Πενταμερής διάσκεψη ή ο καθένας το δρόμο του, δηλώνει ο Ερογλου

a 199 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 7182 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
Εάν υπάρχει βούληση για συμφωνία ελάτε να κάνουμε μια πενταμερή διάσκεψη αυτή τη φορά και ας λύσουμε το Κυπριακό με τις εγγυήτριες δυνάμεις, δήλωσε ο Ντερβίς Ερογλου, προσθέτοντας: ”αυτή είναι η τελευταία μου έκκληση. Εάν απορριφθεί και αυτό, ο καθένας να πάρει το δρόμο του”… 

Οπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης, μιλούσε σε εκπαιδευτική εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη όπου βρίσκεται. Κατά την σαραντάλεπτη – όπως σημειώνεται – ομιλία του, ο κ. Ερογλου, μεταξύ άλλων, είπε ότι στο σημείο που έχει φτάσει το Κυπριακό έχει ανάγκη από μεγάλους ηγέτες.

Στην Κύπρο, ανέφερε, υπάρχουν ”δύο λαοί” και ”δύο χωριστές δημοκρατίες” και σκοπός των διαπραγματεύσεων είναι η δημιουργία ενός συνεταιρικού κράτους από αυτές τις ”δύο δημοκρατίες”. Σε μια πιθανή συμφωνία, συνέχισε, δεν θα υπάρξει καταδυνάστευση του ενός «λαού από τον άλλο» και οι Ε/κ με τους Τ/κ θα είναι σε ισότιμη βάση. Οι Τ/κ, πρόσθεσε, υπέφεραν στο παρελθόν και το νέο κράτος πρέπει να πάρει μαθήματα από τις εμπειρίες του παρελθόντος.

Για μια μόνιμη συμφωνία, συνέχισε ο κ. Ερογλου, πρέπει να ληφθούν υπόψην οι πραγματικότητες. ”Σε μια συμφωνία στην Κύπρο υπάρχουν δύο εμπόδια, το ένα είναι η ε/κ εθνική βούληση να απορριφθεί μια ομοσπονδιακή λύση”. Το 2004, υποστήριξε, από τα τέσσερα άτομα τα τρία στην ε/κ πλευρά, δεν απέρριψαν μόνο το σχέδιο των ΗΕ τότε, αλλά την λύση που θα στηρίζεται σε μια ομοσπονδιακή δομή στην Κύπρο. Το 65% των Τ/κ, σημείωσε, είπε ναι στο σχέδιο Ανάν, λέγοντας ο ίδιος ως ”πρωθυπουργός” τότε απέρριψε το σχέδιο επειδή επέστρεφε πολύ έδαφος στους Ε/κ και πολλοί Ε/κ αναμενόταν να επιστρέψουν στα κατεχόμενα.

Το άλλο εμπόδιο, είπε, είναι η ανεκτικότητα και ο προστατευτισμός που δείχνει η διεθνής κοινότητα έναντι της ε/κ πολιτικής, ισχυριζόμενος ότι παρά το ότι τα προβλήματα στην Κύπρο άρχισαν λόγω της Ελλάδας και της ε/κ πλευράς, υπάρχει η απόφαση 186 του ΣΑ του ΟΗΕ και η Κυπριακή Δημοκρατία που έμεινε – όπως είπε – στους Ε/κ μόνο, έγινε αργότερα μέλος της ΕΕ. Από τη μια, είπε, η ΕΕ στηρίζει μια κυπριακή λύση και από την άλλη έκανε μέλη της μόνο τους Ε/κ και εφαρμόζει ”εμπάργκο” εναντίον των Τ/κ. ”Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ντροπή για κάποιον από αυτό”.

Ισχυρίστηκε δε ότι από τις Συμφωνίες της Γενεύης το 1975 γράφεται ότι υπάρχουν ”δύο λαοί”, οι Τ/κ στο βορρά και οι Ε/κ στο νότο και όλες οι ”ε/κ διοικήσεις” δεν λένε την αλήθεια στο λαό τους, αλλά υπόσχονται ότι παρά τα 38 χρόνια που πέρασαν οι Ε/κ θα πάρουν τις περιουσίες τους στο βορρά. Μετά από 38 χρόνια, συνέχισε, δεν έμειναν πρόσφυγες ούτε στο βορρά, ούτε στο νότο.

Ο Ντερβίς Ερογλου είπε ότι δύο θέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο όχι μόνο δεν δόθηκαν στους Τ/κ, αλλά παρά το γεγονός ότι επίσημη γλώσσα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η τουρκική, ούτε αυτή χρησιμοποιείται ω επίσημη γλώσσα της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι ο λόγος που δεν τήρησε η Ενωση το λόγο της για άρση των λεγόμενων εμπάργκο, είναι οι πιέσεις που ασκούν οι Ε/κ και έκανε λόγο για διαφορετική φιλοσοφία της ΕΕ.

Οι Τ/κ, είπε, θέλουν να ζήσουν έχοντας τη δική τους κυριαρχία διατηρώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα.

”Είμαστε στο τραπέζι των συνομιλιών για να βρούμε μια λύση που θα οδηγεί στην ειρήνη. Πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί πριν την 1η Ιουλίου”. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια ότι οι συνομιλίες μπορούν να συνεχισθούν και μετά την 1η Ιουλίου και πως αυτή είναι απλά μια ημερομηνία, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η 1η Ιουλίου είναι η ημερομηνία που η Κυπριακή Δημοκρατία την οποία έχουν υπό κατοχή – όπως υποστήριξε – οι Ε/κ, και έγινε άδικα μέλος της ΕΕ, θα αναλάβει την Προεδρία της Ενωσης.

Οι συνομιλίες, είπε, δεν μπορούν να συνεχισθούν με θετικό τρόπο καθώς μετά την Προεδρία της ΕΕ ακολουθούν οι Προεδρικές Εκλογές και πως γι αυτό το λόγο η ε/κ πλευρά δεν είναι εφικτό να δείξει ευελιξία. ”Σε περίπτωση που κληθεί μια πενταμερής διάσκεψη είμαστε έτοιμοι να δείξουμε ευελιξία. Εάν γίνει αυτή η διάσκεψη, μπορούμε να βρούμε λύση στο πρόβλημα”.

Η ε/κ πλευρά όμως, συνέχισε, είναι ενάντια σε μια πολυμερή διάσκεψη λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να βρεθεί λύση δείχνοντας ευελιξία μόνο η τ/κ πλευρά.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κατάληξη στις συνομιλίες, είπε, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτός ένας παθητικός ρόλος για τους Τ/κ και τους πέφτει μια αποστολή στο να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία και την ελευθερία των Τ/κ. Στην Κύπρο σύντομα θα γραφτεί ιστορία, σημείωσε ο κ. Ερογλου.

Ενεργεί, είπε, έχοντας εμπιστοσύνη στο ”λαό” του, στην Τουρκία και είπαν σε όλο τον κόσμο ότι συνομιλίες ”ανοικτού τέλους” δεν μπορεί να συνεχιστούν. ”Την 1η Ιουλίου, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν παίρνοντας μια άλλη μορφή, σε ένα νέο τραπέζι, με νέες προϋποθέσεις και παραμέτρους ή ο καθένας στο δρόμο του”.

Απευθυνόμενος δε προς την ε/κ πλευρά είπε: ”Εάν υπάρχει βούληση για συμφωνία να έρθουν να κάνουμε αυτή τη φορά μια πενταμερή διάσκεψη. Με τη συμμετοχή της Τουρκίας και των άλλων εγγυητριών δυνάμεων να καθίσουμε σε μια πενταμερή σε ισότιμο επίπεδο και να λύσουμε το Κυπριακό μαζί με τις τρεις εγγυήτριες χώρες. Εάν απορριφθεί και αυτό, ο καθένας τότε το δρόμο του”.

Πηγή: ΚΥΠΕ