«Ο Μαλάς μπορεί να νικήσει τον Αναστασιάδη»

a 103 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 6219 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του Άντρου Κυπριανού

Την πεποίθηση του ότι η ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά, θα μπορούσε να κερδίσει την υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη στις Προεδρικές εκλογές του 2013, εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ…

Καλεσμένος στην εκπομπή του Σίγμα, «Μεσημέρι και κάτι», ο Άντρος Κυπριανού μίλησε για την στήριξη του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος στο πρόσωπο του νυν υπουργού οικονομικών, τα επόμενα βήματα, το ενδεχόμενο συνεργασιών με τα υπόλοιπα κόμματα και την αναμονή του ΑΚΕΛ μέχρι να ολοκληρωθεί η «περίοδος περισυλλογής» του ΔΗΚΟ.

Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε και στο επικείμενο πακέτο μέτρων, προσχέδιο του οποίου έλαβε σήμερα, το δάνειο από τη Ρωσία, την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης , ενώ εξαπέλυσε εκ νέου τα πυρά του εναντίον του Αθανασίου Ορφανίδη, επισημαίνοντας πως αν δεν έπρεπε αυτή τη στιγμή να στηρίξουμε τη Λαϊκή Τράπεζα, δεν θα χρειαζόμασταν, όπως είπε, να προσφύγουμε σε κανένα μηχανισμό στήριξης.

«Ψήφος εμπιστοσύνης» Πολιτικού Γραφείου στον Σ. Μαλά

Σε ότι αφορά την «ψήφο εμπιστοσύνης» του πολιτικού γραφείου του κόμματος προς τον Σταύρο Μαλά, ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε ότι ο δρόμος προς την οριστική απόφαση του κόμματος είναι ακόμα μακρύς, μέχρι και το έκτακτο συνέδριο του κόμματος στις 21 Ιουλίου.

Πάντως, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κυπριανού, παραδέχθηκε πως ποτέ στην ιστορία του κόμματος η απόφαση του Πολιτικού γραφείου δεν διαφοροποιήθηκε. «Από τη στιγμή», υπογράμμισε «που το Πολιτικό Γραφείο είναι ομόφωνο σε μια πρόταση, δύσκολα αλλάζει, βέβαια το θεωρητικό ενδεχόμενο πάντα υπάρχει».

Σχολιάζοντας την απόφαση του πολιτικού γραφείου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε ότι η απόφαση στήριξης ενός μη καθαρά κομματικού στελέχους έχει τη σημειολογία της. «Το ΑΚΕΛ», πρόσθεσε «πιστό σε αυτά που έχει διατυπώσει το τελευταίο διάστημα, ότι τα προβλήματα του τόπου είναι τέτοια που επιβάλλουν την προσπάθεια για ευρύτερη δυνατή συνεργασία, για να διευκολύνει τις προσπάθειες τέτοιων συνεργασιών, δεν έχει επιλέξει ένα καθαρά κομματικό στέλεχος».

«Μπορεί να κερδίσει τον Αναστασιάδη»

Πάντως, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ παρουσιάστηκε αισιόδοξος για τη δυναμική του κ. Μαλά. Όπως σημείωσε, θα μπορούσε κάλλιστα να αντιμετωπίσει και να νικήσει τον Νίκο Αναστασιάδη. «Θεωρώ ότι η επιλογή Μαλά μπορεί να διαμορφώσει τέτοια δεδομένα που να οδηγήσουν σε νικηφόρο αποτέλεσμα και είμαι απόλυτα πεποισμένος σε αυτό που λέω». «Αν καταλήξουμε», πρόσθεσε «σε αυτή την προσπάθεια, με σωστό πραγμαμματισμό, σωστή διατύπωση πολιτικών θέσεων, σωστή οργανωτική δομή και επικοινωνιακή πολιτική, θεωρώ ότι μπορούμε να ανατρέψουμε την εικόνα που φαίνεται ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή, και φαίνεται ότι η προσπάθεια μας μπορεί να είναι νικηφόρα».

Ο Άντρος Κυπριανού σχολίασε και τους προβληματισμούς κάποιων στελεχών γύρω από το γεγονός ότι ο κ. Μαλάς δεν είναι πολιτικός.
«Θέλω να ξεκαθαρίσω», υπογράμμισε «ότι για μένα είναι πολύ φυσιολογικό να υπάρχουν προβληματισμοί και σε στελέχη και σε μέλη του ΑΚΕΛ αναφορικά με την πρόταση του πολιτικού γραφείου. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο κ. Μαλάς είναι είναι ένας λαμπρός επιστήμονας, ένα άνθρωπος που είχε ανάμειξη στα κοινωνικά ζητήματα αλλά στην πολιτική έχει αναμειχθεί το τελευταίο διάστημα, υπάρχουν ερωτηματικά, και είναι ακριβώς αυτά, τα οποία θα συζητήσουμε με τα κομματικά μέλη και θα επιδιώξουμε να δώσουμε απαντήσεις».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπογράμμισε ότι ο λόγος για τον οποίο το πολιτικό γραφείο προχώρησε σε απόφαση, ήταν γιατί το ΑΚΕΛ δεν βρήκε ανταπόκριση από άλλα κόμματα. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΔΗΚΟ, το οποίο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αναμένει μέχρι και την λήξη της «περιόδου περίσκεψης», στην οποία έχει περιέλθει μετά το ναυάγιο του ενδιάμεσου χώρου. «Όταν ολοκληρωθεί αυτή η περίοδος για το ΔΗΚΟ, θα είμαστε ανοιχτοί για συζήτηση αλλά και με οποιοδήποτε άλλο κόμμα», δήλωσε με νόημα ο Άντρος Κυπριανού.

«Δεν παλινδρομούμε…»

Πάντως, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο το ΔΗΚΟ να στηρίξει τελικά Νίκο Αναστασιάδη στον πρώτο γύρο, ο κ. Κυπριανού δεν δίστασε να ξεκαθαρίσει πως από την στιγμή που το κόμμα του θα λάβει απόφαση για συγκεκριμένο υποψήφιο, δεν θα παλινδρομήσει.
Ερωτηθείς σχετικά με τη συνέντευξη του Προέδρου Χριστόφια στη «Μιλιέτ», στην οποία δηλώσει ότι αν έχουμε προοπτική επίλυσης θα αναθεωρήσει την απόφαση του για επαναδιεκδίκηση της Προεδρίας, ο Άντρος Κυπριανού υπογράμμισε πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι απίθανο, καθώς δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πιθανότητα εξελίξεων προς την κατεύθυνση της λύσης του κυπριακού. «Η συζήτηση αυτή είναι θεωρητική», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας ως σενάρια και παιχνίδια τα όσα λέγονται για την ύπαρξη τέτοιου ενδεχομένου.

Περί πακέτου ο λόγος

Σε ότι αφορά το πολυσυζητημένο πακέτο μέτρων, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε ότι προσχέδιο του έχει λάβει το μεσημέρι, χωρίς ωστόσο να αναφέρθει περαιτέρω στο περιεχόμενο του. Όπως είπε, το πακέτο θα συζητηθεί εκτενώς μεταξύ του Προέδρου και του υπουργού Οικονομικών, στην συνέχεια θα οδηγηθεί στο υπουργικό και στην συνέχεια θα πάρει το δρόμο για τη βουλή.

Πάντως, τόνισε ότι η εμπλοκή του ΑΚΕΛ στην όλη διαδικασία τελείωσε πριν από τρεις βρδομάδες, όπτε το κόμμα είχε στείλει τις εισηγήσεις του. «Οι προτάσεις μας», πρόσθεσε, «αφορούσαν, εξοικονόμηση περισσότερων εσόδων από τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού με περικοπή κονδυλίων που δεν έχουν να κάνουμε με μισθούς, μια στόχευση διαφόρων ζητημάτων και συνεισφορά του συσσωρευμένου πλούτου». Δεν αναμένουμε, υπογράμμισε, «ότι όλες οι προτάσεις μας θα υιοθετηθούν». Παρέπεμψε δε στην Κυβέρνηση για το πότε αυτά τα μέτρα θα ανακοινωθούν.

Το Ρωσικό Δάνειο

Για το ρωσικό δάνειο, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι η Κυβέρνηση αναμένει την απάντηση από τη Ρωσία.

Πάντως τόνισε ότι η απόφαση που τελικά θα ληφθεί για το ποια θα είναι η καλύτερη δυνατή λύση, θα ληφθεί μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα. «Ο καλύτερος συνδυασμός», πρόσθεσε (συνδιασμός προσφηγής σε μηχανισμό και εξασφάλισης δανείου) πρέπει να αποφασιστεί όταν θα έχουμε ξεκάθαρη εικόνα από την Ελλάδα. Πρέπει να δούμε τα δεδομένα, αν θα εξασφαλιστεί το δάνειο και για πιο ποσό μιλούμε και αν αυτά τα δεδομένα ικανοποιούν τις ανάγκες που έχουμε και μετά θα ληφθούν αποφάσεις».

Τόνισε δε ότι ο Εκπρόσωπος Ολι Ρεν ξακαθάρισε δυο φορές ότι δεν ενοχλείται η ΕΕ αν εξασφαλιστεί δάνειο από Ρωσία. «Η ενόχληση είναι εδώ, στην Κύπρο», δήλωσε με νόημα.

Σε ότι αφορά την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης και την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, επανέλαβε ότι ευθύνη φέρει ο τέως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Όπως εξήγησε, τα δημοσιονομικά στοιχεία της Κύπρου καταδικνύον πως αν δεν είχαμε στη στήριξη της Λαϊκής, σε καμία περίπτωση δεν θα χρειαζόμασταν βοήθεια από κανένα μηχανισμό. «Αυτή τη στιγμή η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω ζημιών τουτραπεζικού τομέα και την υπερέκθεση στην ελληνική οικονομία. Αυτό λένε και οι Διεθνείς Οίκοι Αξιολόγησης. Με τους αριθμούς και τα στοιχεία της Κ.Δ., δεν θα έπρεπε να κάνουμε συζητήσεις για ένταξη στο μηχανισμό και να δεχόμαστε τόσες υποβαθμίσεις».

Το δημοσιονομικό μας έλλειμμα, πρόσθεσε, είναι κάτω από το 3,5% και το δημόσιο χρέος στο 71%. «Η Ισπανία ελπίζει ότι θα κατεβάσει το έλλειμμα της στο 5%. Και εγκωμιάζουν την Ισπανία και για μας λένε ότι είναι καταστροφικό. Κανένα απολύτως πρόβλημα δεν θα είχαμε αν δεν είχαμε να στηρίξουμε την στήριξη της Λαϊκής. Θα παίρναμε απλά κάποια μέτρα», κατέληξε ο κ. Κυπριανού.


Πηγή: SigmaLive.com