Έπαθε βλάβη το όχημά σας στον αυτοκινητόδρομο; Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Με πανομοιότυπο τρόπο, όπως αυτό πριν από μια βδομάδα στον αυτοκινητόδρομο προς Πάφο, σημειώθηκε την Τετάρτη νέο δυστύχημα στον δρόμο ταχείας κυκλοφορίας προς την Αγία Νάπα.

Το ένα αυτοκίνητο είχε σταματήσει στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης του αυτοκινητόδρομου για βλάβη, και διερχόμενο αυτοκίνητο συγκρούστηκε βίαια με το σταματημένο. Και στις δύο περιπτώσεις κάτω από τραγικές συνθήκες σκοτώθηκαν τα άτομα που βρίσκονταν στα ακινητοποιημένα οχήματα.

Με αφορμή τα δύο θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα που σημειώθηκαν σε αυτοκινητόδρομους, το Τμήμα Τροχαίας του Αρχηγείου Αστυνομίας σε συνεννόηση με το Γραφείο Τύπου της Αστυνομίας ανακοίνωσαν τα μέτρα τα οποία πρέπει να λαμβάνουν όλοι οι οδηγοί σε περιπτώσεις που τα οχήματά τους παρουσιάσουν βλάβη στον αυτοκινητόδρομο ή εάν παραστεί ανάγκη για έκτακτη στάθμευση:

>> Πρέπει να αποφεύγουμε να σταματάμε στην άκρη του αυτοκινητόδρομου και όπου αυτό είναι εφικτό να οδηγούμε το αυτοκίνητό μας προσεκτικά μέχρι την πιο κοντινή έξοδο, προκειμένου να βρούμε ασφαλισμένο σημείο για να σταθμεύσουμε, λαμβάνοντας ταυτόχρονα όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας.

>> Ενεργοποιούμε τα φώτα εκτάκτου ανάγκης.

>> Κατεβαίνουμε προσεκτικά από το όχημα αφού βεβαιωθούμε ότι δεν έρχονται άλλα αυτοκίνητα.

>> Αν μεταφέρουμε στο όχημα άλλα άτομα, τα βοηθούμε να εξέλθουν του οχήματος από την πλευρά που δεν βρίσκεται στο δρόμο και τα καλούμε να πάνε σε ασφαλές σημείο μακριά από τον δρόμο.

>> Τοποθετούμε τα προειδοποιητικά τρίγωνα ασφαλείας μπροστά και πίσω από το ακινητοποιημένο μας όχημα.

>> Αν είναι νύκτα φοράμε φωσφορούχο γιλέκο και φροντίζουμε να έχουμε επαρκή φωτισμό για να είμαστε ευδιάκριτοι από τα διερχόμενα αυτοκίνητα.

>> Αν πρέπει να περιμένουμε οδική βοήθεια είναι καλύτερα να απομακρυνθούμε και εμείς από τον δρόμο προς ασφαλές σημείο μέχρι την άφιξη της οδικής βοήθειας.

Στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει άλλη διέξοδος και η στάθμευση στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης είναι επιβεβλημένη, η Αστυνομία συμβουλεύει τους οδηγούς να σταματούν το όχημά τους όσο πιο μακριά γίνεται από τον δρόμο και όσο πιο κοντά στο κιγκλίδωμα.

Αφού θέσουν τα φώτα κινδύνου σε λειτουργία, κατεβάζουν τους υπόλοιπους επιβάτες από την πλευρά του κιγκλιδώματος και ποτέ από την πλευρά του δρόμου και τους μεταφέρουν πίσω από τις προστατευτικές μπάρες.

Οι οδηγοί πρέπει να γνωρίζουν ότι σε περίπτωση ακινητοποίησης, στάσης ή στάθμευσης του οχήματος τους λόγω βλάβης του οχήματος ή έκτακτης ανάγκης στον αυτοκινητόδρομο, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί το ενδεχόμενο ενός νέου δυστυχήματος δεν είναι απομακρυσμένο, με κίνδυνο για τον οδηγό και τους επιβαίνοντες.

Η Αστυνομία ενημερώνει επίσης όλους τους οδηγούς και επιβάτες οχημάτων για τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν σε περίπτωση τροχαίου δυστυχήματος στον αυτοκινητόδρομο. Τονίζει μάλιστα ότι τα μέτρα ασφαλείας που θα ληφθούν είναι πολύ σημαντικά μέχρι την άφιξη της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και ασθενοφόρου:

>> Εκτιμούμε γρήγορα και ψύχραιμα την περιοχή του συμβάντος για να βεβαιωθούμε ότι το περιβάλλον είναι ασφαλές (δεν υπάρχει κίνδυνος από άλλα διερχόμενα αυτοκίνητα κ.λπ.)

>> Προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους άλλους λαμβάνοντας όλα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, όπως έχουν αναφερθεί πιο πάνω, για όλα τα εμπλεκόμενα οχήματα (αν υπάρχει όχημα στον αυτοκινητόδρομο)

>> Όταν υπάρχουν τραυματίες, δεν τους μετακινούμε εκτός εάν είναι απολύτως αναγκαίο (όταν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους π.χ. από διερχόμενα αυτοκίνητα ή σε περίπτωση πυρκαγιάς) και τους μεταφέρουμε σε ασφαλισμένο σημείο

>> Ποτέ δεν αφαιρούμε το προστατευτικό κράνος από τραυματία,
επιβαίνοντα μοτοσυκλέτας/μοτοπόδηλάτου, έστω και αν ο τραυματίας φαίνεται καλά, εκτός εάν είναι απολύτως αναγκαίο

>> Ζητούμε τη βοήθεια των παρευρισκομένων, καλούμε 112 ή 199 για ασθενοφόρο δίνοντας ακριβείς πληροφορίες για το συμβάν και απομακρύνουμε τους περίεργους, βοηθώντας στην ομαλή διεξαγωγή της τροχαίας κίνησης.

Για το ενδεχόμενο πυρκαγιάς σε όχημα, η Αστυνομία ενημερώνει ότι πρώτα πρέπει να ακινητοποιηθεί στη λωρίδα ασφαλείας. Ακολούθως, χωρίς χάσιμο χρόνου βοηθούμε όλους τους επιβαίνοντες να εξέλθουν του οχήματος, αφού βεβαιωθούμε ότι ο δρόμος είναι καθαρός από αυτοκίνητα στο σημείο του αυτοκινήτου που δεν έχει ζωστεί στις φλόγες.

Στη συνέχεια με τη βοήθεια πυροσβεστήρα, αν είναι εφικτό, προσπαθούμε να κατασβήσουμε τις φλόγες μέχρι την άφιξη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος

Ροη Ειδησεων

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024

Ανόρθωση: Εξοφλήθηκε το χρέος στην κτηματική

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι ΜΑΧΗΤΕΣ με την οποία πληροφορούν το κοινό ότι επήλθε οριστική συμφωνία με…

17 Μαΐου, 2024