25η Μαρτίου: Δημοφιλείς προσωπικότητες υμνούν την Ελληνική Επανάσταση (ΒΙΝΤΕΟ)

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα γιορτάσουμε με τους Έλληνες όλου του κόσμου τα 200 χρόνια από την Ελληνική Ανεξαρτησία. 1821 - 2021»

284f4514254749de4543530439cfa2e2 25 Μαρτίου

Ο εορτασμός της Εθνικής παλιγγενεσίας του 1821 πλησιάζει με τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να είναι καθημερινές και κατά δεκάδες, ενώ δημοφιλείς προσωπικότητες ανά το παγκόσμιο, εντείνουν τις δημόσιες τοποθετήσεις τους, εκφράζοντας το θαυμασμό τους για την Ελληνική Επανάσταση.

Λίγες ημέρες πριν 25η Μαρτίου, έγινε και πάλι viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το μήνυμα του Τομ Χανκς και της Ρίτα Γουίλσον για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα γιορτάσουμε με τους Έλληνες όλου του κόσμου τα 200 χρόνια από την Ελληνική Ανεξαρτησία. 1821 – 2021», λένε σε βίντεό τους οι δύο ηθοποιοί. Η Ρίτα Γουίλσον, μάλιστα, αναφέρεται στην ελληνική της καταγωγή, αλλά και την ελληνική ιθαγένεια που έλαβε ο Τομ Χανκς. «Ελπίζουμε ότι θα συμμετέχετε μαζί μας σε αυτή την καταπληκτική γιορτή. Ελλάδα, ο τόπος της ομορφιάς, της Δημοκρατίας, των σπουδαίων φιλοσόφων, των θαυμάσιων ανθρώπων. Ελάτε στην Ελλάδα, δεν υπάρχει ωραιότερο μέρος!», καταλήγει το ζευγάρι.

Οι πρέσβεις 9 χωρών απήγγειλαν ποιήματα για να τιμήσουν την επέτειο 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Φιλελληνικά ποιήματα απαγγέλλουν οι πρέσβεις 9 χωρών για να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης αλλά και την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης που συμπληρώνονται την 25η Μαρτίου. Συγκεκριμένα έπειτα από πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου οι πρέσβεις της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας απήγγειλαν φιλελληνικά ποιήματα, σε βίντεο που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό της κυρίας Σακελλαροπούλου στο Facebook.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει στην ανάρτησή της: «Η ποίηση είναι μια συνεχής προσπάθεια να αγγίξεις αυτό που σε υπερβαίνει, έγραψε ο Οδυσσέας Ελύτης. Οι ποιητές αναζητούν πάντα τη μεταμορφωτική επέμβαση στην πραγματικότητα. Αναζητούν πάντα ό,τι παραπέμπει σε έναν ανώτερο σκοπό, σε μιαν ανώτερη μορφή του βίου. Γι’ αυτό και η ελληνική Επανάσταση κατά του τούρκου δυνάστη ενέπνευσε στους ποιητές της Δύσης στίχους τόσο εκστατικούς, τόσο συγκινημένους. Στην εξέγερση των Ελλήνων ενάντια στην ισχύ μιας κραταιάς αυτοκρατορίας είδαν την υπέρβαση: υπέρβαση του φόβου, της υποτέλειας, της δουλοφροσύνης, ακόμα και των ορίων της ύπαρξης καθεαυτήν, αφού από τη μια στιγμή στην άλλη απλοί, καθημερινοί άνθρωποι μεταμορφώνονται σε ήρωες που δίνουν τα πάντα για την αγωνιστική πραγμάτωση του ιδεώδους της ελευθερίας.

Οι πρέσβεις της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας που διαβάζουν σήμερα, παγκόσμια ημέρα της ποίησης, φιλελληνικά ποιήματα τιμώντας την επέτειο των 200 χρόνων της ελληνικής παλιγγενεσίας, επιβεβαιώνουν τον δεσμό που σφυρηλάτησε η εξεγερμένη Ελλάδα με τους λαούς της Δύσης και με τους ποιητές τους. Έναν δεσμό που τον κατέστησε άρρηκτο από τη μια ο θαυμασμός της Δύσης για την αρχαία Ελλάδα, για τα πολιτικά και πολιτειακά της ιδεώδη, για τον πολιτισμό και την κληρονομιά της, και από την άλλη ο σεβασμός για τους σύγχρονους Έλληνες που τολμούσαν να τα αναδιεκδικήσουν και να τα αποκαταστήσουν στον τόπο που τα γέννησε. Η Προεδρία της Δημοκρατίας ευχαριστεί θερμά τους πρέσβεις που ανταποκρίθηκαν με τόση θέρμη στην πρόσκλησή της, τη γενική διεύθυνση ενημέρωσης της ΕΡΤ που ανέλαβε να μαγνητοσκοπήσει τις θαυμάσιες αναγνώσεις τους, τη Μαρία Ανδρεαδέλλη που σκηνοθέτησε και την Αθηνά Βάρσου που διηύθυνε την παραγωγή».

Υπενθυμίζεται ότι με πρόσκληση της Ελληνικής κυβέρνησης αναμένεται να βρεθούν την Τετάρτη στη Αθήνα ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας Κάρολος με τη σύζυγό του Καμίλα, o πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν, καθώς και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, επίσης με τη σύζυγό του, ενώ ιστορίκα κτήρια ανά το παγκόσμιο ντύνονται καθημερινά με τα γαλανόλευκα χρώματα.

Πληροφορίες από AthensVoice/Έθνος