργείο Εργασίας δύναται να τους αποκόψει την παροχή, αν διαπιστωθεί ότι οι λόγοι δυσκολιών που προβάλλουν είναι αβάσιμοι. Το οικονομικό κόστος παραχώρησης του ΕΕΕ το 2015 ανήλθε στα €220,5 εκατ. και το 2016 στα €221 εκατ.

Σε ένα συναφές επίπεδο, αντίθετα, από τα προαναφερθέντα σχέδια, μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον επιχειρηματιών και ανέργων αξιοποίησης των σχεδίων παροχής κινήτρων για απασχόληση ανέργων άνω των 50 ετών και μέχρι 25 ετών. Υπολογίζεται ότι προσελήφθηκαν περίπου 1.000 άνεργοι μέσω των σχεδίων, οι οποίοι θα εργάζονται για έναν χρόνο (μέχρι τέλος του 2017), με τον εργοδότη να λαμβάνει επιδότηση του εργατικού κόστους μόνο για τους δέκα μήνες.

Στο μεταξύ, ανοικτά παραμένουν μέχρι τέλος του μήνα τα σχέδια παροχής κινήτρων για πρόσληψη ατόμων με αναπηρία και ατόμων με χρόνιες παθήσεις. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η πρόσληψη 200 ατόμων, πλην, όμως, τα σχέδια σκοντάφτουν στην απροθυμία των επιχειρηματιών να εργοδοτήσουν άτομα αυτών των ομάδων.

Πηγή: philenews

Ροη Ειδησεων

ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Φυλάκιση 11 χρόνων σε 20χρονο για βιασμό

Ποινή φυλάκισης διάρκειας έντεκα ετών, επέβαλε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Αμμοχώστου, σε άντρα ηλικίας 20 ετών,…

28 Ιουνίου, 2024

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προχωρούν οι ναυαγοσώστες

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προχωρούν στις 25 Ιουλίου οι ναυαγοσώστες, σε σχέση με την στελέχωση…

28 Ιουνίου, 2024

Γιάννης Καρούσος στην επίσημη διαβεβαίωση του: «Ξεκινάμε δουλειά για να υλοποιήσουμε το όραμα μας»

Την επίσημη διαβεβαίωση του ενώπιον της Εφόρου Εκλογής, Βοηθό Επάρχου κυρίας Φλώρας Γεωργίου, έδωσε ο…

28 Ιουνίου, 2024

Φόνος Αγγελή: Στη φυλακή για 9 χρόνια ο 42χρονος

Σε ποινή φυλάκισης εννέα χρόνων καταδίκασε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Αμμοχώστου τον 42χρονο κατηγορούμενο για τον…

28 Ιουνίου, 2024

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διάλεξη με τίτλο «Διαχείριση Αποβλήτων – Παρόν και Μέλλον»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διάλεξη με τίτλο «Διαχείριση Αποβλήτων - Παρόν και Μέλλον» την Πέμπτη…

28 Ιουνίου, 2024

Διευκρινίσεις Υπουργείου Παιδείας για κινητά στα σχολεία

Σε σχέση με τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού για τη χρήση κινητών…

28 Ιουνίου, 2024