Θεοχάρους: Εκ του πονηρού τροπολογία στην έκθεση για Τουρκία

a 11 Ειδήσεις
a 7491 Ειδήσεις

Ισορροπημένη και καλή χαρακτηρίζει η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους την έκθεση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας που ψηφίστηκε χθες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφέροντας ωστόσο σε ανακοίνωσή της, ότι υποχρεώθηκε να απόσχει της ψηφοφορίας και να μην υπερψηφίσει την έκθεση, λόγω της εισαγωγής τροπολογίας για τη δυνατότητα και τη διαδικασία ανοίγματος των τουρκικών ενταξιακών κεφαλαίων 23 και 24… 

«Η έκθεση ήταν ισορροπημένη και καλή, ωστόσο η Τουρκία και οι φιλοτουρκικοί κύκλοι, αλλά και πολλοί συνάδελφοι ευρωβουλευτές παρερμήνευσαν την καλή πρόθεση της Κύπρου και των ευρωβουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παρερμήνευσαν και παρερμηνεύουν την έννοια της θετική ατζέντας και των θετικών μηνυμάτων που η Ευρωβουλή θέλησε να στείλουμε προς την Τουρκία», αναφέρει η Ελένη Θεοχάρους.

Απόδειξη τούτου, συνεχίζει, αποτελεί το γεγονός της εισαγωγής στο κείμενο της τροπολογίας που αφορούσε τη δυνατότητα και τη διαδικασία ανοίγματος τουρκικών ενταξιακών κεφαλαίων και ειδικότερα των κεφαλαίων 23 και 24 επί τη βάση της θετικής ατζέντας. Μια τροπολογία που όπως φαίνεται από τα γεγονότα ετέθη, σύμφωνα με την κ. Θεοχάρους, «εκ του πονηρού, δεν συνάδει με το θετικό πρόσωπο της ΕΕ, και δεν καθορίζει ρητώς τις τουρκικές υποχρεώσεις ως απαραίτητη προϋπόθεση για το άνοιγμα οποιουδήποτε κεφαλαίου».
«Δεν είχα δικαίωμα και δεν έχω να αυτοαναιρεθώ δίνοντας θετική ψήφο είτε σε μια τροπολογία είτε σε ολόκληρο κείμενο που την ενσωματώνει», προσθέτει η ευρωβουλευτής, τονίζοντας ότι «ο Κύπριος πολίτης, καθώς και κάθε άλλος Ευρωπαίος πολίτης μας έστειλε στην Ευρωβουλή για να υπηρετούμε πρωτίστως τη δημοκρατία και το σύστημα αρχών και αξιών της το οποίο η Τουρκία παραβιάζει βάναυσα στην Κύπρο και επί τούτου δεν μπορεί να γίνει καμία έκπτωση».

Παρ’ όλο που για πολλούς λόγους οι ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία θα έπρεπε να είχαν ήδη διακοπεί ή ανασταλεί επισήμως, με ευθύνη της Τουρκίας, εντούτοις, προσθέτει η κ. Θεοχάρους, στήριξε την εισηγήτρια της έκθεσης Ρία Όουμεν στην προσπάθεια της και προσήλθε με πρόθεση να ψηφίσει την έκθεση. Πρόθεση, που όπως αναφέρει, «παρεξηγήθηκε από κάποιους συναδέλφους του φιλοτουρκικού μπλοκ, οι οποίοι επιδίωξαν αφενός να εκμηδενίσουν την προσήλωσή μας σε αρχές και αξίες και αφετέρου να αναδείξουν την αξία των οικονομικών συμφερόντων και της στρατιωτικής μηχανής της Τουρκίας».

Πηγή: onlycy.com