Υπό κράτηση για άλλες οκτώ ημέρες οι τρεις συλληφθέντες στην Αγία Νάπα

a 51 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 5728 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου ανανέωσε σήμερα για άλλες οκτώ ημέρες το διάταγμα κράτησης τριών προσώπων, δύο από την Ελλάδα και ενός από την Αλβανία με πλαστή ελληνική ταυτότητα, για διευκόλυνση των ανακρίσεων της Αστυνομίας σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση συνωμοσίας προς διάπραξη φόνου, παράνομης κατοχής και μεταφοράς πυροβόλων όπλων κατηγορίας Β1 και παράνομης κατοχής και μεταφοράς εκρηκτικών υλών στην Αγία Νάπα και Λάρνακα.

Τα τρία πρόσωπα είναι οι Ελευθέριος Καρτασάκης, 44 ετών, Γεώργιος Δημητρίου, 33 ετών και Μόσχος Κούκος, 29 ετών οι οποίοι συνελήφθηκαν στην Αγία Νάπα από περίπολο του ΤΑΕ Αμμοχώστου το βράδυ της Κυριακής 9 Σεπτεμβρίου 2012 και στην κατοχή τους εντοπίστηκαν δύο πιστόλια και σφαίρες.

Ο εξεταστής της υπόθεσης Λοχίας Πανίκος Δρουσιώτης, αφού ανέφερε ενώπιον του Δικαστηρίου τα γεγονότα που οδήγησαν στον εντοπισμό και σύλληψη των τριών, πρόσθεσε ότι από την προηγούμενη παρουσία τους ενώπιον του Δικαστηρίου πριν από οκτώ ημέρες, η Αστυνομία έλαβε 26 καταθέσεις από την περιοχή της Ελεύθερης Αμμοχώστου, της Λάρνακας και της Λευκωσίας.

Ανακρίθηκαν εκ νέου οι τρεις ύποπτοι από τους οποίους λήφθηκαν μακροσκελείς ανακριτικές καταθέσεις, ενώ εξετάστηκε το διαμέρισμα τους στη Λάρνακα από μέλη της εγκληματολογικής υπηρεσίας, στην παρουσία του 1ου ύποπτου, από το οποίο παραλήφθηκαν διάφορα τεκμήρια. Εξετάστηκε και ερευνήθηκε από μέλη της εγκληματολογικής υπηρεσίας το αυτοκίνητο των υπόπτων στην παρουσία του 1ου, ύποπτου στο Αρχηγείο Αστυνομίας.

Εκδόθηκαν, επίσης, δικαστικά διατάγματα αποκάλυψης τηλεπικοινωνιακών δεδομένων και εξετάστηκαν δικανικά τα κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν στην κατοχή των τριών υπόπτων, ενώ ερευνήθηκε με δικαστικό ένταλμα έρευνας ένα υποστατικό στην Αγία Νάπα. Ελέγχθηκαν τα κλειστά κυκλώματα τεσσάρων υποστατικών στην Αγία Νάπα και δύο υποστατικών στη Λάρνακα, ενώ έγιναν υποδείξεις από τον 2ο ύποπτο σε διάφορα μέρη στην Αγία Νάπα και τη Λάρνακα στα οποία έγιναν έρευνες.

Ο εξεταστής της υπόθεσης ανέφερε ακόμα ότι από την εξέταση των δύο πιστολιών διαπιστώθηκε ότι το ένα πιστόλι συνδέθηκε βαλλιστικά με το πενταπλό φόνο που έγινε στις 23 Ιουνίου 2012 στην Αγία Νάπα, ενώ συνδέθηκε και με γενετικό υλικό του 3ου υπόπτου. Ο 2ος ύποπτος συνδέθηκε με αποτυπώματα με το εσωτερικό του αυτοκινήτου ενοικιάσεως στο οποίο βρέθηκαν τα πιστόλια και τα πυρομαχικά.

Πρόσθεσε ότι στις 11 Σεπτεμβρίου σε κεντρικό σημείο της Αγίας Νάπας και σε απόσταση 300 περίπου μέτρων από το σημείο που εντοπίστηκε το αυτοκίνητο των υπόπτων κατά το χρόνο της σύλληψης τους, εντοπίστηκε σταθμευμένη μια μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού, η οποία είχε δηλωθεί από τον ιδιοκτήτη της ότι κλάπηκε μεταξύ 6 – 8 Σεπτεμβρίου από τη Λευκωσία. Εξασφαλίστηκε μαρτυρία ότι την μοτοσικλέτα οδηγούσε και στάθμευσε στο σημείο που βρέθηκε ο 3ος ύποπτος, έχοντας επιβάτη τον 2ο ύποπτο, ενώ κλειδί που βρέθηκε σε τσαντάκι μέσης του 3ου υπόπτου ταιριάζει στην κλειδωνιά που ξεκινά την εν λόγω μοτοσικλέτα.

Ακόμα, εξασφαλίστηκε μαρτυρία ότι οι τρεις ύποπτοι βρίσκονταν στο συγκεκριμένο χώρο στον οποίο εντοπίστηκε από την Αστυνομία ο 1ος ύποπτος το βράδυ της σύλληψης τους και το προηγούμενο βράδυ παρακολουθώντας συγκεκριμένο υποστατικό και συγκεκριμένα αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα έξω από αυτό, τα οποία ανήκουν σε γνωστό επιχειρηματία στην Αγία Νάπα. Από τις εξετάσεις που έγιναν διαπιστώθηκε επίσης ότι ο 3ος ύποπτος επισκέφθηκε ξανά την Κύπρο μόνος του στις 18 Αυγούστου και αναχώρησε στις 23 Αυγούστου 2012.

Ο Λοχίας Δρουσιώτης ανέφερε στο Δικαστήριο ότι το ανακριτικό έργο δεν έχει ακόμα συμπληρωθεί και πως θα ληφθούν άλλες 25 καταθέσεις από τις επαρχίες της ελεύθερης Αμμοχώστου, της Λάρνακας και της Λευκωσίας, θα γίνουν αναγνωριστικές παρατάξεις, θα γίνουν εξετάσεις σε σχέση με την κλοπιμαία μοτοσικλέτα, θα γίνει αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις ελληνικές αρχές, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα επιστημονικών εξετάσεων σε διάφορα τεκμήρια.

Θα γίνουν επίσης εξετάσεις προς εξακρίβωση του τόπου διαμονής του 3ου υπόπτου κατά την πρώτη του κάθοδο στην Κύπρο, καθώς και των προσώπων με τα οποία ήρθε σε επαφή. Αναζητούνται ακόμα ο προμηθευτής των πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών, ο άγνωστος άνδρας με τον οποίο οι ύποπτοι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία στην Κύπρο καθώς και δεύτερος άγνωστος άνδρας στην Ελλάδα.

Ο εξεταστής της υπόθεσης αιτιολογώντας το αίτημα της Αστυνομίας για έκδοση διατάγματος προφυλάκισης των υπόπτων για οκτώ ημέρες, είπε ότι τυχόν απόλυση τους θα επηρεάσει αρνητικά το ανακριτικό έργο αφού υπάρχει ο κίνδυνος να επηρεαστούν μάρτυρες και να καταστραφούν τεκμήρια. Είναι επίσης όπως είπε, ορατός ο κίνδυνος διαφυγής των υπόπτων στο εξωτερικό ή σε μη ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές.