24 χρόνια χωρίς την Αλίκη Βουγιουκλάκη: Η σπάνια συνέντευξη που έδωσε με τη μητέρα της

Οι θυελλώδεις έρωτες, ο γάμος της με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και ο γιος της Γιάννης

75310187 113533896521718 7132461599392553416 n Αλίκη Βουγιουκλάκη

Το κορίτσι που λατρεύτηκε όσο κανένα άλλο και κατάκτησε επάξια τον τίτλο της “Εθνικής Σταρ”, 24 χρόνια μετά το θάνατό της εξακολουθεί να μεγαλώνει γενιές και να παραμένει το Αλικάκι μας. Το 1952, η Αλίκη Βουγιουκλάκη έδωσε κρυφά από την οικογένειά της εξετάσεις στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου απ’ όπου και αποφοίτησε με “λίαν καλώς” και δύο χρόνια αργότερα έκανε το ντεμπούτο της στο κινηματογράφο με το “Ποντικάκι”. Ακολούθησαν σαράντα και παραπάνω εισπρακτικές επιτυχίες που εκτίναξαν την καριέρα της στα ύψη.

“Ο Φίνος είχε προτείνει το “Τζένη Τζένη” για την Αλίκη με μία αρκετά υψηλή αμοιβή. Της πρότεινε 500.000 δραχμές. Μία αστρονομική αμοιβή για τα δεδομένα της εποχής εκείνης. Η Αλίκη, όμως, επειδή κατάλαβε ότι δεν της ταιριάζει ο ρόλος, αντιπρότεινε την Καρέζη στη θέση της, η οποία το γύρισε με χαμηλότερο κασέ, αλλά με μεγαλύτερη επιτυχία” αποκαλύπτει ο ανιψιός της, Αιμίλιος Βουγιουκλάκης, στην κάμερα της εκπομπής “Καλοκαίρι #Not”. Στο θέατρο πρωταγωνίστησε σε εξήντα παραστάσεις σπουδαίων δημιουργών με την “Ευτυχία της μελωδίας” να είναι το κύκνειο άσμα της. “Η Αλίκη ήταν η τσαπερδόνα μας. Ήταν ζωηρή. Έλαμπε το μάτι και το χαμόγελό της. Επίσης, ήταν δισυπόστατη. Όταν ήταν με την οικογένεια ήταν ένα κοριτσάκι και όταν ήταν έξω ήταν μία μεγάλη βεντέτα” τονίζει ο Τάκης Βουγιουκλάκης.

Αναμφίβολα, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ υπήρξε ο μεγάλος έρωτας της ζωής της. “Θυμάμαι ο Δημήτρης με όλο το τυπικό της εποχής εκείνης, ήρθε στο σπίτι και με μία ανθοδέσμη μου ζήτησε να παντρευτεί την Αλίκη” εξομολογείται ο αδελφός της Ελληνίδας σταρ. Κουμπάροι στον γάμο ήταν ο Βίκτωρ Μιχαηλίδης, ο Θεοφάνης Δαμασκηνός και ο Δημήτρης Μακρίδης. Το γλέντι που ακολούθησε άφησε εποχή. Οι δυο τους πρωταγωνίστησαν σε πολλά κινηματογραφικά και θεατρικά έργα, από τα πιο εμπορικά και πετυχημένα στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Τέσσερα χρόνια μετά τον γάμο τους αποκτούν τον γιο τους, Γιάννη. Ο έγγαμος βίος τους σημαδεύτηκε από ομηρικούς καβγάδες και έτσι έντεκα χρόνια αργότερα χώρισαν για ασυμφωνία χαρακτήρων. Οι άντρες που μετέπειτα πέρασαν από τη ζωή της ήταν ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο εφοπλιστής Γιώργος Ηλιάδης με τον οποίο παντρεύτηκαν μυστικά το 1982, ο Βλάσσης Μπονάτσος και ο Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος.

https://www.instagram.com/p/CBoUqWYpgV1/?utm_source=ig_embed

Η πρώτη και μεγάλη συνέντευξη, που καταγράφηκε ως επιτυχία εκείνων των χρόνων μέχρι και τώρα, ήταν η συνέντευξη της Αλίκης Βουγιουκλάκη, δίπλα-δίπλα με τη μητέρα της από τη Σεμίνα Διγενή στην εκπομπή της “Made in Greece”. Η συνέντευξη προβλήθηκε από τον ANT1 στις 20 Φεβρουαρίου 1993 και επαναπροβλήθηκε την ημέρα που έφυγε από τη ζωή η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Η Αιμιλία Κουμουνδούρου, δεν έφυγε ποτέ από το πλευρό της κόρης της. Βρισκόταν πάντα δίπλα της είτε στα καλά είτε στα δύσκολα.

Το 1996 η Αλίκη Βουγιουκλάκη διαγνώστηκε με καρκίνο στο συκώτι. Ταξίδεψε στο εξωτερικό για τις ιατρικές της εξετάσεις και επέστρεψε για θεραπεία στην Ελλάδα. Ο οργανισμός της άντεξε για τρεις μήνες. Το χαμογελαστό κορίτσι “έσβησε” για πάντα στις 23 Ιουλίου, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Ακολούθησε διήμερο λαϊκό προσκύνημα της σορού της στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών.

Την επόμενη μέρα, εψάλη η νεκρώσιμη ακολουθία στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών και η ταφή της πραγματοποιήθηκε την επομένη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών δημοσία δαπάνη, παρουσία πολλών συναδέλφων της και πλήθους κόσμου, που έδωσε στην κηδεία τη μορφή λαϊκού προσκυνήματος. “Η Αλίκη επέλεξε να “σβήσει” στο αριστερό μου χέρι. Έκανε τρεις βαθιές ανάσες και “έφυγε”” καταλήγει συγκινημένος ο Τάκης Βουγιουκλάκης.