Κυβέρνηση και η ΑΗΚ δεν στηρίζουν τους καταναλωτές

a1 5 Ειδήσεις
a1 355 Ειδήσεις

Είναι άδικο να πληρώνουν οι καταναλωτές την αύξηση στο πετρέλαιο, τις ζημιές στο Μαρί και το μονοπώλιο της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, δήλωσε σήμερα η Γενική Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Ιωάννα Παναγιώτου, προσθέτοντας ότι τόσο η Κυβέρνηση όσο και η ΑΗΚ δρουν με τρόπο που δεν στηρίζει τους καταναλωτές… 

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Δήμαρχο Δερύνειας Αντρο Καραγιάννη, η κ. Παναγιώτου είπε ότι «το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών έχουμε καταθέσει την άποψη ότι έπρεπε να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ για το ηλεκτρικό ρεύμα, κάτι που μπορούσε να κάνει η Κυπριακή κυβέρνηση αλλά δεν το έπραξε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχεται μείωση του ύψους του 5% στο ΦΠΑ για το ηλεκτρικό ρεύμα», είπε.

Πρόσθεσε ότι «εάν σκεφτούμε ότι αύριο θα έχουμε και την αύξηση του ΦΠΑ από το 15 στο 17% αντιλαμβανόμαστε ότι και το κράτος και η Αρχή Ηλεκτρισμού δρουν με ένα τρόπο που δεν στηρίζει τα νοικοκυριά. Ιδιαίτερα μάλιστα η ΑΗΚ με τη δική της πολιτική δεν στηρίζει ούτε τα οικονομικά του κράτους αλλά ούτε και τα οικονομικά των καταναλωτών», σημείωσε.

Η κυρία Παναγιώτου ανέφερε ακόμα ότι «μέχρι στιγμής η ΑΗΚ θα έπρεπε να είχε στραφεί προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και να έχει ένα πιο παραγωγικό σύστημα διοίκησης και διαχείρισης και του οργανισμού, ώστε να μην πληρώνει ο καταναλωτής όλα αυτά τα δικά της έξοδα».

Η Γενική Γραμματέας των Οικολόγων κλήθηκε να σχολιάσει τη σημερινή εκδήλωση διαμαρτυρίας των πολιτών έξω από τα γραφεία της ΑΗΚ σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου.

«Εμείς ως Κίνημα Οικολόγων έχουμε καλέσει τα μέλη και τους φίλους μας να συμμετέχουν και να στηρίξουν αυτή τη κίνηση των πολιτών», είπε, και πρόσθεσε ότι «αυτή η διαμαρτυρία εκφράζει την πραγματικότητα και την αγανάκτηση των καταναλωτών οι οποίοι θεωρούν ότι είναι πραγματικά άδικο, και είναι άδικο, να επωμίζονται το βάρος της αύξησης του ηλεκτρισμού, λόγω της αύξησης του πετρελαίου, λόγω των ζημιών στο Μαρί και λόγω του μονοπωλίου της ΑΗΚ».

Ανέφερε ακόμα ότι «τα πράγματα είναι δύσκολα και η ΑΗΚ πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη το τι θα πράξει από δω και πέρα και πρέπει να σεβαστεί τους καταναλωτές».

Αναφερόμενη στη συνάντηση που είχε με τον Δήμαρχο Δερύνειας, η Γενική Γραμματέας των Οικολόγων τη χαρακτήρισε «πολύ εποικοδομητική, συζητήσαμε κυρίως θέματα πράσινης ανάπτυξης και θέσαμε την πρόταση μας για την δημιουργία πάρκου μνήμης».

Η κ. Παναγιώτου έδωσε επίσης «συγχαρητήρια στον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Δερύνειας γιατί πραγματικά έχουν ανοικτές διαδικασίες και έχουν συμπεριλάβει πολίτες στις διάφορες Επιτροπές του Δήμου τηρώντας επακριβώς το άρθρο του Νόμου για ίση συμμετοχή των πολιτών».

Πηγή: ΚΥΠΕ