CNN: Ετοιμαστείτε για ένα νέο ελληνικό δράμα

a 4 Ειδήσεις
a 1657 Ειδήσεις

«Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως τα πλάνα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ρεαλιστικά, είναι ανεύθυνα και θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μία κρίση που θα οδηγούσε την Ελλάδα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη», επισημαίνει το αμερικανικό δίκτυο.

Μετά την αποτυχία στον τρίτο γύρο ψηφοφορίας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και έπειτα από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, τα διεθνή ΜΜΕ ερμηνεύουν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Μεταξύ αυτών και το CNN, το οποίο επισημαίνει σε δημοσίευμά του με τίτλο: «Ετοιμαστείτε για ένα νέο ελληνικό δράμα», ότι η χώρα «κινδυνεύει με δυσάρεστες επιπτώσεις για την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα».

Την ίδια ώρα, επισημαίνεται πως το χρηματιστήριο μετά τα αποτελέσματα της τρίτης αποτυχημένης ψηφοφορίας σημείωσε πτώση της τάξης του 8,5%.

Παράλληλα, το αμερικανικό δημοσίευμα αναφέρει πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται, ενώ εξηγεί ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιθυμεί να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους για το πακέτο διάσωσης με το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Το κόμμα έχει δεσμευτεί να αντιστρέψει πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν βοηθήσει την Ελλάδα να επανέλθει σε οικονομική ανάπτυξη και αναφέρει ότι σχεδιάζει να επενδύσει δισεκατομμύρια σε προγράμματα που θα οδηγήσουν στην αύξηση μισθών και συντάξεων», γράφει το αμερικανικό δίκτυο.

Την ίδια στιγμή, το δημοσίευμα επισημαίνει πως ενώ τα πλάνα του ΣΥΡΙΖΑ είναι δημοφιλή στους Έλληνες που έχουν πληγεί από το υψηλό ποσοστό ανεργίας και τα χρόνια κρίσης, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως δεν είναι ρεαλιστικά, είναι ανεύθυνα και θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μία κρίση που θα οδηγούσε την Ελλάδα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.

Παρ΄όλα αυτά, το CNN προσθέτει πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «μαλακώσει τους τόνους πρόσφατα και δηλώνει πως θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη».

Παράλληλα, παρά τους κινδύνους της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα, οι ειδικοί εκτιμούν πως η Ευρωζώνη είναι περισσότερο ικανή να αντιμετωπίσει μία νέα ελληνική κρίση.

«Η Ευρωζώνη θα μπορούσε να χειριστεί ένα απίθανο αλλά όχι αδύνατο ελληνικό ατύχημα με περιορισμένες και προσωρινές ζημιές, αναφέρει ο οικονομολόγος της Berenberg, Χόλγκερ Σμίντινγκ.