Ιδιώτες θα κάνουν φυλακές

Ιδιώτες θα κάνουν φυλακέςΣτον ιδιωτικό τομέα, και δη σε ξένες εταιρείες θα απευθυνθεί εντός των προσεχών μηνών η κυβέρνηση για την ανάθεση του έργου ανέγερσης και λειτουργίας νέων και υπερσύγχρονων φυλακών, καθώς αποδεικνύεται ότι η φόρμουλα που υιοθετήθηκε για αναβάθμιση και επέκταση των υφιστάμενων δεν επιλύει το πρόβλημα υπερπληθυσμού… 

Η αυξημένη εγκληματικότητα έχει ανεβάσει τον αριθμό των κρατουμένων σε πάνω από 700 άτομα, δηλαδή το μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό, τη στιγμή μάλιστα που τα υφιστάμενα κτήρια είναι κατασκευασμένα ώστε να φιλοξενούν περίπου 350 άτομα, ενώ ακόμα και με τις αναβαθμίσεις η δυνατότητα κράτησης θα είναι 714 άτομα με μόλις 577 να αφορούν την κλειστή φυλακή.

Το Υπουργικό Συμβούλιο άναψε το πράσινο φως στην πρόταση του υπουργείο Δικαιοσύνης υιοθετώντας τη θέση του υπουργού Λουκά Λουκά, ότι τώρα είναι η ώρα για να ληφθεί η απόφαση ανέγερσης καινούριων κτηριακών εγκαταστάσεων για τις Φυλακές, χωρητικότητας περίπου 1000 ατόμων. Εξοικονομώντας την ίδια ώρα το κόστος της ανεπαρκούς, όπως αποδεικνύεται, αναβάθμισης των υφισταμένων, που αναμενόταν να ολοκληρωθεί το 2014. Στην πρόταση του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρεται ότι η υλοποίηση του έργου, που συνεπάγεται τεράστιο οικονομικό κόστος, απαγορευτικό υπό την παρούσα οικονομική κατάσταση, είναι εφικτή με την αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα μέσα στο πλαίσιο συνεργασίας με το Δημόσιο (Public Partneship – PPP), που εφαρμόζεται σε πολλές άλλες χώρες.

Ήδη το υπουργείο ήρθε σε επαφή με διάφορες ξένες εταιρείες που επέδειξαν ενδιαφέρον. Μάλιστα, υπάρχουν δύο διαφορετικοί τρόποι εφαρμογής της συνεργασίας ιδιωτικού και κρατικού τομέα:

Με πλήρη ανάθεση του σχεδιασμού, της ανέγερσης και της λειτουργίας των νέων εγκαταστάσεων στον ιδιωτικό τομέα, πρακτική που εφαρμόζεται και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Με τη διατήρηση του μέρους που αφορά την ασφάλεια κάτω από το δημόσιο τομέα, πρακτική που ακολουθείται κυρίως στη Γαλλία.

To αρμόδιο υπουργείο εκφράζει την άποψη ότι η διαδικασία που θα υιοθετηθεί θα πρέπει να βασίζεται σε παρόμοια πλαίσια και όρους με αυτά που ακολουθήθηκαν για την ανέγερση των δύο καινούριων αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου. Δηλαδή με ανάθεση της ανέγερσης και διαχείρισης των νέων εγκαταστάσεων στον επιτυχόντα προσφοροδότη για μία περίοδο 25-30 χρόνων, διατηρώντας, όμως, την ευθύνη για την ασφάλεια και τη φύλαξη υπό κρατική δικαιοδοσία. Η αποπληρωμή θα γίνεται αναλόγως με τον αριθμό των καταδίκων που θα κρατούνται και η χρέωση θα είναι ανά κατάδικο ημερησίως. Θυμίζουμε ότι σε συνέντευξή του στον «Π» στις 10/10/2010 ο κ. Λουκά είπε ότι «θα εξοικονομήσουμε χρήματα εάν κτιστούν φυλακές από τον ιδιωτικό τομέα, αφού από την εμπειρία της Αμερικής διαπιστώνεται ότι ο κάθε κρατούμενος κοστίζει περί τα 26 δολάρια την ημέρα, ενώ στις δικές μας φυλακές κοστίζει περί τα 57 δολάρια. Η σίτιση, δηλαδή, είναι πιο φθηνή αφού παρακάμπτεται η διαδικασία των προσφορών και ο ιδιοκτήτης των φυλακών έρχεται σε άμεση επαφή με τον ενδιαφερόμενο».

Πριν από την κατάθεση της πρότασης στο Υπουργικό, το υπ. Δικαιοσύνης ζήτησε τη θέση του υπ. Οικονομικών το οποίο με επιστολή του την 1η Νοεμβρίου 2011 επεσήμανε ότι η απόφαση προώθησης μιας επένδυσης PPP θα πρέπει να βασίζεται στα αποτελέσματα οικονομικής ανάλυσης που θα καταδεικνύει ότι η χρηματοδότηση/διαχείρισή της από ιδιώτη επενδυτή είναι πλέον συμφέρουσα για την οικονομία σε αντιδιαστολή της χρηματοδότησης της επένδυσης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Συνεπώς, σύμφωνα και με την πρόταση, θα ανατεθεί αρχικά η εκπόνηση μελέτης από εξειδικευμένο οίκο συμβούλων με όρους εντολής, μεταξύ άλλων, να σκιαγραφήσει το υφιστάμενο σύστημα λειτουργίας των φυλακών και να καθορίσει τις ανάγκες του σωφρονιστικού ιδρύματος με το λιγότερο δυνατό κόστος, όπως επίσης και να αξιολογήσει το χώρο και την τοποθεσία για τις νέες εγκαταστάσεις (στην ίδια συνέντευξη ο κ. Λουκά είχε ορίσει ως κατάλληλο, χώρο έκτασης 200 σκάλων στο Μαρκί, που δεν χρειάζεται απαλλοτρίωση). Λόγω πάντως της περιπλοκότητας του έργου και της ανάγκης για γρήγορες αποφάσεις αναμένεται σύντομα να συσταθεί υπουργική επιτροπή αποτελούμενη από τον υπουργό Δικαιοσύνης (πρόεδρο), τον υπ. Οικονομικών και τον υπ. Συγκοινωνιών. Περαιτέρω κρίνεται αναγκαία η σύσταση διαχειριστικής επιτροπής υπό την προεδρία του γενικού διευθυντή του υπ. Δικαιοσύνης, και ο διορισμός υπεύθυνου έργου (Project Manager).

Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»