Φτιάξτε το τέλειο cappuccino

a 213 Μικρά Μυστικά
a 7196 Μικρά ΜυστικάΑξιοπρεπές cappuccino δεν είναι δύσκολο να φτιάξεις. Μια καλή μηχανή σε σώζει από τον διασυρμό. Όταν όμως μιλάμε για τέλειο cappuccino, τότε το πράγμα αλλάζει! Το παιχνίδι κρίνεται στις μικρολεπτομέρειες, που έχουν ωστόσο μεγάλη επίδραση στη γεύση. Όπως το γάλα, που συνήθως το παραβράζεις μέχρι που γίνεται εντελώς αφρώδες. Ή την προσθήκη της κανέλας, που το παρακάνεις και η έντονη γεύση της «καταπίνει» το άρωμα του καφέ…
Όταν αφήνεις το γάλα στον ατμό περισσότερο απ’ όσο πρέπει, καταλήγεις να δημιουργείς εντός του φυσαλίδες σαν του σαμπουάν. Επιπλέον, το γάλα που υπερθερμαίνεται αποκτά μια περίεργη μυρωδιά, σαν κατσικίσιο τυρί. Και δεν θέλεις βέβαια ούτε σαμπουάν ούτε και κατσικίσιο τυρί στο cappuccino σου!

Βήμα 1. Βύθισε το ακροφύσιο του ατμού 3 με 4 εκατοστά περίπου μέσα σε ένα μεταλλικό κανατάκι με κρύο γάλα. Όταν το γάλα αρχίζει να αφρίζει, χαμήλωσε το κανατάκι με τον ίδιο ρυθμό που φουσκώνει το γάλα. Μην ανεβοκατεβάζεις το κανατάκι ποτέ.

Βήμα 2. Η σωστή θερμοκρασία του γάλατος είναι μεταξύ 64-68°C. Αν δεν χρησιμοποιήσεις θερμόμετρο, θα καταλάβεις ότι η θερμοκρασία έχει αγγίξει το επιθυμητό επίπεδο όταν νιώσεις στο χέρι σου το μεταλλικό κανατάκι αρκούντως ζεστό, αλλά όχι καυτό. Όπως το καπό του αυτοκίνητου σε μια καλοκαιρινή μέρα…

Βήμα 3. Φτιάξε τον espresso. Εδώ η καφετιέρα σου έχει την πρωτοκαθεδρία…

Βήμα 4. Έφτασε η ώρα του μυστικού: μόλις ετοιμαστεί, άσε το αφρώδες γάλα να «αναπαυτεί» για 15 δευτερόλεπτα στο κανατάκι∙ μετά ανακάτεψε το περιεχόμενό του για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι ο αφρός να ενσωματωθεί πλήρως στο γάλα και να μην καλύπτει την επιφάνειά του. Θα καταλάβεις ότι το πέτυχες όταν η επιφάνεια του γάλατος γίνει λεία. Άδειασε το γάλα πάνω στον espresso χωρίς να χρησιμοποιήσεις κουτάλι.

Ούτε έχεις δει ούτε έχεις γευτεί τέτοιο cappuccino!

Μικρές Συμβουλές: Οι καλύτερες μάρκες καφέ που μπορείς να βρεις (είτε αλεσμένο, είτε σε κόκκους) είναι οι illy, lavazza, segafredo ή lamborghini. Ο αυθεντικός capuccino σερβίρεται χωρίς κανέλα. Αν, όμως, επιθυμείτε να προσθέσετε, τότε προσέξτε να είναι λίγη ώστε να μη χαλάσετε τη γεύση.

Sotiranews.com/delamagen.gr