ΥΠΕΞ: Η Κύπρος θα μπορούσε να γίνει το ”ουδέτερο έδαφος” της Αν. Μεσογείου

det mfa erato Ειδήσεις

Μέσα στο σημερινό ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον και την αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας από την Ευρώπη, η Κύπρος θα μπορούσε να γίνει το «ουδέτερο έδαφος» της Ανατολικής Μεσογείου, όπου τα συμφέροντα των χωρών της περιοχής θα συναντώνται για καλύτερη αξιοποίηση του φυσικού τους πλούτου, υπέρ του συμφέροντος των ίδιων των λαών της περιοχής, της σταθερότητας και της ειρήνης στη Μέση Ανατολή και την απρόσκοπτη παροχή ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή… 

Σε ομιλία της, στην Ημερίδα του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ με θέμα: ”Η Κυπριακή Δημοκρατία ως χώρα παραγωγής ενέργειας: Ρόλος και σχέσεις με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου”, η κ. Μαρκουλλή είπε πως ”η ανακάλυψη υδρογονανθράκων δημιουργεί νέες προοπτικές και νέα δυναμική στον ρόλο της Κύπρου”, προσθέτοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία επιδιώκει τη σύναψη διμερών συμφωνιών, που θα επιτρέψουν τη δημιουργία του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου για τη συνεργασία της, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία επιθυμεί να αξιοποιήσει τόσο διμερώς, όσο και εντός του πλαισίου της Ενωσης για τη Μεσόγειο, για την προώθηση της ευρύτερη συνεργασία με τους γείτονες της στη Μέση Ανατολή.

Οπως ανέφερε η Υπουργός Εξωτερικών ”ήδη έχουν υπογραφεί σημαντικές συμφωνίες με την Αίγυπτο, για την αξιοποίηση κοινών κοιτασμάτων, αλλά και για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην περιοχή”, ενώ πρόσθεσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένει σύντομα να ολοκληρωθούν και οι σχετικές διαβουλεύσεις με το Ισραήλ.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι εντός του επόμενου διαστήματος θα ξεκινήσουν ανάλογες συζητήσεις και με τον Λίβανο, σημειώνοντας πως η ύπαρξη υδρογονανθράκων αποτελεί το νέο όχημα που οδηγεί σε μια στενότερη και πιο συστηματική συνεργασία με τα γειτονικά κράτη.

Το Ισραήλ
Αναφερόμενη στο Ισραήλ, είπε πως ”έχουν υπογραφεί μέσα στους τελευταίους 12 μήνες, 11 συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων συμφωνιών για Στρατιωτική Συνεργασία, για Ανταλλαγή Διαβαθμισμένων Πληροφοριών, αλλά και για Συνεργασία στον τομέα της Ερευνας και Διάσωσης.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως ”η σύσφιξη των σχέσεων με το Ισραήλ αποτελεί και συνέπεια των ευρύτερων εξελίξεων στην περιοχή”, αφού όπως εξήγησε ”η αλλαγή στάσης της Τουρκίας και η αβεβαιότητα για τις αλλαγές στον πολιτικό χάρτη της περιοχής έχουν ωθήσει το Ισραήλ σε αναζήτηση ενός πιο σταθερού και αξιόπιστου συμμάχου στο πολιτικό του περιβάλλον”.

”Οι νέοι σύμμαχοι, που προσφέρουν και διέξοδο για το Ισραήλ από μια περιοχή που περικλείεται από μη φιλικές ή ακόμα και εχθρικές χώρες, προς την Ευρώπη είναι η Κύπρος και η Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε πέρσι τον Μάρτιο το Ισραήλ, τον Οκτώβριο ήρθε στην Κύπρο ο Πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και μόλις προχθές είχαμε την επίσκεψη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου. Είναι ξεκάθαρο ότι προχωρούμε με γοργούς ρυθμούς στην εδραίωση ενός πλέγματος συνεργασιών που θα είναι επωφελείς και για τους δύο λαούς, ενώ θέτουν τις βάσεις και για ευρύτερη συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της τριμερούς συνεργασίας και με την Ελλάδα”, σημείωσε.

Ωστόσο, η Υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι η Κύπρος δεν βλέπει τις σχέσεις της με το Ισραήλ ανταγωνιστικά με τις σχέσεις της με τους Αραβες της Μέσης Ανατολής, αλλά αντίθετα είπε επιδιώκει ισόρροπες / συμμετρικές σχέσεις με τις δύο πλευρές και σε καμία περίπτωση δεν διαφοροποιούνται οι θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Παλαιστινιακό.

”Επιμένουμε στην ανάγκη για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967”, είπε, ”με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ και το οποίο θα συνυπάρχει σε συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης με το κράτος του Ισραήλ. Σημειώνεται ότι η Κύπρος αναγνώρισε από το 1988 την Παλαιστίνη, αναγνώριση την οποία επιβεβαίωσε το 2011, εν μέσω αυτής της ραγδαίας ανάπτυξης σχέσεων με το κράτος του Ισραήλ. Αυτό το μήνυμα πρέπει να μεταφέρεται στους Άραβες γείτονές μας”.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ