Αγώνας δρόμου στα κόμματα εν όψει Δημοτικών

2011 12 11 10 29 21 94e44ac8bf394faabd350392298d34cb Ειδήσεις, Εκλογές 2011

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η αποχή είναι η παράμετρος που θα καθορίσει τα αποτελέσματα των εκλογών.Η εκλογική αναμέτρηση της προσεχούς Κυριακής έχει τα δικά της χαρακτηριστικά που επιτείνουν την αγωνία των υποψηφίων δημάρχων και τις ανησυχίες των κομματικών ηγεσιών ως προς το τελικό αποτέλεσμα. Στο νέο σκηνικό, όπως διαμορφώθηκε μετά τη φονική έκρηξη στο Μαρί και την παρατεταμένη οικονομική κρίση, τρία είναι τα σημαντικά διακυβεύματα της εκλογικής αναμέτρησης:…

• Σε ποια ποσοστά θα κινηθεί η αποχή.

• Κατά πόσο οι κομματικές ηγεσίες διατηρούν ακόμη τη δυνατότητα να καθοδηγούν την εκλογική βάση των κομμάτων τους προς επιλογές που οι ίδιες έκαναν. 

• Κατά πόσο οι δημοτικές εκλογές θα είναι πρόκριμα για τις προεδρικές εκλογές του 2013.

Μια βδομάδα πριν από το στήσιμο των καλπών για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και η προσοχή των κομματικών επιτελείων είναι στραμμένη στην αποχή, που αναμένεται, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, να χτυπήσει νέα νούμερα ρεκόρ. Ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές, με τη Λευκωσία να παρουσιάζει το σοβαρότερο πρόβλημα κινητοποίησης των ψηφοφόρων προς άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Τα κόμματα προσπαθούν να συνεγείρουν τις εκλογικές τους βάσεις έστω και την υστάτη, καθώς η προεκλογική εκστρατεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι η πλέον υποτονική όλων των εποχών, δημιουργώντας κίνητρα που να οδηγήσουν το εκλογικό σώμα στις κάλπες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις δημοσκόπων η αποχή δεν αποκλείεται να προκαλέσει αποτελέσματα-έκπληξη για υποψήφιους και κόμματα καθώς δεν αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά η αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος αλλά και οι επιλογές των κομματικών ηγεσιών. Οι επόμενες μέρες και η διαχείριση που θα γίνει από πλευράς κυβέρνησης και κομμάτων στη Βουλή για το καυτό ζήτημα της οικονομίας θα επηρεάσει αρνητικά ή θετικά την προσέλευση στις κάλπες. Όπως εκτιμούν δημοσκόποι, στην περίπτωση που οι πολιτικοί ταγοί πείσουν ότι έχουν τη βούληση για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων με λήψη μέτρων θα επιφέρουν ένα χτύπημα κατά της αποχής, χωρίς όμως να είναι σε θέση να το αποτυπώσουν σήμερα αριθμητικά. Σε διαφορετική περίπτωση η αποχή θα είναι η δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια όλων των κομματικών ηγεσιών. 
Η Πινδάρου καλεί τους ψηφοφόρους να στείλουν καθαρά μηνύματα, αναδεικνύοντας σε μείζων ζήτημα τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, αξιολογώντας ως άκρως καθοριστική για την κυπριακή οικονομία τη βδομάδα προ των εκλογών. Στην αντίπερα όχθη το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους τον τοπικό χαρακτήρα των εκλογών με ιδιαίτερη έμφαση την υποχρέωση των ακελιστών να υπεραμυνθούν του κόμματός τους και του Προέδρου της Δημοκρατίας. 
Ο κεντρώος χώρος παρουσιάζεται ιδιαίτερα ευάλωτος στην αποχή. Δεν είναι τυχαίο που ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέβασε ρυθμούς τις τελευταίες μέρες προτρέποντας τους δηκοϊκούς να ψηφίσουν.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ