Σκάνδαλο η στέγαση Κτηματολογίου Αμμοχώστου στο Παραλίμνι

Σκάνδαλο στις διαδικασίες ενοικίασης κτηρίου για στέγαση του επαρχιακού Κτηματολογίου Αμμοχώστου διαπιστώνει ο Γενικός Ελεγκτής. Μάλιστα αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, ότι δεν ελήφθη πρόνοια τερματισμού του συμβολαίου ενοικίασης του υφιστάμενου κτηρίου στο οποίο στεγάζεται σήμερα το Τμήμα, (με ανοικτό το ενδεχόμενο να πληρώνουμε ενοίκιο για δύο κτήρια), τότε το σκάνδαλο θα είναι άνευ προηγουμένου και κάποιοι πρέπει να κληθούν να λογοδοτήσουν.

Το κτήριο νοικιάστηκε στο Παραλίμνι, όπου, ενώ η μέση τιμή είναι €3,34 ανά τετραγωνικό μέτρο (τ.μ.) συμφωνήθηκε ενοίκιο €7,83τμ. και εκτοξεύεται στα €9,84 ανά τ.μ., αν ληφθεί υπόψη και το κόστος των εργασιών που θα εκτελεστούν στο κτήριο, εκτιμώμενης δαπάνης €500.000, τις οποίες θα καταβάλει το δημόσιο, αντί ο ιδιοκτήτης. Ο Ελεγκτής υποδεικνύει, ότι το ενοίκιο θα αρχίσει να καταβάλλεται χωρίς να μπορεί το Τμήμα να μεταστεγαστεί, αφού δεν προκηρύχθηκαν καν προσφορές για διάφορες εργασίες οι οποίες εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν μήνες.

Ο Ελεγκτής σε επιστολή του, την οποίαν υπογράφει ο διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Ανδρέας Χασαπόπουλος, υποδεικνύει επίσης πως αντί να υπογραφεί συμβόλαιο διάρκειας μέχρι πέντε χρόνια, υπεγράφη συμβόλαιο εννέα χρόνων. Εξάλλου, οι χώροι στάθμευσης είναι μόνο 52 αντί 100. Στην επιστολή σημειώνεται, πως αποκλείστηκαν τέσσερις ενδιαφερόμενοι λόγω αλλαγής του γεωγραφικού προσδιορισμού όπου έπρεπε να βρίσκεται το κτήριο. Τέλος, ο Ελεγκτής υποδεικνύει ότι ακολουθήθηκαν ανάλογες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και στο ΤΕΠΑΚ (για το οποίο διατάχθηκαν ποινικές έρευνες και υποθέσεις οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης).

Για τα πιο πάνω ζητήματα είχε ενημερωθεί ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Μεταφορών Αλέκος Μιχαηλίδης, ο οποίος έχει και την ευθύνη για την ενοικίαση κτηρίων από το Δημόσιο, αλλά δεν απάντησε καν στον Γενικό Ελεγκτή.

Σε επιστολή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προς τους βουλευτές Γιώργο Περδίκη και Χρίστο Ορφανίδη, ημερομηνίας 21 Σεπτεμβρίου, αναφέρονται και τα εξής:

– Η καταβολή του ενοικίου θα αρχίσει 4 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης (που έγινε στις 16/6/2016). Δεν γίνεται οποιαδήποτε πρόνοια σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης των εργασιών εντός των 4 μηνών. Η καταβολή ενοικίου χωρίς να είναι έτοιμο για χρήση το κτήριο συνιστά ετεροβαρή όρο.

– Η εκτέλεση των αναγκαίων εργασιών διαμόρφωσης των χώρων του κτηρίου, το κόστος των οποίων εκτιμήθηκε στις €500.000, έχει αναληφθεί από το κράτος, ενώ αυτό θα έπρεπε να αποτελεί υποχρέωση του Ιδιοκτήτη.

– Ενώ με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία RICS (31.12.2015), η μέση τιμή ενοικίου για το Παραλίμνι είναι €3,34/τ.μ. (για τη Λευκωσία είναι €10,60/τ.μ.), το ενοίκιο που συμφωνήθηκε ανέρχεται στα €7,83/τ.μ. Σημειώνεται επίσης ότι στην πιο πάνω τιμή δεν λήφθηκε υπόψη το κόστος των εργασιών διαμόρφωσης του κτηρίου, που εύλογα αναμενόταν ότι θα έπρεπε να αναλάβει ο ιδιοκτήτης, ενώ στην προκειμένη περίπτωση θα τα αναλάβει το κράτος με εκτίμηση δαπάνης €500.000. Εάν ληφθεί υπόψη το πιο πάνω κόστος, τότε το ενοίκιο ανεβαίνει στα €9,84/τ.μ.

-Δεν τηρήθηκαν ουσιώδεις πρόνοιες/όροι της δημοσιευθείσας Πρόσκλησης Δήλωσης, Ενδιαφέροντος (αντί για διάρκεια ενοικίασης 3+2 χρόνια, συμφωνήθηκε να είναι 9 χρόνια, 52 χώροι στάθμευσης αντί 100).

– Το κτήριο διαθέτει Άδεια Οικοδομής για εκθεσιακό χώρο και 4 γραφεία, ενώ δεν διαθέτει Πιστοποιητικό Έγκρισης.

– Η έγκριση του Κ.Φ.Σ.Κ.Υ. δόθηκε για κτήριο στην ελεύθερη περιοχή της επαρχίας Αμμοχώστου, ενώ στη δημοσιευθείσα Δήλωση Ενδιαφέροντος ζητήθηκε κτήριο στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Παραλιμνίου. Σημειώνεται, ότι 4 Δηλώσεις Ενδιαφέροντος απορρίφθηκαν επειδή οι προταθείσες οικοδομές δεν ενέπιπταν στα διοικητικά όρια της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Παραλιμνίου. Παρά τα πιο πάνω, ο Κ.Φ.Σ.Κ.Υ. εισηγήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο την έγκριση ενοικίασης του κτηρίου, κάτι το οποίο έγινε στις 19/5/2016.

– Το συμβόλαιο υπογράφηκε στις 16/6/2016, επομένως η καταβολή ενοικίου θα αρχίσει στις 16/10/2016. Ωστόσο, από την αλληλογραφία που μας κοινοποιείται, δεν φαίνεται να ολοκληρώνονται οι αναγκαίες εργασίες μέχρι τότε (εκτιμάται ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό να γίνει εντός του 2016), εφόσον εκκρεμεί ακόμη η ανάθεση των ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών.

– Η απάντηση του προέδρου του Κ.Φ.Σ.Κ.Υ. και γενικού διευθυντή του υπουργείου Μεταφορών στην επιστολή μας ημερ. 30/6/2016 εκκρεμεί μέχρι σήμερα, παρά τις 2 υπενθυμίσεις που του έχουν σταλεί.

Με βάση τα όσα αναφέρει σε επιστολή του προς τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Μεταφορών ο Γενικός Ελεγκτής, το ενοίκιο συμφωνήθηκε στις €18.000 μηνιαίως.

€500.000 για διαρρύθμιση κτηρίου

Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι με βάση επιστολή της διευθύντριας Δημοσίων Έργων στο κόστος (διαμόρφωσης του κτηρίου) που υποβλήθηκε από τον ιδιοκτήτη περιλήφθηκαν και εργασίες που αποτελούσαν υποχρέωσή του (διαχωριστικά, ψευδοτάβανα). Με βάση ενδοτμηματικό σημείωμα της επιμετρητού Ποσοτήτων του Τμήματος Δημοσίων Έργων, το κόστος ανέρχεται σε €134.915 (θύρες, διαχωριστικά, ψευδοροφές), ενώ σύμφωνα με την επιστολή του διευθυντή του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών το κόστος ανέρχεται σε €178.000 και το κόστος που υπέβαλε ο ιδιοκτήτης €345.000.

Δηλαδή, με βάση τους υπολογισμούς των αρμοδίων τμημάτων, το κόστος (αφαιρουμένων των υποχρεώσεων του ιδιοκτήτη όσον αφορά τις ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες, αλλά περιλαμβανομένων των ψευδοροφών, διαχωριστικών και ουρών), ανέρχεται σε €134.915+€178.000=€312.915. Κατά την άποψή μας, το κόστος των διαχωριστικών, ψευδοροφών και ουρών αποτελεί υποχρέωση του ιδιοκτήτη, υποδεικνύει ο Γ. Ελεγκτής.

Έντονες επιφυλάξεις για ύψος ενοικίου

«Εκφράζουμε έντονες επιφυλάξεις για την τιμή του ενοικίου που συμφωνήθηκε (€7.83/τ.μ.) αφού όπως εξηγήθηκε σε αυτό περιλαμβάνονται εργασίες που εύλογα αναμένεται να αναληφθούν από τον ιδιοκτήτη ενός κτηρίου», αναφέρει ο Γενικός Ελεγκτής, ο οποίος προσθέτει: «Ακόμη κι αν αγνοηθεί η καταβολή του ποσού των €500.000 (που δεν θα πρέπει να αγνοηθεί) η τιμή φαίνεται υπερβολικά υψηλή για το Παραλίμνι με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία RICS (31/12/2015) τα οποία δίνουν μέση τιμή ενοικίου για τη Λευκωσία τα €10,6/τ.μ. και για το Παραλίμνι τα €3,34/τ.μ. Αν δε το ποσό των €500.000 ληφθεί υπόψη και κατανεμηθεί στα 9 χρόνια, τότε η τιμή του ενοικίου ανεβαίνει στα €9,84/τ.μ.».

Πηγή: Φιλελεύθερος

Ροη Ειδησεων

Εμπραχίμ Ραϊσί: Ζωντανός για μια ώρα μετά τη συντριβή

Μια θλιβερή λεπτομέρεια έγινε γνωστή τη Δευτέρα, λίγη ώρα μετα την επιβεβαίωση του θανάτου του…

20 Μαΐου, 2024

FliRT: Ανησυχία για παραλλαγές της Covid – Εξαπλώνονται σε ΗΠΑ-Βρετανία

Νέες παραλλαγές της Covid εξαπλώνονται ανά την υφήλιο, πυροδοτώντας ανησυχίες στους ειδικούς για αύξηση των…

20 Μαΐου, 2024

1ος Διεθνής αγώνας ανοικτής θάλασσας στον Πρωταρά: Συμμετείχαν κολυμβητές από 7 διαφορετικές χώρες (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο 1ος Protaras International Open-Water Marathon στον Πρωταρά την Κυριακή 19/05. Σε…

20 Μαΐου, 2024

Αντρέας Γεωργίου – Σιμώνη Χριστοδούλου: Στην Αγία Νάπα ο γάμος του ζευγαριού

Σε τροχιά γάμου βρίσκονται ο Αντρέας Γεωργίου και η σύντροφός του, Σιμώνη Χριστοδούλου αφού αμέσως…

20 Μαΐου, 2024

CNN: Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και ηγέτη Χαμάς ζητά ο Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν…

20 Μαΐου, 2024

ΞΥΛΟΦΑΓΟΥ: Θεατρική παράσταση για ενίσχυση της μετάβασης της μικρής Ελευθερίας στο εξωτερικό για μεταμόσχευση

Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Ξυλοφάγου παρουσιάζει την θεατρική παράσταση Κόμης Δράκουλας την Κυριακή 26/05…

20 Μαΐου, 2024