Θρίλερ με την κατοχύρωση του χαλουμιού

a 80 Ειδήσεις
a 7561 Ειδήσεις

Συνάντηση με τους τυροκόμους θα έχει στις 4 το απόγευμα ο υπουργός Γεωργίας Σοφοκλής Αλετράρης για συζήτηση του θέματος των χαλουμιών μετά την τελευταία απόφαση για την ποσόστωση του γάλακτος… 

Με σύνεση, συνδιαλλαγή και αποφυγή ακροτήτων θα βρεθεί η χρυσή φόρμουλα και θα επιλυθούν όλα τα προβλήματα που αφορούν το χαλούμι, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλής Αλετράρης ο οποίος το απόγευμα θα συναντηθεί με το Σύνδεσμο Τυροκόμων.

«Το απόγευμα θα υπάρχει συνάντηση με το Σύνδεσμο Τυροκόμων, στην παρουσία και του Υπουργού Εμπορίου, και το θέμα που θα συζητηθεί είναι ο φάκελος για το χαλούμι, για να δούμε πώς προχωρούμε παρακάτω, γιατί εμάς η επιθυμία μας είναι επιτέλους να λήξει η υπόθεση χαλούμι και να κατακυρωθεί το όνομα στην Κύπρο», είπε ο Υπουργός.

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις των αγελαδοτρόφων μετά τη σύσκεψη της Παρασκευής στην οποία επήλθε συμφωνία με τους αιγοπροβατοτρόφους για την ποσόστωση στο χαλούμι, ο Υπουργός επανέλαβε ότι «υπάρχει περιθώριο για συνύπαρξη όλων και δεν χρειάζεται ένας να έχει την αποκλειστικότητα και ο άλλος να είναι στο δρόμο».

«Υπάρχει περιθώριο και για αιγοπρόβειο γάλα και για αγελαδινό γάλα για παραγωγή και χαλουμιού και τυριών και φέτας και οτιδήποτε άλλο γαλακτοκομικό προϊόν, άρα χρειάζεται λίγη συνδιαλλαγή και σύνεση και όχι ακρότητες», κατέληξε.

Αντιδρούν και οι τυροκόμοι
Πισωγύρισμα στην υπόθεση της κατοχύρωσης του χαλουμιού θεωρούν οι τυροκόμοι την πρόσφατη συμφωνία του υπουργού Γεωργίας με τους αιγοπροβατοτρόφους για ποσόστωση.

Μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ο γραμματέας του Συνδέσμου Τυροκόμων Ανδρέας Ανδρέου τόνισε ότι ενώ φθάσαμε πολύ κοντά στην κατοχύρωση του χαλουμιού ερχόμαστε τώρα να ζητούμε αλλαγή του αριθμού του ποσοστού που δόθηκε στην ΕΕ. Έκανε επίσης λόγο για καταστρατήγηση της αγοράς από το κράτος.

Οι αγελαδοτρόφοι ζητούν όπως το νομοσχέδιο που θα προωθηθεί στη Βουλή για το χαλούμι περιλαμβάνεται πρόνοια για παροχή αποζημιώσεων για το περίσσευμα γάλακτος.

Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο πρόεδρος των αγελαδοτρόφων Σάββας Ευαγγέλου είπα ότι αν εφαρμοστεί η απόφαση του υπουργού Γεωργίας οι αγελαδοτρόφοι θα έχουν περίσσευμα 50 εκ. λίτρων γάλακτος.

Προειδοποίησε επίσης ότι αν δεν υπάρξει πρόνοια για αποζημίωση οι αγελαδοτρόφοι θα αντιδράσουν δυναμικά και θα χύσουν το περίσσευμα στους δρόμους.

Πηγή: iKypros