Κλείνει η ψαλίδα ΔΗΣΥ- ΑΚΕΛ, εδραιώνεται τρίτο το ΔΗΚΟ

CEB1 3 Βουλευτικές ΕΚλογές 2016, Ειδήσεις
Άκρως ενδιαφέροντα ευρήματα καταγράφονται στη δημοσκόπηση της GPO που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΑΚΕΛ, ενόψει των βουλευτικών εκλογών, ένα μήνα μετά την εξαγγελία του ψηφοδελτίου του και την έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας. Η ψαλίδα που χωρίζει το κόμμα της Αριστεράς με τον πρώτο Δημοκρατικό Συναγερμό κλείνει στις δύο σχεδόν μονάδες (1,7%). Στην τρίτη θέση σταθερό είναι το ΔΗΚΟ χωρίς να φαίνεται να απειλείται από άλλο κόμμα. Το απόλυτο ντέρμπι φαίνεται να παίζεται για την τέταρτη θέση στον κομματικό χάρτη, καθώς ΕΔΕΚ και Συμμαχία Πολιτών σημειώνουν ισοπαλία.

CEB1 1552 Βουλευτικές ΕΚλογές 2016, Ειδήσεις

Στην πρόθεση ψήφου ο ΔΗΣΥ συγκεντρώνει ποσοστό 22,5% και διατηρεί ένα μικρό προβάδισμα 1,7 μονάδων από το ΑΚΕΛ, το ποσοστό του οποίου ανέρχεται σε 20,8%.

Το ΔΗΚΟ συγκεντρώνει ποσοστό 9,5%. Η ΕΔΕΚ με 4,2% έχει πλέον δίπλα της τη Συμμαχία Πολιτών με το ίδιο ποσοστό, 4,2%. Οι Οικολόγοι ακολουθούν από κοντά με 3%. ΕΥΡΩΚΟ και Αλληλεγγύη μετρήθηκαν χωριστά πριν από την απόφαση για τη συνεργασία και φαίνεται ότι είναι η τρίτη πολιτική δύναμη που θα διεκδικήσει την τέταρτη θέση στον χάρτη αν συγκεντρώσει ως κοινό ψηφοδέλτιο τα ποσοστά που εξασφαλίζουν ως χωριστές πολιτικές οντότητες 2% συν 2%. Το ΕΛΑΜ συγκεντρώνει 2,8%.

Σημαντικό στοιχείο, όπως σημειώνει ο Τάκης Θεοδωρικάκος της GPO, είναι ότι «ο χώρος της αδιευκρίνιστης ψήφου συγκροτεί αθροιστικά ένα σώμα ψηφοφόρων της τάξης του 27,8% που δημιουργεί μεγάλη πολιτική ρευστότητα με πολλούς γκρίζους και αδιευκρίνιστους χώρους. Είναι φανερό ότι υπάρχουν σοβαρά κενά πολιτικής εκπροσώπησης και τάσεις ενίσχυσης της αποχής. Ο ΔΗΣΥ καταγράφει ένα μικρό προβάδισμα, η ρευστότητα όμως του πολιτικού σκηνικού είναι τέτοια που δεν επιτρέπει ασφαλείς εκτιμήσεις και αφήνει πολλά περιθώρια για το πώς θα εξελιχθεί η αναμέτρηση των βουλευτικών εκλογών».

Το κυβερνών κόμμα εξακολουθεί να συγκεντρώνει τις περισσότερες θετικές ψήφους σε ό,τι αφορά στη διαχείριση στο Κυπριακό (ΔΗΣΥ 27,2% – ΑΚΕΛ 24,5%), στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης (ΔΗΣΥ 33,9% – ΑΚΕΛ 21,2%), στο θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων (ΔΗΣΥ 32,5% – ΑΚΕΛ 26,5%), στο Γενικό Σχέδιο Υγείας(ΔΗΣΥ 21,1% – ΑΚΕΛ 18,9%). Το κόμμα της Αριστεράς ανακτά την εμπιστοσύνη μιας σημαντικής μερίδας της κοινωνίας σε ό,τι αφορά στη διαχείριση κοινωνικών θεμάτων, όπου παραδοσιακά κατέγραφε μια υπεροχή έναντι των άλλων κομμάτων. Οι πολιτικές του ΑΚΕΛ που αντιμετωπίζονται θετικά από τους πολίτες είναι: η κοινωνική πολιτική (ΑΚΕΛ 30,6% – ΔΗΣΥ 27,4%) και η εκποίηση των περιουσιών (ΑΚΕΛ 24,2% – ΔΗΣΥ 18,4%). Στο επίμαχο θέμα της διαχείρισης των ιδιωτικοποιήσεων καταγράφεται διαφορά πολύ κάτω της μονάδας (0,3%), ΑΚΕΛ 28,8% έναντι 28,5% του ΔΗΣΥ.

Τα δύο μεγάλα κόμματα χάνουν εκλογική δύναμη και το μεγάλο στοίχημά τους είναι κατά πόσο θα καταφέρουν να δώσουν κίνητρο στους ψηφοφόρους παραδοσιακούς και μη να πάνε στην κάλπη στις 22 Μαΐου και να ψηφίσουν. Μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να παρέχονται κίνητρα που να ωθήσουν όσους επιλέγουν την αποχή, να οδηγηθούν σε άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος και μάλιστα υπέρ των ισχυρών παραδοσιακών σχηματισμών. Οι ψηφοφόροι δίνουν ψήφο στα μικρά κόμματα και δεν αποκλείεται αν συνεχιστεί και ενισχυθεί αυτή η τάση να έχουμε μια πιο πολυκομματική Βουλή.

Στο ΑΚΕΛ κρατούν ως ατού το στοιχείο ότι ο αντίπαλός του -ΔΗΣΥ- καταγράφει υποχώρηση στη διαχείριση οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων σε σχέση με τα ποσοστά που συγκέντρωνε ως κυβερνών κόμμα όπως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε σύγκριση με το 2013. Όπως και την πίεση που δέχονται ως κυβερνώντες από τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα, όπου υπερέχει το κόμμα της Αριστεράς με ανάκτηση δυνάμεων. Βεβαίως και το ΑΚΕΛ έχει απώλειες από παραδοσιακούς ψηφοφόρους που σε μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων επιλέγουν να μην επιστρέψουν.

Εύσημα στον Άντρο από 55%

Στην Εζεκία Παπαϊωάννου καταγράφουν στα συν της κομματικής δράσης την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Άντρου Κυπριανού στην Κωνσταντινούπολη και τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στο ερώτημα πώς αποτιμάται η επίσκεψη, το 55% τοποθετήθηκε θετικά και το 40% αρνητικά. Η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ είδε την ενέργεια θετικά. Θετικό πρόσημο έδωσαν και οι έξι στους δέκα ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ. Θετικά αντίκρισε την επίσκεψη και ένας στους τρεις ψηφοφόρους της ΕΔΕΚ και ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ.

Θετικά είδε η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών και το ταξίδι του Προέδρου Αναστασιάδη στο Νταβός. Το 65% έδωσε θετικό πρόσημο, ενώ το αρνητικό ανήλθε σε 29%. Ο κύριος όγκος όσων αξιολόγησαν θετικά την παρουσία στο οικονομικό φόρουμ, προέρχεται από το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ. Μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων που προέρχονται από το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ παρουσιάζονται από τις δημόσιες τοποθετήσεις των ηγεσιών τους, αφού 4 στους δέκα έδωσαν θετικό πρόσημο.

«Πονοκεφαλιάζει» ακόμη η οικονομική κρίση

Η οικονομική κρίση πρυτανεύει στα προβλήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη, αν και σημειώνεται μια μικρή κάμψη σε σχέση με τον περασμένο Ιούλιο. Το 64% ιεραρχεί την κρίση στην κορυφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σε προσωπικό επίπεδο σε σύγκριση με 66,7%. Το Κυπριακό βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 50,5% σημαντικά ανεβασμένο, αφού στην προηγούμενη έρευνα 44,1% το είχε καταγράψει ως το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Η ανεργία είναι το τρίτο κύριο πρόβλημα των Κυπρίων. Και απασχολεί στην παρούσα συγκυρία περισσότερο κόσμο από πριν, αφού από το 33,7% το ποσοστό ανέβηκε στο 35,6%.

Ο τομέας της Υγείας με τα γνωστά προβλήματα απασχολεί όλο και περισσότερο την κοινή γνώμη. Από το 16,4% το ποσοστό όσων το ιεραρχούν ως κύριο πρόβλημα ανήλθε σε 25,8%. Η Παιδεία απασχολεί το 10,3%, οι συντάξεις και το ασφαλιστικό σύστημα το 9,3%, τα θέματα ασφάλειας το 8,5%. Οι μετανάστες καταγράφονται ως πρόβλημα για το 7,4%.

Η έρευνα κτυπά καμπανάκι για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη που φαίνεται να πείθει τον μισό πληθυσμό για την οικονομική του πολιτική όπως και τη διαχείρισή του στο Κυπριακό. Η θετική αποτίμηση συρρικνώνεται σε σύγκριση με προηγούμενη έρευνα. Οι συγκυρίες με την απουσία ορατής προόδου στο Κυπριακό και των απανωτών εμπρηστικών δηλώσεων στην τουρκική πλευρά, η κατάσταση αναταραχής στην ευρύτερη περιοχή όπως και η προσπάθεια Ερντογάν να αναδειχθεί σε ηγεμόνα της Αν. Μεσογείου και του Ισλάμ ευνοούν τους υποστηριχτές της σκληρής γραμμής στο εθνικό πρόβλημα. Κι αυτό αποτυπώνεται στην αξιολόγηση της προεδρικής διαχείρισης.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, η σταθεροποίηση δεν συνοδεύεται από διαφοροποίηση των προσωπικών ή οικογενειακών δεδομένων. Οι ανισότητες παραμένουν ή διευρύνονται, όπως και η καθήλωση των μισθών. Τα στοιχεία αυτά δημιουργούν πίεση όχι μόνο στον Πρόεδρο αλλά και στο ΔΗΣΥ και διαφοροποιούν επί το θετικότερο την αξιολόγηση του ΑΚΕΛ.

Το 50,5% αποτιμά ότι ο Πρόεδρος διαχειρίζεται σίγουρα ή μάλλον προς τη σωστή κατεύθυνση την οικονομική κρίση. Αντίθετη άποψη έχει το 47,7%. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, το 51,7% πιστεύει ότι ο Πρόεδρος λειτουργεί σίγουρα ή μάλλον προς τη σωστή κατεύθυνση σε αντίθεση με το 42,4%.

Σε ό,τι αφορά τις προωθούμενες από τα κόμματα πολιτικές στο Κυπριακό, το 27,2% συμφωνεί με το ΔΗΣΥ, το 24,5% με το ΑΚΕΛ. Το 13% συμφωνεί με την πολιτική του ΔΗΚΟ, το 7,1% με την ΕΔΕΚ, το 3,7% με τη Συμμαχία Πολιτών, το 3,2% με το ΕΥΡΩΚΟ, το 1,8 με τους Οικολόγους και 0,8% με το ΕΛΑΜ, το οποίο καταγράφει ποσοστά κάτω της μισής μονάδας σε όλα τα τεθέντα ζητήματα.

Το ισχυρό χαρτί του ΔΗΣΥ είναι η διαχείριση της οικονομικής κρίσης, όπου αφήνει πίσω του το ΑΚΕΛ με 12 μονάδες διαφορά. Το 33,9% εμπιστεύεται το κυβερνών κόμμα. Το 21,2% το κόμμα της Αριστεράς. Το 12,7% συμφωνεί με την πολιτική του ΔΗΚΟ. Το 4,3% με τη Συμμαχία Πολιτών, το 3,8% με την ΕΔΕΚ, το 1,7% με το ΕΥΡΩΚΟ και το 1,4% με τους Οικολόγους.

Υπεροχή με τρεις μονάδες διαφορά έχει το ΑΚΕΛ στην κοινωνική πολιτική. Το 30,6% του δίνει ψήφο εμπιστοσύνης σε σύγκριση με 27,4% του ΔΗΣΥ. Ακολουθεί το ΔΗΚΟ με 12,6%. Η ΕΔΕΚ με 5,1%, η Συμμαχία με 2,6%, οι Οικολόγοοι με 2% και το ΕΥΡΩΚΟ με 1,4%.

Τα ΑΚΕΛ υπερέχει και στην καλύτερη διαχείριση των συμφερόντων των πολιτών με 22,1% έναντι 20,8% του ΔΗΣΥ. Το 9,9% εμπιστεύεται το ΔΗΚΟ, το 4% την ΕΔΕΚ, το 3,2% τη Συμμαχία, το 2,5% το ΕΥΡΩΚΟ και το 1,9% τους Οικολόγους. Το 33% δεν εμπιστεύεται κανένα πολιτικό σχηματισμό.

Στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, οι πολίτες δίνουν ελαφρό προβάδισμα στην πολιτική του ΑΚΕΛ με 28,8% έναντι 28,5% του ΔΗΣΥ. Το 11,1% εμπιστεύεται την πολιτική του ΔΗΚΟ, το 5% της ΕΔΕΚ, το 3,3% της Συμμαχίας, το 1,2% του ΕΥΡΩΚΟ και 0,5% των Οικολόγων.

Στο θέμα της εκποίησης περιουσιών υπερέχει η πολιτική του ΑΚΕΛ με 24,2% έναντι 18,4% του ΔΗΣΥ, 10,6% του ΔΗΚΟ, 4,4%, 2% της Συμμαχίας, 1,3 των Οικολόγων, 1,2% του ΕΥΡΩΚΟ.

Οι απόψεις του ΔΗΣΥ για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων πείθουν το 32,5% της κοινής γνώμης, του ΑΚΕΛ το 26,5%, του ΔΗΚΟ το 7%, της ΕΔΕΚ το 2,5%, της Συμμαχίας το 1,6%, των Οικολόγων το 0,7% και του ΕΥΡΩΚΟ το 0,5%.

Σε ό,τι αφορά το ΓεΣΥ, η πολιτική ΔΗΣΥ βρίσκει απήχηση στο 21,1%, του ΑΚΕΛ στο 18,9%, της ΕΔΕΚ στο 5,6%, του ΔΗΚΟ στο 5,2%, της Συμμαχίας στο 2,3% του ΕΥΡΩΚΟ στο 0,9% και των Οικολόγων στο 0,2%.

Πηγή: Φιλελεύθερος