Χάρτης ECDC: Ολόκληρη η Ευρώπη στο βαθύ κόκκινο

Ο δείκτης των νέων κρουσμάτων COVID-19 τις τελευταίες 14 ημέρες ανά 100 χιλιάδες άτομα, υπερβαίνει τα 300

imagew 11 1 ECDC, επιδημιολογικός χάρτης, Ευρώπη

Όλες οι περιοχές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) βρίσκονται πλέον στην κατηγορία «βαθύ κόκκινο» καθώς ο δείκτης των νέων κρουσμάτων COVID-19 τις τελευταίες 14 ημέρες ανά 100 χιλιάδες άτομα, σταθμισμένος από το ποσοστό εμβολιασμού σε κάθε περιοχή, υπερβαίνει τα 300, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επιδημιολογικό χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Πρόκειται για την πρώτη τακτική ενημέρωση του χάρτη, ο οποίος εκδίδεται από το ECDC κάθε Πέμπτη, μετά την υιοθέτηση των νέων κανονισμών και συστάσεων για τα ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στον χάρτη που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, με αφορμή την εφαρμογή των κανονισμών από την 1η Φεβρουαρίου, μόνο μέρος της Ρουμανίας βρισκόταν στην κόκκινη κατηγορία.

Ο χάρτης ουσιαστικά έχει ως στόχο την ενημέρωση των τοπικών αρχών και των πολιτών για την επιδημιολογική κατάσταση σε τοπικό επίπεδο για τη διευκόλυνση των αποφάσεων επιβολής περιοριστικών μέτρων και τις αποφάσεις των πολιτών για τα ταξίδια τους.

Ο χάρτης αναμένεται να επιστρέψει σε μια πιο ανάμικτη εικόνα τους επόμενους μήνες καθώς θα υποχωρεί το σημερινό κύμα εξάπλωσης της πανδημίας.

Σημειώνεται πως ο συγκεκριμένος χάρτης δεν καταγράφει τους θανάτους ή τις σοβαρές νοσηλείες. Επίσης δεν καταγράφεται πόσα από το σύνολο των κρουσμάτων οφείλονται στην παραλλαγή Όμικρον.

Ως «πράσινη» κατηγορία ορίζονται στο εξής οι περιοχές όπου ο σταθμισμένος δείκτης κρουσμάτων βρίσκεται κάτω από το 40. Όταν ο δείκτης βρίσκεται κάτω από το 100 αλλά είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 40, εμπίπτουν στην «πορτοκαλί» κατηγορία. Όταν ο δείκτης βρίσκεται κάτω από το 300 αλλά είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 100, εμπίπτουν στην «κόκκινη» κατηγορία. Όταν ο δείκτης είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 300, εμπίπτουν στην «βαθύ κόκκινο» κατηγορία.

Ο χάρτης και τα σχετικά δεδομένα δημοσιοποιούνται από τον ECDC κάθε Πέμπτη, στηρίζοντας τις προσπάθειες που γίνονται στη βάση σχετικής εισήγησης του Συμβουλίου της ΕΕ για συντονισμό των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση λόγω της πανδημίας, η οποία αναθεωρήθηκε στις 25 Ιανουαρίου και εφαρμόζεται από την 1η Φεβρουαρίου.

Οι χάρτες βασίζονται στα τελευταία στοιχεία που βρίσκονται στη βάση των δεδομένων που αποστέλλονται από τα κράτη μέλη στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης (TESSy) μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης.