ΔΕΡΥΝΕΙΑ: Επιστολή Καραγιάννη σε Νουρή για στεγαστικά σχέδια ακριτικών περιοχών

Επισήμανε τα προβλήματα που υπάρχουν και κάλεσε τον Υπουργό Εσωτερικών να δώσει λύσεις

Σχέδιο χωρίς τίτλο 12 exclusive, ΑΚΡΙΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ, επιστολή, Καραγιάννης, Υπουργός Εσωτερικών

Επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή, για το θέμα των στεγαστικών σχεδίων και επιδομάτων για στήριξη των περιοχών της υπαίθρου και αναζωογόνησης των ορεινών, ακριτικών και μειονεκτικών περιοχών, έστειλε ο Δήμαρχος Δερύνειας Αντρος Καραγιάννης.

Στην επιστολή του ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Υπουργό την περασμένη βδομάδα στη Δερύνεια, καλώντας το Νίκο Νουρή «να εντάξει στο συγκεκριμένο Σχέδιο αιτήσεις που υποβλήθηκαν με κατατεθειμένα αγοραπωλητήρια έγγραφα από την 1/1/2021 μέχρι τις 28/2/2021».

Επίσης ο κ. Καραγιάννης καλεί τον Υπουργό Εσωτερικών όπως μελετήσει «το ζήτημα των υποθηκών και μεταβιβάσεων και να προβεί σε διορθωτικές αλλαγές ή διευκρινήσεις, αφού» όπως εξηγεί «όσοι ενδιαφερόμενοι είχαν την ευκαιρία να τους μεταβιβαστεί ακίνητο/κατοικία για ανακαίνιση και στέγαση, δεν μπορούν να επωφεληθούν από το Στεγαστικό Σχέδιο, γιατί θεωρείται ότι κατέχουν ήδη πρώτη κατοικία».

Δυστυχώς συνεχίζει στην επιστολή του ο Δήμαρχος Δερύνειας «πολλοί αιτητές για εξασφάλιση στεγαστικού δανείου απορρίπτονται γιατί δεν διαθέτουν ολόκληρο το ποσό για αγορά του ακινήτου. Λόγω της πανδημίας αρκετά νεαρά ζευγάρια δεν είχαν οποιαδήποτε έσοδα ως αποδεικτικά στοιχεία για τις Τράπεζες με αποτέλεσμα να αποτείνονται σε συγγενικά τους πρόσωπα για δανεισμό, κάτι που προκαλεί θυμό, απογοήτευση και παρεξηγήσεις». Καλεί  τον κ. Νουρή να μελετήσει «πιθανές διευκολύνσεις των αιτητών, όσον αφορά τις οικονομικές απαιτήσεις και τα αποδεικτικά στοιχεία που απαιτούνται για υποβολή της σχετικής αίτησης για δανεισμό».

Οσον αφορά το θέμα της δημοσίευσης του Τοπικού Σχεδίου Δερύνειας-Παραλιμνίου-Αγίας Νάπας, ο Αντρος Καραγιάννης αναφέρει πως «αρκετά ζευγάρια αναμένουν τη δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου για υποβολή αίτησης και αξιοποίηση του Στεγαστικού Σχεδίου Ακριτικών Περιοχών. Μια πιθανή καθυστέρηση της δημοσίευσής του, πιθανόν να περιορίσει την υποβολή αιτήσεων λόγω περιορισμένου χρόνου και τερματισμού του σχεδίου τέλος του 2021».

Στην επιστολή ο Δήμαρχος αναφέρεται και στο θέμα της επέκτασης του στεγαστικού σχεδίου και καλεί τον Υπουργό να «προωθήσει την επέκταση του, λαμβάνοντας υπόψη την απώλεια των δύο μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2021 αλλά και την καθυστέρηση στη δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου Δερύνειας–Παραλιμνίου–Αγίας Νάπας».

Οσον αφορά ο θέμα της περιοχής Στροβιλιών, ο κ. Καραγιάννης υπενθυμίζει πως «το συγκεκριμένο Στεγαστικό Σχέδιο δεν μπορεί να ισχύσει για την περιοχή Στροβιλιών – Δερύνειας, η οποία βρίσκεται εντός των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας. Στην περιοχή Στροβιλιών δεν ισχύουν οποιεσδήποτε πολεοδομικές ζώνες και γι’ αυτό τον λόγο ως Τοπική Αρχή προτείνουμε άλλο σχέδιο, το οποίο αφορά την ανακαίνιση και βελτίωση των υφιστάμενων εγκαταλειμμένων οικιών για προσέλκυση νέων κατοίκων». Προσθέτει πως «το θέμα μελετάται από την Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου».

Ένα άλλο ζήτημα που έθεσε στον ΥΠΕΣ ο Δήμαρχος είναι αυτό του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης και αναφέρεται σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Κ.Ο.Α.Γ. στην οποία όπως είπε «καταθέσαμε τις απόψεις του Δήμου για κατασκευή οικιστικών μονάδων σε κρατική γη δίπλα από τη Νεκρή Ζώνη. Προτείνουμε επίσης τη συνεργασία μεταξύ Κ.Ο.Α.Γ. και Γραφείου Ευημερίας για στέγαση σε κατοικίες του Οργανισμού ατόμων από ευάλωτες ομάδες πληθυσμού».

Ο Δήμαρχος Δερύνειας εκφράζει τέλος στην επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών την ελπίδα ότι ο κ. Νουρής θα προχωρήσει «στη βελτίωση του Στεγαστικού Σχεδίου για περαιτέρω αξιοποίησή του, ειδικά από τα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας των πολιτών και ότι θα συμβάλει στην αναβάθμιση και επέκτασή του».