Γερμανικό χαστούκι στην Κύπρο για την ασφάλεια

Την πλήρη απαξίωση της Κύπρου από το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό θεσμό στα θέματα άμυνας και ασφάλειας συνιστά το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν προσκλήθηκε στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια, που άρχισε τις εργασίες της την περασμένη Παρασκευή και ολοκληρώνεται σήμερα στο Μόναχο της Γερμανίας…

Τα τελευταία χρόνια η Κύπρος ποτέ δεν προσκαλείται σε αυτό το συνέδριο, αν και στο παρελθόν ήταν πάντοτε παρούσα. Ωστόσο φέτος -καθόλη τη διάρκεια του χρόνου – η χώρα μας προεδρεύει στην Άμυνα και Ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η παραγνώρισή της αποτελεί σαφές μήνυμα από τους Γερμανούς διοργανωτές… για την «εκτίμηση» που χαίρει στον ευρωπαϊκό χώρο η στάση της Κύπρου στα μεγάλα ζητήματα άμυνας και ασφάλειας. Ο αποκλεισμός της Κύπρου από το εν λόγω συνέδριο αποτελεί το δεύτερο μεγάλο χαστούκι των τελευταίων ημερών, μετά την απόφαση της Επιτρόπου Κάθριν Άστον να μην πραγματοποιηθεί στην Κύπρο η άτυπη σύνοδος των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαικής Ένωσης, αλλά ούτε και η σύνοδος των διευθυντών αμυντικής πολιτικής, για την οποία είχαμε προετοιμαστεί και όλα ήταν έτοιμα για να φιλοξενηθεί στο νησί.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΥ.
Η απόφαση των διοργανωτών να μην προσκαλέσουν την προεδρεύουσα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα θέματα άμυνας και ασφάλειας είναι τουλάχιστον πρωτοφανής, καθώς στη συγκεκριμένη διάσκεψη συμμετέχουν εβδομήντα κράτη. Όλα τα ευρωπαϊκά, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Τουρκία και πολλές χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Παρόντες είναι μεταξύ άλλων, 40 υπουργοί – άμυνας ή εξωτερικών – ανάμεσά τους και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, καθώς και δέκα αρχηγοί κρατών. Η Κύπρος θα έπρεπε να είχε προσκληθεί ακόμη και υπό την ιδιότητά της ως μέλος της ΕΕ, πόσο μάλλον που αυτή τη στιγμή είναι μέλος του Τρίο της προεδρίας και προεδρεύει στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας εκτελώντας τα καθήκοντα που δεν μπορούν να εκτελέσουν οι Δανοί, οι οποίοι ασκούν τώρα την εξάμηνη Προεδρία. Στο συγκεκριμένο συνέδριο η χώρα μας συμμετείχε για χρόνια, πριν ακόμη γίνει μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης. Η απόφαση των Γερμανών να μην καλέσουν την Κύπρο στη συγκεκριμένη διάσκεψη θα πρέπει να θεωρείται και ως μήνυμα για τις προθέσεις τους όταν η χώρα μας θα αναλάβει την προεδρία την 1η Ιουλίου. Διπλωμάτες με τους οποίους μιλήσαμε μας είπαν πως θα πρέπει να αναμένουμε παραγκωνισμό μας με τρόπο μάλιστα καθόλου διακριτικό.

ΕΚΤΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ.
Οι Γερμανοί διοργανωτές δεν έδωσαν καμία εξήγηση ούτε στο υπουργείο Άμυνας ούτε στο υπουργείο Εξωτερικών, τα οποία όπως μάθαμε απλώς παρακολουθούν εκ του μακρόθεν τις εξελίξεις, καθώς δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια αντίδρασης. Άλλωστε η ευθύνη για την περιθωριοποίηση της Κύπρου θα πρέπει να αποδοθεί αποκλειστικά στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Δημήτρης Χριστόφιας για πολλούς θεωρείται ως η αιτία που η Κύπρος δεν συμμετέχει ως πλήρες μέλος στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της εμμονής του να μην καταθέτει αίτηση ένταξης στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Είναι επίσης γνωστοί οι χειρισμοί του για άλλα μεγάλα ζητήματα. Η απόσταση που κράτησε από τις αποφάσεις της ΕΕ για τη Λιβύη, η στάση του στο εμπάργκο όπλων κατά της Συρίας κ.α. Αν ληφθεί υπόψη ότι στη Διάσκεψη του Μονάχου το θέμα της Συρίας είναι ένα από τα ζητήματα που συζητούνται… τότε θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι η αλεπού δεν έχει δουλειά στο παζάρι.

ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ.
Το ερώτημα είναι τι μπορεί να γίνει τώρα; Η απάντηση είναι από το τίποτε έως το ελάχιστο. Το υπουργείο Εξωτερικών θα εξετάσει με ποιον τρόπο θα αντιδράσουμε, αλλά οι δυνατότητες είναι ελάχιστες. Οι διοργανωτές είναι μη κυβερνητικός οργανισμός, αν και είναι γνωστόν ότι πίσω από τους διοργανωτές είναι πάντοτε η γερμανική κυβέρνηση. Εκείνο όμως που ανησυχεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση δεν είναι μόνο ο αποκλεισμός μας από το συγκεκριμένο συνέδριο. Είναι το γεγονός πως ουσιαστικά ενώ έχουμε την αρμοδιότητα της Άμυνας και Ασφάλειας, κανένα σοβαρό καθήκον δεν πήραμε στα χέρια μας. Αν αυτό συνεχίσει και κατά την περίοδο της δικής μας προεδρίας, τότε θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Ιδιαίτερα αν προκύψει και κάποιο έκτακτο διεθνές πρόβλημα, όπου η προεδρία θα πρέπει να έχει λόγο. Αν για παράδειγμα προκύψει κάποια περαιτέρω ένταση στη Συρία, ποιο ευρωπαϊκό κράτος θα εμπιστευτεί τη διαχείριση της κρίσης στη χώρα και τον Πρόεδρο που έσπασε το ευρωπαϊκό εμπάργκο, το οποίο έχει επιβληθεί κατά της Συρίας;

Παρών ο Νταβούτογλου

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι απουσιάζει η Κύπρος από το μεγαλύτερο συνέδριο στον κόσμο για την ασφάλεια. Είναι και το γεγονός ότι παρών θα είναι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος μάλιστα θα είναι διακεκριμένος ομιλητής σε πάνελ για την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή. Στο εν λόγω συνέδριο θα πραγματοποιηθούν επτά πάνελ με θέματα που αγγίζουν όλα τα μεγάλα ζητήματα ασφάλειας της εποχής μας. Τα σπουδαία όμως γίνονται στο περιθώριο του συνεδρίου. Η υπ. Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών θα συναντηθεί με το Ρώσο πρόεδρο για την αντιπυραυλική ασπίδα, θα συζητηθούν οι εξελίξεις για το πυρηνικό πρόγραμμα το Ιράν και θα τεθούν οι βάσεις για τα επόμενα βήματα με τη Συρία. Το συνέδριο άρχισε στις 3 Φεβρουαρίου με θέμα το ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη και τον κόσμο. Στο πάνελ ήταν ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Τόμας Μεζιέρ και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το επόμενο θέμα συζήτησης ήταν «Η ενέργεια, πηγές και περιβάλλον: Νέες παράμετροι ασφαλείας», ενώ άλλα θέματα που τέθηκαν αφορούν την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ασφαλείας, τις σχέσεις Ευρώπης-Ασίας, η οικονομική κρίση και προβλήματα ασφαλείας κλπ.

Πηγή: ΑΛΗΘΕΙΑ

Ροη Ειδησεων

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024

Ανόρθωση: Εξοφλήθηκε το χρέος στην κτηματική

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι ΜΑΧΗΤΕΣ με την οποία πληροφορούν το κοινό ότι επήλθε οριστική συμφωνία με…

17 Μαΐου, 2024