Τέλη Ιουνίου ο «εκλεκτός» του ΑΚΕΛ για τις Προεδρικές

a 3 Ειδήσεις
a 7482 Ειδήσεις

Λίγο πριν το τέλος Ιουνίου θα είναι γνωστός ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ στις προεδρικές εκλογές, ανέφερε σήμερα ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού. Ο κ. Κυπριανού ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα προσεγγίσει για ενδεχόμενη συνεργασία όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ, ενώ απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα σε ότι αφορά το ενδεχόμενο στήριξης του Δημήτρη Χριστόφια… 

Όπως είπε ο κ. Κυπριανού, το ΑΚΕΛ αυτή τη στιγμή ετοιμάζει ένα πλαίσιο πολιτικών θέσεων, το οποίο θα παρουσιάσει στα πολιτικά κόμματα που θα προσεγγίσει και στη συνέχεια θα γίνει συζήτηση.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι θα επιδιώξουμε συναντήσεις με όλα τα πολιτικά κόμματα εκτός από το Δημοκρατικό Συναγερμό ο οποίος ήδη έχει εξαγγείλει την υποψηφιότητα του κ. Αναστασιάδη και αντιλαμβάνεστε ότι το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να υποστηρίξει τον κ. Αναστασιάδη γι΄αυτό δεν κρίνουμε σκόπιμο να κάνουμε συνάντηση με τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Με όλα τα υπόλοιπα θα ζητήσουμε συναντήσεις και θα διαφανεί εαν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας. Η δική μας η άποψη επιμένω, είναι πολύ πρόωρο τώρα να αναλωθούμε σε μια άγονη και στείρα προεκλογική αντιπαράθεση», είπε ο κ. Κυπριανού.

Σε ερώτηση για το αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να είναι ξανά υποψήφιος στις Προεδρικές εκλογές, ο κ. Κυπριανού είπε πως ο κ. Χριστόφιας θα πρέπει να ερωτηθεί ο ίδιος. « Εμείς έχουμε συζητήσει μαζί του και θα επαναλάβω αυτό το οποίο κατ’ επανάληψη έχω πει, ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας θέτει τον εαυτό του στη διάθεση του ΑΚΕΛ. Από κει και πέρα, και το ΑΚΕΛ και ο Δημήτρης Χριστόφιας θα συνεννοηθούμε και θα λάβουμε αποφάσεις οι οποίες θα θεωρήσουμε ότι εξυπηρετούν με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο τον αγώνα του Κυπριακού λαού στις προσπάθειες που καταβάλουμε ως Κύπρος»

Ερωτηθείς πότε θα γνωρίζει ο κόσμος για τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ στις Προεδρικές εκλογές ο κ. Κυπριανού είπε πως « αυτό αναμένεται να γίνει λίγο πριν το τέλος του Ιούνη».

Αλεξάντερ Ντάουνερ

«Ο κ. Ντάουνερ έχει δηλώσει ότι θα παραδώσει την έκθεσή του στο Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τις επόμενες δεκαπέντε ημέρες. Η δική μας η πεποίθηση είναι ότι αυτή θα πρέπει να είναι αντικειμενική και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταγράφονται αντικειμενικά τα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί στις συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και να υποβάλλεται πρόταση στον Γενικό Γραμματέα για το πως θα πρέπει να προχωρήσουμε περαιτέρω», ανέφερε ο κ.Κυπριανού.

Θέλω να πιστεύω πρόσθεσε ο. Κυπριανού ότι ο κ. Ντάουνερ δεν πρόκειται να καθοδηγήσει το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ με τρόπο που θα προκαλεί προβλήματα στον ίδιο το Γενικό Γραμματέα δηλαδή να μην τον συμβουλέψει να προβεί σε ενέργειες που θα τον αφήνουν εκτεθειμένο.

«Τουλάχιστον αυτά μας έχει υποσχεθεί ο κ.Ντάουνερ», είπε.

Τουρκικές απειλές

«Όσον αφορά τις τουρκικές απειλές για να σχολιάσω και τα άλλα ζητήματα τα οποία συζητιούνται τις τελευταίες μέρες στο Κυπριακό, νομίζω ότι η Τουρκία επαναλαμβάνει τον εαυτό της. Πάντοτε όταν επίκειται μια εξέλιξη αναφορικά με το Κυπριακό σκληραίνει τη στάση της προσπαθεί να παρουσιάζεται όσον το δυνατόν πιο επιθετική θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα επιβάλει τις απόψεις της», σημείωσε ο κ. Κυπριανού.

Όπως ανέφερε ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ, η δική μας η απάντηση σε όλη αυτή την τουρκική επιθετικότητα πρέπει να είναι πολύ αποφασιστική και να καταγγείλουμε ακριβώς το γεγονός ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται με έναν τρόπο προσβλητικό όχι έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας μόνο αλλά της Ε.Ε γενικότερα.

Αιχμές κατά Νικόλα Παπαδόπουλου

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε λύπη για τις δηλώσεις του στελέχους του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου λέγοντας ότι κάποιοι έχουν χάσει εντελώς την επαφή με την πραγματικότητα.

«Eπειδή έχω παρακολουθήσει δηλώσεις του κ.Παπαδόπουλου χθες με τις οποίες κατηγορούσε την πολιτική που ακολουθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνδυασμό με το ψήφισμα το οποίο έχει υιοθετηθεί στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο. Λυπούμαι ειλικρινά, γιατί φαίνεται πως κάποιοι έχουν χάσει εντελώς την επαφή με την πραγματικότητα, εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ακολουθούσε την πολιτική που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια ο κ. Παπαδόπουλος θα έπρεπε να ήταν βέβαιος ότι θα ήταν πολύ διαφορετικά τα δεδομένα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αν καταφέραμε να έχουμε ψηφίσματα τα οποία περιέχουν πάρα πολλές θετικές πρόνοιες», ανέφερε ο κ.Κυπριανού.

Όπως είπε ο κ. Κυπριανού, αυτό οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην καλή δουλειά που γίνεται από την κυβέρνηση αλλά και στην καλή δουλειά που γίνεται από κάποια κόμματα και τους ευρωβουλευτές στο επίπεδο του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου.

«Και διερωτώμαι εάν οι θέσεις που διατυπώνει ο κ. Παπαδόπουλος βοηθούν στο να διαμορφώνονται σωστές προσεγγίσεις στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο. Ξέρετε ότι επέστρεψα από εκεί την περασμένη Πέμπτη και τολμώ να πώ ότι προσεγγίσεις όπως αυτή του κ. Παπαδόπουλου το μόνο που θα πετύχαιναν θα ήταν να μας βάλουν στο στόχο του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου κατηγορώντας μας για ευθύνες τις οποίες θα είχαμε την κατάσταση στο Κυπριακό», πρόσθεσε.

Πηγή: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων