Δύο στους δέκα εφήβους είναι καπνιστές

a 8 Ειδήσεις
a 5491 ΕιδήσειςΆκρως ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα της Πανευρωπαϊκής Έρευνας Μαθητικού Πληθυσμού για τις εξαρτησιογόνες ουσίες, όπως το τσιγάρο, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, αφού ένας στους τέσσερις εφήβους ηλικίας 15-16 ετών έχει δοκιμάσει το τσιγάρο και δύο στους δέκα είναι καπνιστές, ενώ τέσσερις στους δέκα κάνουν υπέρμετρη χρήση του αλκοόλ κατά τις εξόδους τους.

Όπως αναφέρθηκε σήμερα στη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της πέμπτης σειράς του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος ESPAD, για τη χρήση νόμιμων και παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών, οι μαθητές που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν πως είναι πολύ εύκολη η πρόσβασή τους στην αγορά αλκοόλ, με τέσσερις στους δέκα μαθητές να δηλώνουν πως σε μια έξοδό τους καταναλώνουν ακόμη και πάνω από πέντε ποτά.

Σε ό,τι αφορά το κάπνισμα, η έρευνα έδειξε πως τέσσερις στους δέκα μαθητές ηλικίας 15-16 ετών στην Κύπρο έχουν δοκιμάσει το κάπνισμα και δύο στους δέκα είναι καπνιστές (κάπνιζαν κατά τον τελευταίο μήνα), με το ποσοστό, αν και είναι μεγάλο, να παρουσιάζεται κάπως μειωμένο σε σύγκριση με το 1995.

Ωστόσο, τα ποσοστά για το κάπνισμα στην Κύπρο είναι χαμηλότερα από το μέσο όρο της έρευνας, αλλά δεν παύουν από το να προκαλούν ανησυχία.

Όσον αφορά το αλκοόλ, η έρευνα έδειξε πως η πρόσβαση στο αλκοόλ στην Κύπρο είναι πολύ εύκολη σε σχέση με άλλες χώρες. Επίσης, τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ από Κυπρίους μαθητές είναι υψηλότερα από το μέσο όρο της ESPAD, ειδικά σε ό,τι αφορά την υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ.

Επιπλέον, η έρευνα καταγράφει και υψηλότερα ποσοστά χρήσης ηρεμιστικών-υπνωτικών από τους μαθητές στην Κύπρο σε σχέση με το μέσο όρο της ESPAD. Σύμφωνα με την έρευνα, το 11% των μαθητών έκαναν χρήση ηρεμιστικών/υπνωτικών, τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους, χωρίς μάλιστα τη σύσταση του γιατρού. Σημειώνεται πως ο μέσος όρος της ESPAD είναι 6%.

Κατά την παρουσίαση της έρευνας αναφέρθηκαν τα ποσοστά της χρήσης παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών, όπου τα αποτελέσματά της μπορεί να θεωρούνται θετικά.

Η έρευνα καταγράφει ότι εννέα στους δέκα μαθητές δεν έχουν κάνει ποτέ χρήση παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών, με την Κύπρο να συγκαταλέγεται στις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά χρήσης παράνομων ουσιών (10% σε σχέση με 18% της ESPAD).

Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας, ο Επιστημονικός Διευθυντής του ΚΕΝΘΕΑ Κυριάκος Βερεσίες είπε πως οι νέοι διατρέχουν κίνδυνο εθισμού από τα αλκοολούχα αναψυκτικά, τα οποία όπως ανέφερε δεν είναι κάτι νέο για την Κύπρο, αφού πριν από λίγα χρόνια πωλούνταν και ελεύθερα στα περίπτερα.

«Τα αλκοολούχα αναψυκτικά δίνουν την εντύπωση στους νέους ότι δεν κάνουν χρήση αλκοόλ. Είναι μια νέα μόδα, η οποία έχουμε διαπιστώσει ότι αυτή τη στιγμή διαδίδεται περισσότερο στα κορίτσια παρά στα αγόρια. Θέλει οπωσδήποτε περισσότερη μελέτη γιατί να συμβαίνει αυτό το πράγμα», είπε ο κ. Βερεσιές.

Αναφερόμενος στη χρήση ναρκωτικών από τους νέους, ο κ. Βερεσίες είπε πως οι νέοι έρχονται σε επαφή με τα ναρκωτικά στην ηλικία των 18 χρόνων. Όπως σημείωσε, «υπάρχει μια έξαρση στους άνδρες στα 18 και στα 20 και αυτό συνδέεται με το στρατό και με την κοινωνικοποίηση μετά το στρατό».

Είπε πως «υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που οι νέοι σήμερα έρχονται σε επαφή με τα ναρκωτικά από την ηλικία των 12 μέχρι 14 ετών», σημειώνοντας ότι και στο στρατό δυστυχώς υπάρχει πρόσβαση.

«Φαίνεται», είπε, «ότι ο στρατός για πολύ κόσμο είναι ένας μεγάλος στρεσιογόνος παράγοντας και καθιστά πολύ πιο ευάλωτα τα άτομα όταν βρεθούν μέσα στις γραμμές της Εθνικής Φρουράς».

Σε σχέση με την κοκαΐνη και ηρωίνη, ο κ. Βερεσίες είπε πως τα ποσοστά χρήσης είναι χαμηλά, ενώ η κάνναβη ωστόσο έχει παρουσιάσει 2% αύξηση από όλες τις προηγούμενες έρευνες.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΝΘΕΑ Ησαΐας Κυκκώτης είπε πως πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα και να ενισχυθούν τα προγράμματα πρόληψης, προσθέτοντας πως με μια δυνατή συμμαχία μπορεί να καλυτερεύσουν τα πράγματα.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος ανέφερε πως θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω έρευνα στο θέμα του αλκοόλ με τη διενέργεια επιδημιολογικής μελέτης για την κατάχρηση του αλκοόλ από τους εφήβους, προσθέτοντας πως η συγκεκριμένη μελέτη πρέπει να επεκταθεί όχι μόνο σε μαθητές ηλικίας 16 ετών, αλλά σε όλους τους μαθητές όλων των ηλικιών και στο στράτευμα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς είπε ότι το κόμμα του έχει ξεκαθαρίσει πως η θέση όπως αυτή έχει εκφραστεί για αποποινικοποίηση της χρήσης ουσιών εξάρτησης είναι λανθασμένη και κάλεσε το αντιναρκωτικό συμβούλιο να τοποθετηθεί επ’ αυτού.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου είπε πως πρέπει να δημιουργηθεί ένα σχέδιο δράσης που να καλύπτει όλες τις εξαρτησιογόνες ουσίες είτε είναι νόμιμες, είτε είναι παράνομες, προσθέτοντας πως η προσπάθεια από όλους μας είναι να εκπέμψουμε ένα θετικό μήνυμα προς τους νέους, γιατί όσο πιο αρνητικό είναι το μήνυμα, τόσο πιο πολύ ωθούνται οι νέοι στη χρήση των εξαρτησιογόνων ουσιών.

Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβας είπε πως το κόμμα του θεωρεί ότι η πολιτεία και συγκεκριμένα το Υπουργείο Παιδείας, όπως επίσης και οι άλλοι φορείς που εμπλέκονται σε αυτές τις διαδικασίες, θα πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους, προσθέτοντας πως θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τους ίδιους τους γονείς και δεύτερον από την ίδια την πολιτεία, η οποία δεν εφαρμόζει τις ήδη υφιστάμενες νομοθεσίες.

Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»