Η Cyta, οι Κυπριακές Αερογραμμές, η Λαϊκή Τράπεζα και ο παραλογισμός

a 42 Ταρακουνήματα
a 6037 Ταρακουνήματα

Του Σταύρου Ι. Χαραλάμπους

Η CYTA, ένας τηλεπικοινωνιακός οργανισμός που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν μονοπώλιο στην Κύπρο, απέκτησε τα τελευταία χρόνια ανταγωνιστές μετά από άδειες που δόθηκαν σε άλλες εταιρείες…

Παρ’ όλα ταύτα δεν έχει επηρεαστεί σχεδόν καθόλου από τους ανταγωνιστές της, με εκατομμύρια κέρδη. Μάλιστα τις τελευταίες μέρες λόγω και της ευρωστίας του οργανισμού η κυβέρνηση αποτάθηκε κοντά του για να την δανειοδοτήσει.

ΟΙ Κυπριακές αερογραμμές είναι και αυτές ένας ημικρατικός οργανισμός ο οποίος όμως είναι καταχρεωμένος και έχει κι αυτός δυνατούς ανταγωνιστές. Πρόσφατα η βουλή, υποτίθεται για να σώσει την εταιρεία, ψήφισε κάποια εκατομμύρια, αλλά βάζοντας κάποιους όρους (ανοικτοί ουρανοί) βοηθώντας με μαθηματική ακρίβεια του ανταγωνιστές του.

Η ΛΑΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ είναι μια ιδιωτική εταιρεία που ως πριν λίγα χρόνια παρουσίαζε εκατομμύρια κέρδη και ήταν ανάμεσα στις πρώτες δυο τράπεζες του τόπου. Πρόσφατα η τράπεζα αυτή έχει κρατικοποιηθεί για λόγους δημόσιου συμφέροντος αφού για ανεξήγητους λόγους χρεοκόπησε.

Ακούστε τι έκαναν οι καλοί μας βουλευτές για τις τρείς πιο πάνω περιπτώσεις:

Τη CYTA έκαναν τα πάντα για να την ιδιωτικοποιήσουν γιατί όπως διατείνονται δεν αποδίδει τα αναμενόμενα, άσχετα αν τώρα θέλουν να πάρουν από τα αποθεματικά της για να τα δώσουν στο κράτος και κατ’ επέκταση στην ιδιωτική εταιρεία Λαϊκή Τράπεζα.

Τις δε Κυπριακές Αερογραμμές και αυτές θέλουν να τις ιδιωτικοποιήσουν με την λογική ότι αφήνει κάθε χρόνο τεράστιες ζημιές. Δεν προχώρησαν, όμως, να την ιδιωτικοποιήσουν και ενέκριναν τα απαιτούμενα λεφτά για να σωθεί η εταιρεία, αλλά βάζοντας κάποια νέα δεδομένα για να την πλήξουν ακόμα περισσότερο.

Την Λαϊκή, όλως παραδόξως (βάση της λογικής τους για αποκρατικοποιήσεις) την κρατικοποιούν για λόγους δημόσιου συμφέροντος, υποτίθεται, ψηφίζοντας το ποσό των 1,8 δις για στήριξή της.

Και έρχομαι και διερωτούμαι, εγώ ο φορολογούμενος πολίτης να δίνω από την τζέπη μου για να σωθεί μια ιδιωτική εταιρεία που ουδέποτε μου πρόσφερε κάτι και που έφτασε εδώ που έφτασε γιατί ενσυνείδητα κυνηγούσε να γίνει κολοσσός στην Ευρώπη αλλά στο τέλος την πάτησε.

Ενώ οι Κυπριακές Αερογραμμές που είναι ημικρατικές και μου προσέφεραν, μεταξύ άλλων, φτηνά πακέτα, ασφαλείς πτήσεις (θυμάμαι την ΗΛΙΟΣ που και αυτή ήταν ιδιωτική), δηλαδή έχω και εγώ ο φορολογούμενος πολίτης μερίδιο, δίνουν τα 30 εκατομμύρια περίπου, αν δεν κάνω λάθος, υποτίθεται για να σωθεί η εταιρεία με κάποιους διαφορετικούς όρους που θα την πλήξουν με μαθηματική ακρίβεια.

Και ρωτώ το κάθε ειδήμονα αυτού του τόπου: Αν είχαμε να επιλέξουμε εμείς οι ίδιοι να δώσουμε από το υστέρημα μια εισφορά για να σωθεί μια από τις δύο εταιρίες, δεν θα επιλέγαμε να δώσουμε τα λεφτά μας στον εθνικό μας αερομεταφορέα που είναι και δικός μας που έφτασε εκεί που έφτασε λόγω ανικανότητας διοίκησης αυτών που διόριζαν τα ίδια τα κόμματα, παρά στην ιδιωτική εταιρεία;