Δεκαέξι καταγγελίες για ιατρική αμέλεια

CEB1 33 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
CEB1 284 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι καταγγελίες σε βάρος γιατρών για πιθανή ιατρική αμέλεια σε βάρος συγγενών τους, είτε κατά τη νοσηλεία τους σε δημόσια νοσοκομεία είτε σε ιδιωτικά.

Σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, πέρσι και φέτος έχουν διερευνηθεί 15 καταγγελίες που αφορούν ενδεχόμενη ιατρική αμέλεια, ενώ η πρόσφατη περίπτωση με την 39χρονη μητέρα από τη Σωτήρα, είναι η 16η.

Σημειώνεται ότι από τις 15 περιπτώσεις που διερεύνησε η Αστυνομία, μόνο η μία κατέληξε στο δικαστήριο, ενώ για τις υπόλοιπες είτε δεν ολοκληρώθηκαν οι έρευνες, είτε δεν εντοπίστηκε οτιδήποτε.

Δύο υποθέσεις σε δύο χρόνια στην επ. Αμμοχώστου

Στην επαρχία Αμμοχώστου, το ΤΑΕ διερεύνησε μια υπόθεση το 2016 η οποία αφορούσε καταγγελία εναντίον γιατρών ιδιωτικής κλινικής. Η υπόθεση αφορούσε θάνατο γυναίκας ο οποίος επεσυνέβη στις 17/11/10 και η υπόθεση διερευνήθηκε από το ΤΑΕ το 2016, μετά από οδηγίες της Νομικής Υπηρεσίας για το αδίκημα της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης ή απερίσκεπτης πράξης. Η υπόθεση καταχωρήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου εναντίον τριών γιατρών και είναι ορισμένη στις 13/9/17.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, το ΤΑΕ Λευκωσίας διερευνά τρεις υποθέσεις που αφορούν ιατρική αμέλεια, εκ των οποίων οι δύο αφορούν περιστατικά τα οποία έγιναν σε ιδιωτικά νοσοκομεία και αφορούν γυναίκες και ένα περιστατικό το οποίο έγινε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και αφορά άνδρα.

Επίσης, ο Σταθμός Ομορφίτας διερευνά μία υπόθεση, η οποία αφορά ανεξήγητη θνησιγένεια εμβρύου στο Μακάρειο Νοσοκομείο. Η υπόθεση διαβιβάστηκε στον Γενικό Εισαγγελέα στις 12/4/2017 για οδηγίες.

Επίσης ο Σταθμός Λατσιών διερεύνησε μια υπόθεση αιφνίδιου θανάτου που επισυνέβη στις 27/3/2015 στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Ο φάκελος της υπόθεσης συμπληρώθηκε και διαβιβάστηκε στη Νομική Υπηρεσία στις 9/2/2017 μετά από ισχυρισμούς συγγενικών προσώπων της θανούσας ότι ο θάνατός της πιθανόν να οφειλόταν σε ιατρική αμέλεια.

Από μελέτη του φακέλου η Νομική Υπηρεσία απεφάνθη ότι δεν διαπιστώνεται ιατρική αμέλεια εναντίον οποιουδήποτε προσώπου και έδωσε οδηγίες όπως ο εν λόγω φάκελος σταλεί στον Κλάδο Εισαγγελίας για να ενημερωθεί σχετικά ο θανατικός ανακριτής.

Ο Κεντρικός Αστυνομικός Σταθμός Λευκωσίας διερεύνησε μια υπόθεση αιφνίδιου θανάτου νεογνού που επεσυνέβη στις 4/9/12 στο Μακάρειο Νοσοκομείο στη Λευκωσία. Την 31/8/16 παραλήφθηκε η ιατροδικαστική έκθεση και σχηματίστηκε ποινικός φάκελος. Ο φάκελος της υπόθεσης διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία της Αστυνομίας στις 15/2/17 για να σταλεί στον Γενικό Εισαγγελέα για μελέτη και οδηγίες καθότι εκκρεμεί ισχυρισμός για πιθανή ιατρική αμέλεια.

Στην επαρχία Λεμεσού διερευνώνται πέντε υποθέσεις, τρεις για θανάτους το 2016 και δύο το 2017. Όλες βρίσκονται υπό εξέταση.

Η πρώτη υπόθεση αφορά 37χρονο που βρέθηκε νεκρός στην οικία του ενώ προηγουμένως νοσηλεύτηκε στο Ψυχιατρείο Αθαλάσσας. Υποβλήθηκε καταγγελία για ισχυρισμούς περί αμέλειας γιατρών.

Η δεύτερη καταγγελία έγινε από τους οικείους 71χρονου περί πιθανής ιατρικής αμέλειας από ιδιώτες γιατρούς.

Η τρίτη καταγγελία αφορά καταγγελία γυναικολόγου, για τον θάνατο σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο εμβύου.

Επίσης το ΤΑΕ Λεμεσού διερευνά καταγγελία συγγενών 57χρονης που απεβίωσε το ’14 στο κρατικό νοσοκομείο.

Τέλος, εξετάζεται καταγγελία συγγενών 56χρονου για πιθανή αμέλεια γιατρών του Νοσοκομείου Λεμεσού για τον θάνατό του.

Στην επαρχία Λάρνακας για τα έτη 2016-2017 εξετάστηκαν δύο υποθέσεις, που αφορούσαν το αδίκημα ιατρικής αμέλειας, ως ακολούθως:

Μια υπόθεση ιατρικής αμέλειας η οποία αφορά ιδιωτικό νοσηλευτήριο με γυναίκα παραπονούμενη και κατηγορούμενο άνδρα ιατρό. Επίσης το Τμήμα Μικροπαραβάσεων Λάρνακας το τελευταίο έτος διερεύνησε μία υπόθεση ιατρικής αμέλειας, που αφορούσε τόσο άνδρες όσο και γυναίκες ιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας. Η υπόθεση τελεί υπό διερεύνηση.

Στην Πάφο διερευνώνται τον τελευταίο χρόνο δύο υποθέσεις ιατρικής αμέλειας. Αφορούν και οι δύο υποθέσεις για δημόσια νοσηλευτήρια. Η μία καταγγελία έγινε από γυναίκα και η δεύτερη από άνδρα.

Πηγή: Φιλελεύθερος