Από εξετάσεις σε εξετάσεις οι μαθητές

a 58 Ειδήσεις
a 1223 Ειδήσεις

Η δραματική αύξηση των εξετάσεων στο Λύκειο, μέσα στα επόμενα χρόνια, είναι ένα σενάριο που έρχεται ολοένα και πιο κοντά στην πραγματικότητα. Ήδη, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων στη Β’ και Γ’ τάξη, όπως επίσης την εισαγωγή κατατακτήριων εξετάσεων, στις περιπτώσεις που ένας μαθητής αποφασίσει να μετακινηθεί από μια ομάδα μαθημάτων προσανατολισμού, προς άλλη κατεύθυνση.

Η εξέλιξη αυτή, όμως, πιθανόν να είναι μόνο η αρχή για ενίσχυση του εξετασιοκεντρικού χαρακτήρα του Λυκείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή η οποία ανέλαβε τη μελέτη των Παγκυπρίων Εξετάσεων, τείνει να ολοκληρώσει το έργο της και πολύ σύντομα αναμένεται να παραδώσει την έκθεσή της στον υπουργό Παιδείας.

Η πρόταση προνοεί, όπως ήταν αναμενόμενο, τον διαχωρισμό των Παγκυπρίων σε εισαγωγικές, για σκοπούς πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και σε απολυτήριες, για αποφοίτηση από το σχολείο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι ενδέχεται να κατατεθεί και εισήγηση για ενδιάμεσες εξετάσεις στη Γ’ Λυκείου, ανά τετράμηνο. Απώτερος σκοπός, με το τέλος του πρώτου τετραμήνου οι μαθητές να παρακάθονται σε εξετάσεις στη μισή ύλη και με την ολοκλήρωση του δεύτερου τετραμήνου, να εξετάζονται στην υπόλοιπη διδακτέα ύλη.

Εάν οι προτάσεις αυτές υιοθετηθούν, τότε ένας τελειόφοιτος μαθητής θα εξετάζεται σε δεκαπέντε μαθήματα κατά τη διάρκεια της χρονιάς, σε σύγκριση με τέσσερα εξεταζόμενα που έχει σήμερα.

Πώς; Ήδη αποφασίστηκε ότι τα εξεταζόμενα στη δευτέρα και τρίτη τάξη αυξάνονται από τέσσερα σε πέντε. Η αλλαγή αυτή, θα εφαρμοστεί τον Σεπτέμβριο του 2016 στη Β’ Λυκείου και τον Σεπτέμβριο του 2017 στη Γ’ Λυκείου. Στην πορεία, εάν ληφθεί απόφαση για διαχωρισμό των Παγκυπρίων, τότε ο τελειόφοιτος που ενδιαφέρεται να συνεχίσει τις σπουδές του, θα δίνει πέντε μαθήματα για να πάρει απολυτήριο και θα έχει άλλες τόσες εξετάσεις για εξασφάλιση θέσης στο πανεπιστήμιο. Στην περίπτωση δε, που υιοθετηθούν και τα τετράμηνα, τότε τον Γενάρη θα παρακάθεται σε ακόμα πέντε εξετάσεις.

Ας σημειωθεί ότι υπέρ της αναγκαιότητας διαχωρισμού των Παγκυπρίων, φαίνεται να τάσσεται τόσο το υπουργείο Παιδείας όσο και η ΟΕΛΜΕΚ. Όσον αφορά στην καθιέρωση εξεταστικής περιόδου με το τέλος κάθε τετραμήνου, η θέση αυτή αποτελούσε παλαιότερο αίτημα της ηγεσίας των καθηγητών.

«Όχι» δασκάλων στο νέο σύστημα διορισμών

Μπορεί οι καθηγητές, έστω και με οριακή πλειοψηφία, να ενέκριναν την κατάργηση του καταλόγου διοριστέων, όμως οι δάσκαλοι παραμένουν ανυποχώρητοι. Όπως φαίνεται, στην περίπτωση της ΠΟΕΔ δεν λειτούργησε κατά τον ίδιο τρόπο, η προσφορά μόνιμων θέσεων και έτσι ο υπουργός Παιδείας εισέπραξε το «όχι» της οργάνωσης, στην εφαρμογή του νέου συστήματος. Ας σημειωθεί, ότι ο Κώστας Καδής πρότεινε στους δασκάλους 500 μονιμοποιήσεις.

Η αρνητική απόφαση λήφθηκε από το ΔΣ της ΠΟΕΔ, το οποίο μελέτησε το θέμα σε προχθεσινή του συνεδρία, όπου παρευρέθηκε και ο νομικός της σύμβουλος. Για να συζητήσει θέμα αλλαγής του συστήματος διορισμού, η οργάνωση εμμένει στο αίτημά της, όπως το υπουργείο βρει τον τρόπο, για να μη θυματοποιηθούν όσοι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί απέκτησαν δικαιώματα, βάσει της υπάρχουσας υπηρεσίας τους στα σχολεία, είτε ως συμβασιούχοι, είτε ως αντικαταστάτες.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ