Η Cyprus Airways αναστέλλει δρομολόγια και πωλεί αεροσκάφη

Στην παράδοση επιστολών για πλεονασμό 210 εργαζομένων προχώρησε σήμερα το νέο ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών, κίνηση η οποία έπρεπε να γίνει εδώ και καιρό, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

Η μη υλοποίηση της απόφασης στοιχίζει στην εταιρεία 100.000 ευρώ την ημέρα ενώ η ζημιά από πέρσι στοίχισε στην εταιρεία πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ.

Η ανακοίνωση των Κυπριακών Αερογραμμών:

Σήμερα οι Κυπριακές Αερογραμμές έχουν προχωρήσει σε ένα πολύ τολμηρό και αποφασιστικό βήμα. Εχουν ξεκινήσει να υλοποιούν το Σχέδιο Πλεονασμού Προσωπικού, το οποίο για διάφορους λόγους είχε παραμείνει στο συρτάρι και απειλούσε την ίδια την ύπαρξη των Κυπριακών Αερογραμμών. Ο πλεονασμός είναι μια διαδικασία που, ενώ όλοι αναγνωρίζουν ότι έπρεπε προ πολλού να είχε ολοκληρωθεί, προκειμένου να σταματήσει μια μεγάλη πληγή που προκαλεί τεράστια οικονομική αιμορραγία, καθυστερούσε, σε βαθμό που η Εταιρεία απειλείτο με άμεσο κλείσιμο. Λαμβανομένου υπόψη ότι η αποδέσμευση του πλεονάζοντος προσωπικού καθυστερούσε εδώ και αρκετό καιρό, κάθε μήνα προστίθετο μια ζημιά πέραν των δύο εκατομμυρίων ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι από πέρσι το σύνολο της ζημιάς λόγω μη υλοποίησης αυτής της απόφασης, ξεπερνά τα 30 εκ. ευρώ. Εξάλλου κάθε μέρα που περνά η ζημιά αυτή ανέρχεται γύρω στις 100.000 ευρώ, για αυτό άλλωστε και ξεκινήσαμε τη διαδικασία από σήμερα, αρνούμενοι οποιαδήποτε νέα αναβολή, καθότι δεν υπάρχει πολυτέλεια για χάσιμο άλλου χρόνου και χρήματος.

Ως νέο Διοικητικό Συμβούλιο ακτινογραφήσαμε από την πρώτη μέρα την κατάσταση της Εταιρείας και καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως η συνέχιση της αδράνειας ή της αναβολής ως προς την εφαρμογή αποφάσεων, όπως η πιο πάνω, θα οδηγούσε την Εταιρεία με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο. Για το σκοπό αυτό και προκειμένου να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις που να διασφαλίζουν προοπτική αποφασίσαμε άμεσα να κάνουμε εκείνο που επιβάλλουν οι άκρως κρίσιμες περιστάσεις.

Στο λίγο διάστημα που μεσολάβησε από την ανάληψη των καθηκόντων μας ως νέα Διοίκηση καλέσαμε τέσσερις συσκέψεις και με τις πέντε Συντεχνίες, όπου αναλύσαμε τα δεδομένα και την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Εταιρεία. Υπήρξε εποικοδομητικό κλίμα σε όλες μας τις συναντήσεις. Όλοι αντιλαμβάνονταν ότι η μη λήψη μέτρων, όπως ο πλεονασμός, οδηγεί την Εταιρεία στην καταστροφή. Εξήγησα παράλληλα ότι ήρθαμε στην Εταιρεία όχι για να αναλάβουμε ρόλο εκκαθαριστή, αλλά για να λάβουμε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα που θα βάλουν το νερό στο αυλάκι, δίνοντας πνοή ζωής στην Εταιρεία. Στόχος μας είναι να τερματίσουμε την ζημιογόνο πορεία της, να ανακάμψει και να σταθεροποιηθεί, προκειμένου να είναι σε θέση να προσελκύσει το ενδιαφέρον στρατηγικού συνεργάτη ή επενδυτή. Δεδομένου ότι είναι ξεκάθαρο πως η Εταιρεία δεν έχει την οικονομική ευχέρεια για να παράσχει οποιεσδήποτε χαριστικές αποζημιώσεις στο προσωπικό που πλεονάζει, κρίναμε και αποφασίσαμε ότι η όποια περαιτέρω καθυστέρηση, στη διαδικασία, μόνο επιπλέον οικονομική απώλεια στην ήδη συσσωρευμένη ζημιά προκαλεί στις Κυπριακές Αερογραμμές χωρίς να επιλύει κανένα απολύτως πρόβλημα. Εμείς, φροντίσαμε να διασφαλιστεί το επίσης σοβαρό θέμα του Ταμείου Προνοίας των υπαλληλων.

Στους υπαλλήλους που θα πλεονάσουν τόσο στην πρώτη όσο και τη δεύτερη φάση θα καταβληθούν πλήρως τα ποσά που δικαιούνται σύμφωνα με τους Κανονισμούς του Ταμείου Προνοίας των Υπαλλήλων Κυπριακών Αερογραμμών, και οποιαδήποτε άλλα δικαιώματά τους που απορρέουν από την κείμενη νομοθεσία.

Αναφορικά με τη διαφορά που υπάρχει στη συμφωνία μεταξύ Υπουργικής Επιτροπής και των Συντεχνιών ΠΕΟ και ΣΕΚ, θεωρήσαμε ότι θα διευκρινιστεί στην προγραμματισθείσα για την ερχόμενη Πέμπτη συνάντηση μεταξύ των ηγεσιών των δύο συνδικαλιστικών οργανώσεων και του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη. Εύχομαι να βρεθεί η καλύτερη λύση γι αυτό το θέμα.

Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι με την διαδικασία που ξεκινήσαμε σήμερα δημιουργούνται θετικές προϋποθέσεις για να πάμε μπροστά. Και θα πάμε μπροστά, γιατί δεν μπορούμε να πισωγυρίζουμε. Παρά το ότι είμαστε για λίγες μέρες στην Εταιρέια εν τούτοις έχουμε φροντίσει να προωθηθούν και άλλες πτυχές που προβλέπει το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης που έχει εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο. Μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις που έχουμε λάβει για να επουλωθεί επίσης μια άλλη μεγάλη πληγή που αιμορραγεί είναι η αναστολή πτήσεών μας σε εσωτερικά δρομολόγια της Ελλάδας. Όπως θα γνωρίζετε, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας αποφάσισε σε πρόσφατη συνεδρία του, ότι το υφιστάμενο πτητικό έργο μας στα εσωτερικά δρομολόγια της Ελλάδας θα διαφοροποιηθεί από 1η Ιουλίου 2013 με αναστολή των πτήσεων σε 3 εσωτερικά δρομολόγια και την συνέχιση της εξυπηρέτησης 3 δρομολογίων με αεροσκάφη μας που θα εδρεύουν στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα από την 1η Ιουλίου 2013 αναστέλλεται η λειτουργία των δρομολογίων: Αθήνα–Θεσσαλονίκη–Αθήνα, Αθήνα–Ηράκλειο–Αθήνα και
Αθήνα–Ρόδος–Αθήνα.

Επίσης από 1η Ιουλίου 2013 τα ακόλουθα δρομολόγια θα πραγματοποιούνται ως εξής:
Θεσσαλονίκη–Ηράκλειο–Θεσσαλονίκη, με 6 πτήσεις την εβδομάδα (καθημερινά πλην της Τρίτης).
Θεσσαλονίκη–Ρόδος–Θεσσαλονίκη, με 3 πτήσεις την εβδομάδα (Τετάρτη, Παρασκευή, Κυριακή).
Ηράκλειο–Ρόδος–Ηράκλειο, με 3 πτήσεις την εβδομάδα (Τετάρτη, Παρασκευή, Κυριακή).

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η επέκταση στα δρομολόγια της Ελλάδας από τον Νοέμβριο του 2012 είχε ένα τεράστιο κόστος για την Εταιρεία και δεν ήταν δυνατό να αφήσουμε αυτή οικονομική απώλεια να συνεχίζεται.

Μια άλλη σημαντική εξέλιξη είναι η οριστική μας απόφαση να αποδεσμεύσουμε τον προσεχή Νοέμβριο από το στόλο μας ένα αεροσκάφος τύπου Α319, ενώ αναζητούμε τρόπο για την αποδέσμευση και δεύτερου αεροσκάφους, στο πλαίσιο πάντοτε των προνοιών του Σχεδίου διάσωσης της Εταιρείας.

Όπως αντιλαμβάνεστε, μπροστά μας είναι πιεστική η ανάγκη για κρίσιμες αποφάσεις που πρέπει να λάβουμε αν είναι δυνατό χθες και αφορούν το μοντέλο λειτουργίας της Εταιρείας, το στόλο της, τον εμπορικό της προσανατολισμό, τους προορισμούς της, τη βελτίωση του προϊόντος της κλπ. Άμεσης προτεραιότητας είναι επίσης το θέμα της αναδιάρθρωσης της μετά τους πλεονασμούς, καθώς επίσης της βελτίωσης της εταιρικής κουλτούρας, της αύξησης της παραγωγικότητας, προκειμένου οι Κυπριακές Αερογραμμές να καταστούν ευέλικτες και ανταγωνιστικές, επανακτώντας την αίγλη τους και ενισχύοντας το κύρος και την εμπορική τους αξιοπιστία ανάμεσα στο επιβατικό κοινό.

Είναι πολλά που πρέπει να γίνουν. Δουλεύουμε, μαζί με τους συνεργάτες μου αμέτρητες ώρες με στόχο να κερδίσουμε τη μάχη με το χρόνο και να κάνουμε ότι χρειάζεται για να διασφαλίσουμε μέλλον και προοπτική σε αυτό τον Οργανισμό που ο τόπος μας χρειάζεται. Θέλω να πιστεύω ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν είμαστε μόνοι μας. Χρειαζόμαστε την στενή συνεργασία του Προσωπικού, των Συντεχνιών και της Κυβέρνησης για να μπορέσουμε να βγούμε από το τέλμα και να προχωρήσουμε.

Ροη Ειδησεων

Εμπραχίμ Ραϊσί: Ζωντανός για μια ώρα μετά τη συντριβή

Μια θλιβερή λεπτομέρεια έγινε γνωστή τη Δευτέρα, λίγη ώρα μετα την επιβεβαίωση του θανάτου του…

20 Μαΐου, 2024

FliRT: Ανησυχία για παραλλαγές της Covid – Εξαπλώνονται σε ΗΠΑ-Βρετανία

Νέες παραλλαγές της Covid εξαπλώνονται ανά την υφήλιο, πυροδοτώντας ανησυχίες στους ειδικούς για αύξηση των…

20 Μαΐου, 2024

1ος Διεθνής αγώνας ανοικτής θάλασσας στον Πρωταρά: Συμμετείχαν κολυμβητές από 7 διαφορετικές χώρες (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο 1ος Protaras International Open-Water Marathon στον Πρωταρά την Κυριακή 19/05. Σε…

20 Μαΐου, 2024

Αντρέας Γεωργίου – Σιμώνη Χριστοδούλου: Στην Αγία Νάπα ο γάμος του ζευγαριού

Σε τροχιά γάμου βρίσκονται ο Αντρέας Γεωργίου και η σύντροφός του, Σιμώνη Χριστοδούλου αφού αμέσως…

20 Μαΐου, 2024

CNN: Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και ηγέτη Χαμάς ζητά ο Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν…

20 Μαΐου, 2024

ΞΥΛΟΦΑΓΟΥ: Θεατρική παράσταση για ενίσχυση της μετάβασης της μικρής Ελευθερίας στο εξωτερικό για μεταμόσχευση

Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Ξυλοφάγου παρουσιάζει την θεατρική παράσταση Κόμης Δράκουλας την Κυριακή 26/05…

20 Μαΐου, 2024