Έληξε η απεργία στο συσκευαστήριο πατατών στο Λιοπέτρι

Σε κατ’ αρχήν συμφωνία κατέληξαν σήμερα οι εργαζόμενοι στο συσκευαστήριο πατατών στο Λιοπέτρι και οι εργοδότες, προκειμένου να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους για να συσκευαστούν οι χίλιοι τόνοι πατατών που είχαν συγκεντρωθεί εκεί…

Η συμφωνία προβλέπει συνέχιση των διαπραγματεύσεων και κατάληξη τους μέχρι την Παρασκευή, ενώ σε περίπτωση που οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε οριστική συμφωνία τότε οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν την απεργία.

Οι εργαζόμενοι είχαν κατέλθει από χθες σε απεργία με αφορμή την αποκοπή του 22% του μισθού τους από τον εργοδότη τους. Ωστόσο, η ενέργεια αυτή των εργαζομένων προκάλεσε την έντονη αντίδραση των πατατοπαραγωγών, αφού οι πατάτες τους που βρίσκονταν εκτεθειμένες εδώ και δύο μέρες στο συσκευαστήριο στο Λιοπέτρι, θα καταστρέφονταν εάν δεν συσκευάζονταν.

Γύρω στη μία το μεσημέρι εμφανίστηκαν έξω από το συσκευαστήριο αρκετοί πατατοπαραγωγοί, οι οποίοι διαμαρτύρονταν έντονα για τη συνέχιση της απεργίας από τους εργαζομένους. Υστερα από έντονες συζητήσεις μεταξύ του Προέδρου της ΠΟΠ και του Γραμματέα της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ Αμμοχώστου, αποφασίστηκε όπως επαναρχίσει η λειτουργία του συσκευαστήριου, να εισέλθει το προσωπικό και να αρχίσει δουλειά με αντάλλαγμα, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, η αποκοπή του μισθού των εργαζομένων να περιοριστεί στο 18%.

Αφού συμφωνήθηκε ότι μέχρι την Παρασκευή θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών για οριστική επίλυση του προβλήματος, οι εργαζόμενοι έλυσαν την απεργία τους και γύρω στη 13.45 το μεσημέρι ξεκίνησαν δουλειά.

Οπως ανέφερε ο Ανδρέας Κάρυος, Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομάδα Πατατοπαραγωγών, «η δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία περιήλθαν οι πατατοπαραγωγοί τους ανάγκασε να προσπαθήσουν να μειώσουν τα κόστη τους από όπου μπορούν. Ηδη έχουν μειώσει τα κόστη από λειτουργούς της ΠΟΠ, από λειτουργούς του Συμβουλίου Εμπορίας Κυπριακών Πατατών και έτσι θα έπρεπε να γίνει μείωση και από τους εποχιακούς εργαζόμενους που δουλεύουν στα συσκευαστήρια πατατών».

Πρόσθεσε ότι «είχαν γίνει διάφορες προτάσεις, αλλά δυστυχώς οι συντεχνίες δεν έρχονταν για διαπραγμάτευση και εμείς αναγκαστήκαμε να αποκόψουμε από το μισθό των εργαζομένων το 22% του μισθού τους. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να αρχίσουν οι εργαζόμενοι απεργία». Πρόσθεσε πως «σήμερα υπέβαλα πρόταση σύμφωνα με την οποία να γίνει αποκοπεί μόνο το 18% του μισθού των εργαζομένων προκειμένου να επιστρέψουν στην δουλειά τους».

Ο κ. Κάρυος ανέφερε ακόμα ότι «αποφασίστηκε όπως συνεχιστεί η διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών με τις ίδιες θέσεις και εκεί που θα καταλήξει θα είναι και το επόμενο συμφωνητικό. Αυτή η ενέργεια έχει ζημιώσει τους πατατοπαραγωγούς, αφού έχουν συγκεντρωθεί στα συσκευαστήρια περίπου χίλιοι τόνοι πατατών. Με την απεργία που ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι στα συσκευαστήρια, οι πατατοπαραγωγοί έχουν σταματήσει να εκριζώνουν πατάτες με αποτέλεσμα η ζημιά τους να πολλαπλασιάζεται».

Σε δηλώσεις του ο Χριστάκης Δημήτρη, Γραμματέας της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ Αμμοχώστου, ανέφερε ότι «σήμερα αναμέναμε μία απάντηση από το Συμβούλιο Εμπορίας Κυπριακών Πατατών στο αίτημα μας ότι δεν δεχόμαστε να αποκόψει το 22% από το μισθό των εργαζομένων και ζητούσαμε όπως αποσύρει τη μονομερή αυτή ενέργεια στην οποία προέβη, προκειμένου να αρχίσουν οι εργαζόμενοι να εργάζονται ξανά στο συσκευαστήριο πατατών Λιοπετρίου».

Ωστόσο, συνέχισε, «ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πατατών μετέβη σήμερα στο συσκευαστήριο Λιοπετρίου και ανακοίνωσε ότι δεν αποσύρει την ενέργεια που έκανε, δηλαδή την αποκοπή το 22% του μισθού των εργαζομένων και οι εργαζόμενοι αποφάσισαν όπως συνεχίσουν την απεργία. Ο Πρόεδρος της ΠΟΠ μάζεψε μια ομάδα πατατοπαραγωγών από το Λιοπέτρι και αφού κάλεσε την Αστυνομία μετέβη στο συσκευαστήριο και άρχισε να εξασκεί πίεση στον κόσμο για να ξεκινήσει εργασία».

Ο κ. Κάρυος, πρόσθεσε ο Γραμματέας της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ Αμμοχώστου, «εισηγήθηκε όπως γίνει αποκοπή του μισθού των εργαζομένων από 22% σε 18% και συνέχισε να πιέζει τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στην εργασία τους. Μετά από αρκετή πίεση οι εργαζόμενοι αποδέχθηκαν να αρχίσουν δουλειά με τη νέα πρόταση, αλλά με τον όρο μέχρι την Παρασκευή να βρεθεί οριστική λύση στο πρόβλημα. Εάν μέχρι την Παρασκευή δεν εξευρεθεί λύση μεταξύ των δύο πλευρών τότε η απεργία θα συνεχιστεί».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ροη Ειδησεων

Σε συνεργασία για προστασία του χαλλουμιού ΠΟΠ καλεί το Υπ. Γεωργίας τους αιγοπροβατοτρόφους

Τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων έτσι ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα όλων όσων δραστηριοποιούνται…

10 Μαΐου, 2024

Νέα απάτη με κρυπτονομίσματα: Έτσι τσέπωσαν 19 χιλιάδες ευρώ

Νέα υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου, διερευνά η Αστυνομία, μετά από σχετική καταγγελία γυναίκας ηλικίας 56…

10 Μαΐου, 2024

Διαμαρτυρήθηκαν έξω από το Προεδρικό οι αιγοπροβατοτρόφοι για επιπλέον γάλα στους τυροκόμους

Μετά την έκτακτη εκδήλωση διαμαρτυρίας στην οποία κατήλθαν σήμερα οι αιγοπροβατοτρόφοι έξω από το Υπουργείο…

10 Μαΐου, 2024

Αύξηση 15% στα έσοδα από τουρισμό τον Φεβρουάριο

Ανέκαμψαν τον Φεβρουάριο τα έσοδα από τον τουρισμό, τα οποία παρουσίασαν αύξηση 15% σε ετήσια…

10 Μαΐου, 2024

Πράσινο Υπουργικού για ΣΥΟΠ: Τι αλλάζει σε διάρκεια και μισθολογικές κλίμακες

Το Υπουργικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρία ενέκρινε πρόταση του Υπουργού Άμυνας, για εκσυγχρονισμό του…

10 Μαΐου, 2024

Επ. Διοικήσεως: Μη προσβάσιμα τα γήπεδα σε άτομα με αναπηρίες

Δυσμενείς διακρίσεις εις βάρος των ατόμων με αναπηρία προκύπτουν από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται…

10 Μαΐου, 2024