Economist: Οι… καρχαρίες περιτριγυρίζουν την Κύπρο

a 67 Ειδήσεις
a 4687 Ειδήσεις

Με ένα ακόμα αιχμηρό και χαρακτηριστικό εξώφυλλο, αλλά και μία ανάλυση για το δρόμο που φαίνεται να παίρνει η Κύπρος, κυκλοφορεί την Παρασκευή το περιοδικό Economist.

Με τον τίτλο: «Εκεί που νόμιζες ότι ήσουν ασφαλής» και μία φωτογραφία στο εξώφυλλο που απεικονίζει την Μεγαλόνησο να βυθίζεται περιτριγυρισμένη από καρχαρίες, ο Economist, χαρακτηρίζει ως «καταστροφική» την περασμένη εβδομάδα για την Ευρώπη.

«Η Κύπρος, ο νάνος της Μεσογείου», επισημαίνει ο Economist, τονίζοντας ότι η κρίση ενδεχομένως να έχει «δηλητηριώδεις» μακροπρόθεσμες συνέπειες. Επιρρίπτει, μάλιστα, το φταίξιμο για την κατάσταση και στην Κύπρο, αλλά και στους πιστωτές της.

Ο Economist εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αποτρέψουν την αποχώρηση της Κύπρου από το ευρώ, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό. Και συμπληρώνει: «Η ευρωζώνη θα κάνει μεγάλο λάθος αν νομίσει ότι η Κύπρος είναι αρκετά μικρή για να βγει από το ευρώ με ασφάλεια, αφού η αξιοπιστία του ενιαίου νομίσματος στηρίζεται στην ιδέα ότι είναι μη αναστρέψιμο».

Από την άλλη πλευρά, το να αφήσουν τους Ρώσους να σώσουν την Κύπρο, είναι μια απάντηση, αλλά όχι η καλύτερη.

Το ευρώ υποτίθεται πως θα ήταν η υλοποίηση ενός μεγαλειώδους πολιτικού σχεδίου. Μοιάζει περισσότερο με γάμο στον οποίο δεν υπάρχει έρωτας, όπου το κόστος του χωρισμού είναι το μοναδικό πράγμα που κρατάει το ζευγάρι μαζί, σχολιάζει ο Economist.