Ποιους θα εξυπηρετεί το οδόφραγμα Δερύνειας

a 46 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 1168 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Στον απόηχο των ανακοινώσεων των ηγετών των δύο κοινοτήτων Αναστασιάδη – Ακιντζί για διάνοιξη, σε πρώτο στάδιο, δύο οδοφραγμάτων, ως Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο πλαίσιο την επανέναρξης των συνομιλιών, οι δήμαρχοι των επηρεαζόμενων περιοχών εξηγούν πως τα οδοφράγματα αυτά θα εξυπηρετήσουν τους πολίτες.

Την ίδια ώρα, την ενόχληση τους εκφράζουν οι δήμαρχοι Κάτω Πύργου και Πυροΐου για το γεγονός ότι τα οδοφράγματα των περιοχών τους, τα οποία βρίσκονταν ψηλά στην ατζέντα, δεν άνοιξαν. Πάντως, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δεν αποκλείεται σύντομα η ανακοίνωση για διάνοιξη και άλλων οδοφραγμάτων.

a2 5 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Έτσι θα εξυπηρετήσει το οδόφραγμα Δερύνειας

Χαμόγελα μοίρασε στο Δήμο Δερύνειας η ανακοίνωση για διάνοιξη του οδοφράγματος της περιοχής, οδόφραγμα το οποίο ζητούσε η ε/κ πλευρά.

Ο Δήμαρχος, Άντρος Καραγιάννης, εξήγησε ότι με τη διάνοιξη του οδοφράγματος Δερύνειας, οι κάτοικοι των περιοχών Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας και Σωτήρας θα μπορούν να μεταβαίνουν στην Αμμόχωστο σε χρόνο 5 λεπτών. «Είμαστε ικανοποιημένοι από την εξαγγελία ότι η Λεωφόρος Αμμοχώστου θα ανοίξει και θα οδηγεί από τη Δερύνεια, μέσω της Κάτω Δερύνειας και της Αγίας Ζώνης, απ’ευθείας στην Αμμόχωστο», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ότι με αυτό τον τρόπο θα τονωθεί η Επαρχία Αμμοχώστου, αφού η διέλευση τουριστών από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα και ανάποδα θα γίνεται σε δύο χιλιόμετρα αντί σε 22 που διανύονται σήμερα μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών.

«Τώρα», πρόσθεσε, «κάποιος μπορεί να πάει από τον Πρωταρά στην Αμμόχωστο, διανύοντας απόσταση ενός χιλιομέτρου».

Ο κ. Καραγιάννης είπε ότι με την εξέλιξη αυτή θα υπάρξει κοινό όφελος και για τις δύο κοινότητες, αφού θα οδηγήσει σε αύξηση της εμπορικότητας και της ανάπτυξης στην περιοχή, ιδιαίτερα με την διακίνηση τουριστών. Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι θα πρέπει να επισκευασθεί και να διαπλατυνθεί ο δρόμος, αφού δεν έχει χρησιμοποιηθεί για δεκαετίες.

Πρόσβαση στη θάλασσα μέσω του οδοφράγματος Λεύκας

Θετικά είναι τα μηνύματα και από τον Κοινοτάρχη Καλοπαναγιώτη, καθώς η κοινότητα αυτή είναι η πρώτη που βρίσκεται δίπλα από την κατεχόμενη Λεύκα. O κοινοτάρχης, Γιαννάκης Παπαδούρης, δήλωσε ότι, αν και το οδόφραγμα αυτό ευνοεί περισσότερο τους Τ/κ, εντούτοις υπάρχουν οφέλη και για την ευρύτερη περιοχή, καθώς θα αυξηθεί η κίνηση προς τις ορεινές περιοχές, τόσο από Τ/κ όσο και από τουρίστες.

Πρόσθεσε, επίσης ότι οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών θα έχουν πρόσβαση στη θάλασσα της Μόρφου, σε μόλις 25 λεπτά.

Ενοχλημένος ο κοινοτάρχης Πυροΐου

Την ίδια ώρα, την ενόχληση του εξέφρασε o κοινοτάρχης Πυροΐου, Κωνσταντίνος Αδάμου. «Είμαστε θυμωμένοι, απογοητευμένοι, αισθανόμαστε προδομένοι γιατί η διάνοιξη οδοφραγμάτων ήταν συνδεδεμένη με το θέμα Πυροΐου», ανέφερε.

Τόνισε ότι αναμένει ενημέρωση από πλευράς κυβέρνησης και αν δεν λάβουν ικανοποιητικές απαντήσεις, δεν αποκλείεται η λήψη δυναμικών μέτρων από τη Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάνοιξη του οδοφράγματος Πυροΐου, που αποτελείται από τις κοινότητες Αθηένου, Αβδελλερού, Πυροΐου, Αγλαντζιάς και Γερίου.

Όπως εξήγησε, η διάνοιξη του οδοφράγματος Πυροΐου θα καθιστούσε εφικτή τη διαδρομή Λευκωσίας και Λάρνακας σε μόλις 25 λεπτά, ενώνοντας την περιοχή Αγλαντιζάς και Καϊμακλίου με τις περιοχές Κόσης, Αθηαίνου και Αβδελλερού, τις οποίες θα έβγαζε από την απομόνωση.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής για τη Διάνοιξη του οδοφράγματος Πυροΐου, Δήμαρχος Αθηένου, Δημήτρης Παπαπέτρου, δήλωσε ότι η Επιτροπή θα συνέλθει αφού ενημερωθεί πρώτα για το τί διημείφθη στην χθεσινή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

Οργή από τον Κοινοτάρχη Κάτω Πύργου

Φανερά ενοχλημένος και ο Κοινοτάρχης Κάτω Πύρου, Ανδρέας Μιχαηλίδης για το γεγονός ότι δεν εισακούστηκαν οι εκκλήσεις για άνοιγμα του οδοφράγματος Κοκκίνων.

Τόνισε δε, ότι είχε λάβει διαβεβαιώσεις από το Προεδρικό ότι το εν λόγω οδόφραγμα βρισκόταν πρώτο στην ατζέντα, παρ’ όλα αυτά δεν αποφασίστηκε κατά την τελευταία συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί, η διάνοιξη του.

Όπως εξήγησε, το οδόφραγμα αυτό θα ένωνε το Πύργο με τον Παχύαμο σε μόλις 5 λεπτά, αντί για 35 λεπτά που είναι υφιστάμενη διαδρομή. Παράλληλα, θα υπήρχε εναλλακτική διαδρομή Λευκωσίας και Πάφου, σε χρόνο μιας ώρας και 40 λεπτών. «Το επόμενο μας βήμα είναι να πάρουμε μέτρα άλλα αν δεν μας διαβεβαιώσουν για το άνοιγμα», κατέληξε ο κ. Μιχαηλίδης.

Όλα ανοιχτά και για νέα οδοφράγματα

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δεν αποκλείεται σύντομα η ανακοίνωση για διάνοιξη και άλλων οδοφραγμάτων, καθώς όπως είχε λεχθεί και τις προηγούμενες ημέρες, οι ανακοινώσεις ΜΟΕ θα είναι μια διαδικασία εξελικτική.

«Δεν είπε κάποιος ότι δεν θα ανοίξει το Πυρόϊ», ανέφερε κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας πως υπάρχουν αρκετά οδοφράγματα στο κατάλογο.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι για τα δύο οδοφράγματα Κοκκίνων και Πυροΐου προβάλλεται το επιχείρημα από την τουρκική πλευρά ότι βρίσκονται σε στρατιωτικές ζώνες, τονίστηκε ότι τίποτα δεν αποκλείεται και πως
τα θέματα αυτά συζητούνται στις τεχνικές επιτροπές.

«Θα συνεχιστεί η συζήτηση και για τα υπόλοιπα οδοφράγματα το αμέσως επόμενο διάστημα και υπάρχει βάση και για τα δύο αυτά οδοφράγματα», μας λέχθηκε χαρακτηριστικά.

Πηγή: SigmaLive