Το «σωματίδιο του Θεού» αναμένεται να παρατηρηθεί αύριο στο CERN

cern 0

Επιστημονικές πηγές μέσα από το CERN, προέβλεψαν αυτό το Σαββατοκύριακο ότι την Τρίτη, είναι πολύ πιθανό να έχουμε μερικά από τα πρώτα ισχυρά σημάδια ύπαρξης του σωματιδίου του Θεού…

Προειδοποίησαν, ωστόσο, ότι δεν θα υπάρξει καμία πλήρης εξαγγελία στην περίπτωση εντοπισμού του σωματιδίου, αλλά και μόνο η ανακοίνωση ενός τέτοιου γεγονότος είναι αρκετή για να χαρακτηριστεί κάτι περισσότερο από σημαντική, μιας και αυτό πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνο για τον σχηματισμό του σύμπαντος πριν από 13,7 δισεκατομμύρια έτη.

Δύο ξεχωριστές ομάδες, χρησιμοποιώντας διαφορετικούς ανιχνευτές, (ATLAS και CMS), έχουν προκαλέσει 350 τρισεκατομμύρια συγκρούσεις πρωτονίων φέτος, ελπίζοντας να εντοπίσουν ανάμεσα στα «συντρίμμια» το μποζόνιο. Μέχρι τώρα, έχουν εντοπιστεί βέβαια κάποια σημάδια που υπονοούν την ύπαρξη σωματιδίων τα οποία μοιάζουν κατά πολύ, με το περιβόητο σωματίδιο.
Το Higgs πρόκειται ουσιαστικά για ένα κομμάτι που λείπει από το παζλ του μοντέλου της φυσικής, το οποίο δίνει εξηγήσεις για το πώς είναι «κολλημένο» το σύμπαν μεταξύ του. Μέχρι στιγμής, είναι το μόνο στοιχειώδες σωματίδιο, το οποίο προβλέπεται από το μοντέλο και οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να δημιουργήσει, από τις συγκρούσεις ατόμων.
Ο γενικός διευθυντής του CERN, Rolf Heuer, δήλωσε πρόσφατα ότι δεν πιστεύει ότι το σωματίδιο θα επιβεβαιωθεί πριν τον Οκτώβριο του 2012. Ωστόσο, ο καθηγητής John Ellis, πρώην επικεφαλής της θεωρητικής φυσικής στο CERN, δήλωσε στο BBC ότι αναμένει να πάρει μία «πρώτη γεύση» του σωματιδίου του Θεού αυτή την εβδομάδα.
Η ακρίβεια των αποτελεσμάτων έχει εξασφαλιστεί από δύο ξεχωριστές ομάδες, κάθε μια αποτελούμενη από εκατοντάδες ερευνητές, οι οποίοι έχουν ριχτεί στην αναζήτηση χρησιμοποιώντας διαφορετικά πειράματα.
Μία ομάδα, με επιστήμονες από 169 πανεπιστήμια, ασχολούνται με τον ανιχνευτή ανιχνευτή ATLAS, ο οποίος έχει μήκος 148 μέτρα και ύψος 82 μέτρα, ενώ είναι ο μεγαλύτερος που έχει ποτέ κατασκευαστεί. Ο άλλος πρόκειται για τον 13.000 τόνων CMS – ή Compact Muon Solenoid – που βρίσκεται 100 μέτρα κάτω από τη Γη.
Πηγή: Proho.gr