Πέρασαν οι αλλαγές στα σχολεία

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΩΝ 

Αίσθηση προκάλεσε χθες η ψήφιση τροπολογίας με την οποία προβλέπεται ότι από τούδε και στο εξής οι μαθητές θα εορτάζουν στα σχολεία την επέτειο του Ενωτικού Δημοψηφίσματος, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ΑΚΕΛ

Η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης αναφέρει πως συνεχίζει να διατηρεί τις ανησυχίες και τις διαφωνίες της με τις εξετάσεις τετραμήνων και τον τρόπο διεξαγωγής των Παγκυπρίων Εξετάσεων και δηλώνει ότι αν οι προτάσεις αυτές αποτύχουν, δεν θα φέρουν καμία ευθύνη ως γονείς.

Παραγνωρίζοντας τις ανησυχίες των οργανωμένων γονέων αλλά και των μαθητών (του κυρίου συστατικού της μεταρρύθμισης), η Βουλή προχώρησε χθες, μετά από έντονη συζήτηση, στην ψήφιση των νομοσχεδίων που εντάσσονται στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Τα δύο νομοσχέδια αφορούν στην αλλαγή των Κανονισμών Λειτουργίας των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης και στον διαχωρισμό των εξετάσεων σε τετράμηνα (εφαρμογή τη σχολική χρονιά 2018-2019 για Α’ και Β’ Λυκείου και 2019-2020 για Γ’ Λυκείου), καθώς και στον διαχωρισμό των Παγκυπρίων Εξετάσεων σε εξετάσεις για σκοπούς απόλυσης και σε εξετάσεις για σκοπούς πρόσβασης στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Κύπρου και Ελλάδας (ο διαχωρισμός των Παγκυπρίων θα εφαρμοστεί από την 1η Σεπτεμβρίου 2019).

Υπέρ των αλλαγών στους κανονισμούς τάχθηκαν 34 βουλευτές και κατά 17 βουλευτές, ενώ υπέρ των αλλαγών στις Εξετάσεις τάχθηκαν 37 βουλευτές και υπήρξαν 16 αποχές.

Πάντως, απ’ όλη τη διαδικασία εκείνο που έκανε αίσθηση είναι το γεγονός πως εγκρίθηκε τροπολογία, όπως εορτάζεται στα σχολεία η επέτειος του Ενωτικού Δημοψηφίσματος του 1950, προκαλώντας την αντίδραση του ΑΚΕΛ. Η βουλευτής του κόμματος Ελένη Μαύρου έγραψε στο twitter: «Εν έτει 2017 τα σχολεία μας θα γιορτάζουν την επέτειο του Ενωτικού Δημοψηφίσματος του 1950!», ενώ ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, από το ίδιο μέσο, τόνισε: «Ο ΔΗΣΥ βρίσκεται μεταξύ ένωσης και λύσης. Η σχιζοφρένεια στην πολιτική».



Υπόμνημα μαθητών

Πριν από τη χθεσινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, αντιπροσωπία της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ) είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, στον οποίο επέδωσε ψήφισμα, μέσω του οποίου ζητούσε, μεταξύ άλλων, από τους βουλευτές να απορρίψουν τα νομοσχέδια. Στο ψήφισμα η Επιτροπή αναφέρει πως «ως ΠΣΕΜ από την πρώτη στιγμή θέσαμε τις απόψεις και τη διαφωνία μας στην προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού να ανατρέψει την όποια προσπάθεια έγινε τα προηγούμενα χρόνια για ένα ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο και να οδηγήσουν το δημόσιο σχολείο δεκάδες χρόνια πίσω.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το σχολείο μας θα οδηγηθεί χρόνια πίσω, αφού μέσα από τους κανονισμούς πραγματοποιείται μια συντηρητική και αυταρχική στροφή.

Από τις αρχές του Δεκέμβρη οι συμμαθητές μας μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις των σχολείων έθεσαν την άρνηση στην αύξηση των διαγωνισμάτων και την εφαρμογή εξετάσεων ανά τετράμηνο.

Το μέτρο αυτό ξεκάθαρα θα πολλαπλασιάσει τις εξετάσεις μέσα στο δημόσιο σχολείο», προσθέτει, ενώ εκφράζει τη διαφωνία της και με τη μείωση του αριθμού απουσιών, τη μη συμμετοχή του Κεντρικού Μαθητικού Συμβουλίου στη διαμόρφωση των σχολικών κανονισμών, όπως επίσης και την κατάργηση του δικαιώματος ενός μαθητή να συμμετέχει στις εκδηλώσεις της ΠΣΕΜ.



Τι ζητούσε η ΠΣΕΜ πριν από την ψηφοφορία

 Σύμφωνα με την ΠΣΕΜ, «όλα τα πιο πάνω ζητήματα τέθηκαν στον Υπουργό Παιδείας σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ ΠΣΕΜ και Υπουργού Παιδείας στις 11 Νοεμβρίου 2016. Παράλληλα στο διάστημα που ακολούθησε, η ΠΣΕΜ πραγματοποίησε για πρώτη φορά Δημοψήφισμα με τη συμμετοχή 13.500 συμμαθητών μας, ενώ έγιναν Γενικές Συνελεύσεις των μαθητών σε σχεδόν όλα τα Λύκεια και Τεχνικές Σχολές, όπου όλα τα πιο πάνω ζητήματα τέθηκαν και από τους συμμαθητές μας.

Η απάντηση του Υπουργείου ήταν ότι οι εξετάσεις θα εφαρμοστούν και η απόφαση του Υπουργείου δεν αλλάζει.

 Το μαθητικό κίνημα απέδειξε την ωριμότητά του και την πρόθεσή του μέσα από διάλογο για αλλαγές στη Δημόσια Εκπαίδευση. Η άρνηση της πολιτείας για συζήτηση δεν μας άφηνε άλλο περιθώριο πάρα μόνο τη δυναμική αντίδραση, τόσο με την Παγκύπρια Διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όσο και με την πεντάωρη αποχή της περασμένης βδομάδας. Ως ΠΣΕΜ:

1. Καλούμε τα πολιτικά κόμματα, έστω την τελευταία στιγμή να κάνουν δεύτερες σκέψεις.

2. Να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο που σκοτώνει μιαν ανθρώπινη και δημοκρατική Παιδεία.

3. Ας νοιαστούν πραγματικά για τα παιδιά τους, τους αυριανούς πολίτες και να μην καταδικάσουν με την ψήφο τους τις επόμενες γενιές.

4. Θέλουμε σχολείο ανθρώπινο και δημοκρατικό, που να μας μορφώνει ολόπλευρα, να μας δίνει τα ερεθίσματα για να είμαστε κριτικά σκεπτόμενοι πολίτες και όχι παπαγάλοι βαθμοθήρες», καταλήγει η ΠΣΕΜ.

 
Νίπτουν τας χείρας τους οι γονείς

Από την πλευρά τους οι οργανωμένοι γονείς με ανακοίνωσή τους μετά την ψήφιση των νομοσχεδίων, νίπτουν τας χείρας τους για τα ψηφισθέντα, τονίζοντας πως δεν θα έχουν καμία ευθύνη για τη μη επιτυχία τους. Σε ανακοίνωσή της η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης αναφέρει πως συνεχίζει να διατηρεί τις ανησυχίες και τις διαφωνίες της με τις εξετάσεις τετραμήνων και τον τρόπο διεξαγωγής των Παγκυπρίων Εξετάσεων και δηλώνει ότι αν οι προτάσεις αυτές αποτύχουν, δεν θα φέρουν καμία ευθύνη ως γονείς.

Ταυτόχρονα, θεωρούν θετικό το γεγονός ότι θα γίνει προσπάθεια για εισαγωγή τροπολογιών που βελτιώνουν την πρόταση. «Οι τροπολογίες αυτές, καθησυχάζουν κάποιες από τις ανησυχίες των γονιών.

Θεωρούμε θετική τη θεσμοθέτηση μέσα στους Κανονισμούς, της Ειδικής Επιτροπής που θα παρακολουθεί την Πρόταση», αναφέρεται.

«Ως Οργανωμένοι Γονείς, έχουμε αναλώσει το άπαν των δυνάμεών μας για τη βελτίωση των Προτάσεων. Έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας ότι πράξαμε και συνεχίζουμε να πράττουμε ό,τι είναι δυνατόν για το καλό των παιδιών μας. Τυχόν αποτυχία των Προτάσεων, ως Γονείς δεν θα φέρουμε καμία ευθύνη. Δηλώνουμε την αποφασιστικότητα και ετοιμότητά μας να παρακολουθούμε την προετοιμασία για την εφαρμογή της Πρότασης και μέσα από τη συμμετοχή μας στην Ειδική Επιτροπή, να εργαστούμε με τους εταίρους μας για τη βελτίωσή τους. Μόνη έγνοια των Γονιών είναι τα παιδιά μας, το μέλλον τους και το μέλλον του δημόσιου σχολείου», καταλήγουν.

Πηγή:Sigma Live

Ροη Ειδησεων

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024

Ανόρθωση: Εξοφλήθηκε το χρέος στην κτηματική

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι ΜΑΧΗΤΕΣ με την οποία πληροφορούν το κοινό ότι επήλθε οριστική συμφωνία με…

17 Μαΐου, 2024