Εξόφληση αδειών κυκλοφορίας με δόσεις

Τη δυνατότητα σε κατόχους αυτοκινήτων να εξοφλούν με δόσεις τα καθυστερημένα τέλη κυκλοφορίας και μάλιστα, με έκπτωση που θα φτάνει μέχρι και 30% στα οφειλόμενα ποσά προβλέπει νομοσχέδιο του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων που κατατέθηκε χθες στη Βουλή για ψήφιση. Στόχος του νομοσχεδίου, που θα τεθεί επί τάπητος για συζήτηση και ψήφιση αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, είναι αφενός να εισρεύσουν χρήματα στον κρατικό κορβανά από καθυστερημένα έσοδα του Τμήματος Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ) που ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ, και αφετέρου να δώσει την ευκαιρία σε πολίτες να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς το ΤΟΜ με δόσεις. Γεγονός που θα τους επιτρέψει είτε να ανανεώσουν την άδεια κυκλοφορίας του οχήματός τους για το 2014 περνώντας έτσι στη νομιμότητα, είτε να ακινητοποιήσουν το όχημά τους.

Τονίζεται ότι η τροποποίηση της νομοθεσίας αποφασίστηκε μετά από σωρεία αιτημάτων που διαβιβάζονταν στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και στο ΤΟΜ από πολίτες που ζητούσαν να τους δοθεί ακριβώς η δυνατότητα διευθέτησης των καθυστερημένων τελών κυκλοφορίας καθώς και η δυνατότητα, για όσους το επιθυμούν, να καταβάλουν το προβλεπόμενο ποσό για το τέλος κυκλοφορίας του έτους 2014 και το υπόλοιπο ποσό που χρωστούν και αφορά προηγούμενα έτη να το εξοφλήσουν με δόσεις.

Ειδικότερα, η υφιστάμενη νομοθεσία (περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως Νόμος) απαγορεύει την είσπραξη ποσού για ανανέωση τέλους κυκλοφορίας μελλοντικής περιόδου εκτός εάν καταβληθούν τα καθυστερημένα τέλη. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που ιδιοκτήτης επιθυμεί να ακινητοποιήσει το όχημά του ώστε να μην είναι εφεξής υπόχρεος να καταβάλλει τα καθορισμένα τέλη κυκλοφορίας. Ισχύει επίσης και στις περιπτώσεις που ιδιοκτήτης επιθυμεί να ακυρωθεί η εγγραφή του οχήματός του από το μητρώο του εφόρου Μηχανοκινήτων Οχημάτων καθώς και στις περιπτώσεις που επιθυμεί να προβεί σε εκ νέου εγγραφή οχήματος που για οποιοδήποτε λόγο έχει ακυρωθεί.

Οι παραπάνω απαγορεύσεις στην κείμενη νομοθεσία, όπως επισημαίνει το Υπουργείο Συγκοινωνιών στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, «στερούν σε πολλές περιπτώσεις τη δυνατότητα ιδιοκτήτη οχήματος να καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας για την επόμενη περίοδο ανανέωσης ή να προχωρήσει με την καθορισμένη διαδικασία ακινητοποίησης ή διαγραφής του οχήματος ή να προβεί σε εκ νέου εγγραφή οχήματος».

Αποτέλεσμα τούτου είναι να δημιουργούνται προϋποθέσεις για την παράνομη κυκλοφορία τέτοιων οχημάτων -ανέρχονται σε χιλιάδες τα αυτοκίνητα για τα οποία δεν ανανεώθηκε η άδεια κυκλοφορίας- και να συσσωρεύονται χρέη σε ιδιοκτήτες οχημάτων χωρίς να τους παρέχεται η δυνατότητα να εξοφλήσουν τα παλαιά συσσωρευμένα χρέη τους, παρά την επιθυμία τους για κάτι τέτοιο μέσω ενός διακανονισμού που θα τους διευκόλυνε.

Επιπρόσθετα, είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις που λόγω μη καταβολής του τέλους της άδειας κυκλοφορίας για τρία συνεχή έτη, η εγγραφή των οχημάτων ακυρώνεται. Αποτέλεσμα, να δημιουργείται χρέος το οποίο, με βάση την κείμενη νομοθεσία, θα πρέπει να εξοφληθεί μεμιάς, χωρίς να δίνεται η δυνατότητα διακανονισμού.

Επιβραβεύονται οι παράνομοι…

Η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή προκάλεσε αντιδράσεις και μουρμουρητά. Βουλευτές της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν ότι με το εν λόγω νομοσχέδιο η Κυβέρνηση Αναστασιάδη ευνοεί ή και επιβραβεύει όσους πολίτες ήταν ασυνεπείς και παράνομοι εδώ και χρόνια, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τα οχήματά τους χωρίς να ανανεώνουν τις άδειες κυκλοφορίας τους. Εγείρουν, παράλληλα, θέμα άνισης μεταχείρισης και διερωτώνται ποιο το όφελος για τους νομοταγείς πολίτες της Δημοκρατίας οι οποίοι φροντίζουν να ανανεώνουν τις άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων τους ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης.

Τι αλλάζει με τα οφειλόμενα στα τέλη κυκλοφορίας

Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο παρέχεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες οχημάτων που για οποιοδήποτε λόγο δημιούργησαν χρέος προς το ΤΟΜ από καθυστερημένα τέλη κυκλοφορίας πριν το έτος 2014 να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, έχοντας στη διάθεσή τους τις εξής δύο επιλογές:

1 Να καταβάλουν το ποσό των καθυστερημένων τελών με έκπτωση 30% σε μία δόση εφόσον θα ανανεώσουν την άδεια κυκλοφορίας για το έτος 2014 ή εντός έξι μηνών από την εφαρμογή (δημοσίευση) του νόμου.

2 Να καταβάλουν το ποσό των καθυστερημένων τελών σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις χωρίς έκπτωση εκτός κι εάν καταβάλουν όλο το ποσό εντός εξαμήνου, τότε, θα λάβουν έκπτωση 15%.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης ότι όσοι οδηγοί επιλέξουν μια από τις παραπάνω επιλογές δεν θα έχουν υποχρέωση να πληρώσουν την ειδική επιβάρυνση που επιβλήθηκε στις περιπτώσεις που δεν ανανεώθηκε η άδεια κυκλοφορίας για το έτος 2014 μέχρι και τις 10/3/2014, που ήταν η καθορισμένη τελευταία ημερομηνία ανανέωσης.

Περαιτέρω, το νομοσχέδιο προβλέπει πέναλτι για όσους ιδιοκτήτες οχημάτων επιλέξουν διακανονισμό οφειλών αλλά δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι σε περίπτωση που ιδιοκτήτης οχήματος επιλέξει να καταβάλει το οφειλόμενο ποσό με μηνιαίες δόσεις αλλά καθυστερεί να καταβάλει το ποσό της μηνιαίας δόσης του ή μέρος αυτού, τότε θα επιβαρύνεται, μία και μόνη φορά για κάθε καθυστέρηση, με ποσό που ισούται με 4,5% του ποσού της δόσης που καθυστέρησε. Σε περίπτωση που τα οφειλόμενα τέλη δεν εξοφληθούν μέχρι το τέλος της προβλεπόμενης περιόδου, το νομοσχέδιο καθιστά σαφές ότι το ΤΟΜ θα λαμβάνει δικαστικά μέτρα και θα εισπράττει το εναπομείναν οφειλόμενο ποσό ως αστικό χρέος οφειλόμενο προς τη Δημοκρατία. Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα καθορισθέντα στο νομοσχέδιο ποσοστά εκπτώσεων όπως και η επιβάρυνση του 4,5% καθορίστηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών και ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024