«Έφοδος» δήμων στα διαρθρωτικά ταμεία

a 6 Ειδήσεις
a 2507 Ειδήσεις

Στη μάχη για να απορροφήσουν όσον το δυνατόν μεγαλύτερα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ετοιμάζονται να ριχθούν οι Δήμοι. Η ΕΕ την περίοδο 2014-2020 θα ενισχύσει την Κύπρο συνολικά με €945 εκατ., που θα κατανεμηθούν για προγράμματα τα οποία δεν αφορούν μόνο την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σε πλεονεκτική θέση βρίσκονται οι μεγάλοι Δήμοι, οι οποίοι διαθέτουν υπηρεσίες που ασχολήθηκαν ξανά με την υλοποίηση έργων, που εντάσσονται στους τομείς που θα χρηματοδοτηθούν και πρέπει να κριθούν ως ώριμα και άρα προϋποθέτουν κάποιας μορφής προεργασία. Μικρότεροι Δήμοι εκφράζουν παράπονα επειδή δεν διαθέτουν καταρτισμένο προσωπικό, το οποίο να προωθήσει τον σχεδιασμό έργων που είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθούν.

Στο παρελθόν, ειδικά οι μικροί Δήμοι, όχι μόνο δεν κατάφερναν να κερδίσουν χρηματοδότηση από την ΕΕ για να υλοποιήσουν έργα υποδομής, αλλά τους έμεναν και τα έξοδα που αφορούσαν την αμοιβή συμβούλων, οι οποίοι εισηγούνταν και προωθούσαν τη συμπερίληψη έργων στα χρηματοδοτούμενα από τη ΕΕ.

Η Ένωση Δήμων είχε επαφή με κάποιους συμβούλους και παράλληλα συμβούλευσε τους Δήμους να μην πληρώνουν τους συμβούλους για την εκπόνηση μελέτης, αλλά να συζητούν μαζί τους και να καταλήγουν σε συμφωνία με βάση την οποία θα πληρώνονται, νοουμένου ότι τα έργα που θα προταθούν θα εγκριθούν.

Με τον τρόπο αυτό, δεν θα εκπονούν τις μελέτες χωρίς να ενδιαφέρονται αν θα χρηματοδοτηθούν ή όχι, αφού από την έγκριση ή την απόρριψή τους θα εξαρτάται και το κατά πόσον θα πληρωθούν ή μη.

Η Ένωση Δήμων ενημέρωσε τα μέλη της για τη γενικότερη πολιτική της χρηματοδότησης έργων, αφού δεν διαθέτει υπηρεσία η οποία να μπορεί να βοηθήσει τα μέλη της στη διαδικασία υποβολής προτάσεων για συγκεκριμένα έργα.

Σημειώνεται, ότι ενώ η Κύπρος την περίοδο 2007-2013 εγκρίθηκε να απορροφήσει συνολικά περίπου €728 εκατ., για την περίοδο 2014-2020, λόγω και της οικονομικής κρίσης, εγκρίθηκε να απορροφήσει περίπου €940 εκατ.

Ο ανώτερος λειτουργός της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Άδωνης Κωνσταντινίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Φ», ανέφερε πως στις πόλεις των τεσσάρων μεγάλων Δήμων (Λευκωσία, Λεμεσός, Λάρνακα και Πάφος) θα στηριχθούν έργα, τα οποία θα αναβαθμίσουν τις υποβαθμισμένες περιοχές και ειδικά τους πυρήνες τους. Τα έργα τα οποία προτείνεται να χρηματοδοτηθούν (κατά 95%) από την ΕΕ πρέπει να συμβάλλουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας, είπε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Όσον αφορά στο σύνολο των Δήμων, ο κ. Κωνσταντινίδης είπε πως προωθείται η χρηματοδότηση έργων που αφορούν την ανακύκλωση, τα απόβλητα και γενικότερα την προστασία του περιβάλλοντος.

Εξήγησε επίσης, πως ένας άλλος τομέας ο οποίος θα απορροφήσει ευρωπαϊκά κονδύλια είναι η ενέργεια και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε όλα τα δημόσια κτήρια, περιλαμβανομένων και των κτηρίων των τοπικών Αρχών.

Παράλληλα, θα χρησιμοποιηθούν κονδύλια με σκοπό να καταστούν τα πιο πάνω κτήρια κατά το δυνατό λιγότερο ενεργοβόρα, κάτι το οποίο προοπτικά θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση πόρων για φωτισμό και κλιματισμό των κτηρίων.

Περαιτέρω, κονδύλια θα μπορούν να απορροφήσουν και οι κοινότητες με τη δημιουργία κοινών έργων προς όφελος της ευρύτερης περιοχής στην οποία βρίσκονται. Για παράδειγμα οι κοινότητες της Σολιάς θα μπορούν να δημιουργήσουν ένα χώρο του οποίου η χρήση θα προσελκύσει και τουρισμό ή θα ενισχύσει την περιοχή αν ήδη αυτή προσελκύει τουρίστες. Μπορεί να είναι ένα αθλητικό κέντρο ή κάτι άλλο που θα αποφασίσουν οι συμβαλλόμενες κοινότητες από κοινού, είπε ο κ. Κωνσταντινίδης. Υπέδειξε επίσης, πως το έργο που θα δημιουργηθεί θα μπορεί να χρησιμοποιείται για ενίσχυση του χειμερινού τουρισμού.

Στους στόχους και η κοινωνική συνοχή

Πρόσφατα, ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΓΔ ΕΠΣΑ), Γιώργος Γεωργίου, αναφέρθηκε στη σημασία και στην ανάγκη πλήρους αξιοποίησης των ευρωπαϊκών ταμείων για την αναδιάρθρωση και επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας, τη διατήρηση και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Ανέφερε επίσης ότι, οι τρεις προτεινόμενες βασικές Προτεραιότητες Χρηματοδότησης είναι:

● η υποστήριξη της αναδιάρθρωσης και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας

● η αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, η προώθηση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής

● η προστασία του περιβάλλοντος και η αποδοτική χρήση των πόρων.

Προστασία του περιβάλλοντος

Ο ανώτερος λειτουργός της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Άδωνης Κωνσταντινίδης ανέφερε, εξάλλου, ότι από τα Ταμεία Συνοχής θα χρηματοδοτηθούν έργα που αφορούν το περιβάλλον, την ενέργεια και τις μεταφορές.

Θα χρηματοδοτηθούν επίσης έργα που άπτονται της χρήσης της τεχνολογίας της πληροφορικής, της ψηφιακής επιχειρηματικότητας και γενικά τομέων που σχετίζονται με την εισαγωγή της νέας τεχνολογίας.

Στο πλαίσιο της χρηματοδότησης θα εγκριθούν προγράμματα που αφορούν στην Παιδεία, τους νέους και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Ένας άλλος τομέας ο οποίος θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί θα ήταν η αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για υλοποίηση έργων υποδομής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο τα έργα αυτά, πέραν της εξυπηρέτησης των κατοίκων κάποιων περιοχών να προσφέρουν και έσοδα.

Τέτοια έργα θεωρούνται και τα αποχετευτικά συστήματα τα οποία πέραν του ότι αποτελούν δέσμευση της Κύπρου έναντι της ΕΕ, μπορεί να φέρουν και έσοδα με την επιβολή τελών.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ