Αποχώρησε το ΔΗΚΟ από την Κυβέρνηση

Μετά από νέα μαραθώνια διαδικασία το ΔΗΚΟ οριστικοποίησε στις 12.35 τα μεσάνυκτα την αποχώρηση του από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη. Η Κεντρική Επιτροπή ενέκρινε την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου με 97 ψήφους υπέρ και 81 εναντίον, ή 54,5% έναντι 45,5%. Το αποτέλεσμα θεωρείται από πλευράς προέδρου του κόμματος μια καθαρή νίκη, η οποία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Μετά από την απόφαση αυτή οι τέσσερις υπουργοί που ανήκουν στο ΔΗΚΟ καθώς και οι τρεις πρόεδροι ημικρατικών οργανισμών θα προχωρήσουν σήμερα σε υποβολή των παραιτήσεών τους.

Η συνεδρία της ΚΕ ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα και κράτησε εφτάμισι ώρες. Από την αρχή της διαδικασίας τέθηκε το θέμα διεξαγωγής μυστικής ψηφοφορίας. Ο πρόεδρος του κόμματος ξεκαθάρισε πως έστω κι ένα στέλεχος να το ζητήσει, ο ίδιος θα υποστηρίξει τη θέση αυτή και ως εκ τούτου συμφωνήθηκε να στηθούν κάλπες για να τοποθετηθούν τα μέλη της ΚΕ επί της πρότασης του Εκτελεστικού Γραφείου για αποχώρηση από την Κυβέρνηση. Τελικά στην ψηφοφορία που διεξήχθηκε με το πέρας της συζήτησης, 99 από τα 178 μέλη ψήφισαν υπέρ του να τεθεί σε μυστική ψηφοφορία η πρόταση του ΕΓ ως είχε, 76 τάχθηκαν εναντίον και 3 τήρησαν αποχή.

Προηγήθηκε συζήτηση επί του αιτήματος να ζητηθεί παραίτηση και των μελών των Δ.Σ. των ημικρατικών κι όχι μόνο των προέδρων καθώς και των υπουργών. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ ξεκαθάρισε πως στόχος του κόμματος δεν είναι η διάλυση της διακυβέρνησης, κάτι που θα συμβεί με την παραίτηση μελών των Δ.Σ. ημικρατικών.

Κατά τη συζήτηση που κράτησε γύρω στις 6 ώρες, τοποθετήθηκαν γύρω στα 30 στελέχη, και κινήθηκε πάνω στους άξονες των δύο βασικών θέσεων, της απόφασης του Εκτελεστικού Γραφείου για αποχώρηση από την Κυβέρνηση και των εισηγήσεων για παραμονή στην Κυβέρνηση θέτοντας ωστόσο κάποιους πρόσθετους όρους και δεσμεύσεις προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Κύριος εκφραστής της θέσης για αποχώρηση ήταν ο πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος, ενώ της θέσης για παραμονή ο αναπληρωτής πρόεδρος Μάρκος Κυπριανού.

Ο Ν. Παπαδόπουλος τόσο κατά την αρχική του ομιλία όσο και στην τοποθέτηση του στο τέλος της συνεδρίας, απάντησε σ’ όσους υποστηρίζουν παραμονή στην Κυβέρνηση υπό νέους όρους. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ διερωτήθηκε για το πώς θα πάνε πίσω και να αναθεωρήσουν τη συμφωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη επειδή έχει ασάφειες. Διερωτήθηκε επίσης πώς έγινε αποδεκτή η προεκλογική συμφωνία από την τότε ηγεσία εφόσον υπήρχαν ασάφειες. Τέλος, έθεσε το ερώτημα εάν η πρόταση για παραμονή υπό όρους γίνεται απλώς για το θεαθήναι. Ξεκαθάρισε πως δεν σημαίνει ότι το ΔΗΚΟ ευρισκόμενο στην αντιπολίτευση θα τηρεί μηδενική στάση σε όλα και τόνισε πως εκεί που συμφωνεί θα στηρίζει την Κυβέρνηση, είτε είναι εντός είτε εκτός.

Ανοίγοντας τις εργασίες της ΚΕ ο πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος απέρριψε τη θέση παραμονής στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη προκειμένου να της ασκείται έλεγχος.

«Σας διαβεβαιώνω πως δυστυχώς δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα», υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος, απευθυνόμενος προς τα μέλη της ΚΕ. Σημείωσε επίσης πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν άλλαξε τη στάση του ακόμα και μετά την “απειλή” της αποχώρησής μας από την Κυβέρνηση» και διερωτήθηκε εάν πιστεύουν πως θα τους ακούσει όταν θα παραμείνουν και θα τους θεωρεί δεδομένους. Έκανε έναν παραλληλισμό με τον κ. Χριστόφια, λέγοντας πως οι «γενναιόδωρες προσφορές» δόθηκαν όταν το ΔΗΚΟ ήταν στην Κυβέρνηση, ενώ όταν το κόμμα έφυγε «έπαψε να υποχωρεί επειδή πλέον ένιωσε αδυναμία». Περαιτέρω ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε και στις αναφορές περί «πολιτικής σταθερότητας», υπογραμμίζοντας πως στη βάση αυτής της συλλογιστικής, δεν πρέπει να υπάρχουν αντιπολιτεύσεις. Διαμήνυσε δε πως «η πολιτική σταθερότητα στη Βουλή από εμάς εξαρτάται» και τόνισε πως «είναι προσβλητικό για το ΔΗΚΟ, να ισχυρίζεται ο οποιοσδήποτε ότι συμπεριφερόμαστε σοβαρά και υπεύθυνα μόνο όταν είμαστε Κυβέρνηση».

Ο Ν. Παπαδόπουλος κάλεσε τα μέλη του ΔΗΚΟ να πιστέψουν στις θέσεις του κόμματος και διερωτήθηκε «αν πιστεύαμε ότι οι θέσεις του κόμματός μας στο Κυπριακό δεν ήταν σωστές και δεν είχαν απήχηση στην κοινωνία, γιατί τότε ζητήσαμε να τις υιοθετήσει ο Ν. Αναστασιάδης στο προεκλογικό του πρόγραμμα».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ κατηγόρησε τον κ. Αναστασιάδη ότι χρησιμοποίησε το κόμμα και πρόσθεσε: «Ήμασταν το πολιτικό του άλλοθι, του δώσαμε την αξιοπιστία και την ιστορία μας στο Κυπριακό και σήμερα επιλέγει να μας αγνοεί και να μας παραγνωρίζει». Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ ξεκίνησε την ομιλία του κατηγορώντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι «με τις πράξεις και ενέργειές του χώρισε δυνάμεις που ήσαν ενωμένες». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα όσα ο κ. Αναστασιάδης είχε δεσμευτεί έναντι του ΔΗΚΟ και ακολούθως κατέγραψε τα γεγονότα μεταξύ 2ας Δεκεμβρίου και 11ης Φεβρουαρίου. Στο διάστημα αυτό είχαν γίνει κατ’ ιδίαν συναντήσεις, συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου και συσκέψεις αρχηγών στο πλαίσιο των οποίων ο κ. Παπαδόπουλος κατέθετε τις επιφυλάξεις και ανησυχίες του ΔΗΚΟ.

Καταλήγοντας ο κ. Παπαδόπουλος ανακοίνωσε ότι από τις επόμενες ημέρες θα αναλάβει πρωτοβουλία για να ενισχυθεί η ενότητα και η συλλογικότητα του κόμματος. Ζήτησε τη βοήθεια όλων σ’ αυτή την προσπάθεια.

Τους κάλυψε ο Λακκοτρύπης

Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, σήκωσε το βάρος του να μεταφέρει τη θέση των τεσσάρων υπουργών του κόμματος ενώπιον των μελών της ΚΕ. Στην τοποθέτησή του ο κ. Λακκοτρύπης τάχθηκε υπέρ της παραμονής του ΔΗΚΟ στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη. Τόνισε τις σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας για τις οποίες, όπως είπε, το ΔΗΚΟ πρέπει να είναι στην Κυβέρνηση.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ροη Ειδησεων

Διανυκτερεύοντα Φαρμακεία τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Λευκωσία Λύμπουρας Χαράλαμπος Λεωφόρος Τσερίου 229 Στρόβολος 22524919 Χριστοδουλίδης Χάρης Ανδρέα Αβρααμίδη 49 Στρόβολος 22879747…

1 Σεπτεμβρίου, 2024

Διανυκτερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024

Λευκωσία Χριστοδούλου Κυπρούλλα Καρπενησίου 25Α Λευκωσία 22376960 Κραμβής Σ. Κλεάνθης Καλλιπόλεως 12 Γ- Δ Λευκωσία…

1 Σεπτεμβρίου, 2024

Τουρκικές αντιδράσεις για τη σειρά «Famagusta» στο Netflix: «Προπαγάνδα των Ελλήνων, οι Τούρκοι της Κύπρου σφαγιάστηκαν».

Οι τουρκικές αντιδράσεις για την προβολή της σειράς «Famagusta» στο Netflix είναι έντονες και κάνουν…

1 Σεπτεμβρίου, 2024

Ημέρα Μνήμης Κατεχόμενης Αχερίτου και μνημόσυνο πεσόντων (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Στο Προσφυγικό Συνοικισμό Αγ.Γεωργίου Βρυσούλλων Αχερίτου τελέστηκε την Κυριακή 01/09/24 η εκδήλωση Μέρα Μνήμης Αχερίτου…

1 Σεπτεμβρίου, 2024

Ημέρα Μνήμης Κατεχόμενης ΄Αχνας: Πορεύθηκαν προς τη νεκρή ζώνη (EIKONEΣ)

Στο Δασάκι της Άχνας οι κάτοικοι πορεύθηκαν σήμερα Κυριακή 01 Σεπτεμβρίου για μια ακόμη χρονιά…

1 Σεπτεμβρίου, 2024

Περιοδεία στην Κάτω Δερύνεια από Νικολέττο και Λίλη (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Την κατεχόμενη περιοχή της Κάτω Δερύνειας είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί σήμερα ο Δήμαρχος Παραλιμνίου…

31 Αυγούστου, 2024