Νέος Διοικητής της ΚΤ ο Πανίκος Δημητριάδης

a 30 Ειδήσεις
a 7015 Ειδήσεις
Ο καθηγητής Πανίκος Δημητριάδης είναι ο νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Οπως δήλωσε το μεσημέρι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας διόρισε τον Πανίκο Δημητριάδη ως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας… 

Ο διορισμός έχει ισχύ από την 3η Μαΐου 2012 και για θητεία πέντε ετών, δυνάμει της παραγράφου 1 του Άρθρου 118 του Συντάγματος και του εδαφίου (1) του άρθρου 18 των περί της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Νόμων του 2002 έως 2007.

”Ευχόμαστε στον κ. Πανίκο Δημητριάδη κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει”, ανέφερε ο κ. Στεφάνου.

Ο κ. Στεφάνου είπε ακόμη πως ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στον κ. Αθνάσιο Ορφανίδη, για τις υπηρεσίες που προσέφερε από τη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. «Του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην παραπέρα σταδιοδρομία του», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Στεφάνου υπενθύμισε πως η Κεντρική Τράπεζα είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός του κράτους, σημειώνοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ασκώντας το συνταγματικό του δικαίωμα έχει προβεί στο διορισμό του κ. Δημητριάδη.

Πρόσθεσε πως ποτέ δεν τέθηκε σε κανένα Πρόεδρο να εξηγήσει αποφάσεις διορισμού ή διορισμού ή παύσης του οποιουδήποτε. Ο καθένας κρίνεται από τις δικές του πράξεις και το δικό του έργο και νομίζω ότι ειδικά σε αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές που διέρχεται η κυπριακή οικονομία, των προβλημάτων που υπάρχουν στον τραπεζικό τομέα θα πρέπει όλοι να σταθούν δίπλα από το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Η Κυβέρνηση θα σταθεί ασφαλώς δίπλα από το Διοικητή και θα συνεχίσει τη συνεργασία που έχει με την Κεντρική Τράπεζα με στόχο να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα και να ανοίξουμε μια νέα προοπτική για την κυπριακή οικονομία.

Ερωτηθείς ποιός πρότεινε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το διορισμό του κ. Δημητριάδη, ο Εκπρόσωπος είπε πως αυτά δεν έχουν καμία σημασία. Είναι δικαίωμα του Προέδρου, εξουσία του Προέδρου να διορίζει. Σημασία έχει ο διορισμός, ανέφερε.

Βιογραφικό
Ο Πανίκος Δημητριάδης είναι Πρωτοβάθμιος Καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ, θέση την οποία κατέχει από το Μάρτιο του 2000. Διδάσκει Τραπεζικά, Νομισματικά και Χρηματοοικονομικά Συστήματα και Ανάπτυξη.

Σπούδασε Οικονομικά, αρχικά στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ και μετά στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ, όπου συνέγραψε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα «Το κόστος του πληθωρισμού». Από το 1985 μέχρι το 1990 εργάστηκε στο Τμήμα Οικονομικών Ερευνών της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, ασχολούμενος με θέματα νομισματικής πολιτικής.

Ο Πανίκος Δημητριάδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λεμεσό. Είναι νυμφευμένος και έχει τρία παιδιά.