Αυτός είναι ο πιλότος του μοιραίου Mirage 2000 (ΒΙΝΤΕΟ)

dgjifjd Mirage 2000

Το όνομα του πιλότου του μονοθεσίου αεροσκάφους Μ2000-5 που κατάπεσε σήμερα στη θάλασσα 9 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Νεκρός είναι ο σμηναγός Γεώργιος Μπαλταδώρος, γεννημένος το 1984. Πατέρας και σύζυγος.

Όταν ο πιλότος Γεώργιος Μπαλταδώρος μιλούσε για τους κινδύνους στο Αιγαίο

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 και ώρα 12:15, μονοθέσιο αεροσκάφος M2000-5 της 114ΠΜ/331Μ, στην φάση προσέγγισης για προσγείωση μετά ολοκλήρωση επιχειρησιακής αποστολής και σε απόσταση εννέα (9) ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου, προσέκρουσε στη θάλασσα με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του αεροσκάφους Σμηναγού (Ι) Γεώργιου Μπαλταδώρου».

Όπως έγινε επίσης γνωστό, «συγκροτήθηκε αρμόδια επιτροπή για την διερεύνηση του δυστυχήματος».

fodhgofidh Mirage 2000

Νωρίτερα, με ένα μήνυμα στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος είχε ανακοινώσει τον θάνατο του πιλότου, στέλνοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του και σημειώνοντας πως «έπεσε υπέρ πίστεως και Πατρίδος μαχόμενος για την προάσπιση της Εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας».

«Ένας Έλληνας πιλότος στο πάνθεον των Ηρώων. Έπεσε υπέρ πίστεως και Πατρίδος μαχόμενος για την προάσπιση της Εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας. Η Πατρίδα θρηνούσα υποκλίνεται. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και σε όλα τα στελέχη της ΠΑ», έγραψε στο μήνυμά του ο υπουργός Άμυνας.

Το Mirage 2000-5 που κατέπεσε στη Σκύρο ήταν το ένα από τα δύο μαχητικά αεροσκάφη σχηματισμού που είχε απογειωθεί για να αναχαιτίσει τουρκικά μαχητικά.

Από πλευράς Πολεμικού Ναυτικού στις έρευνες συμμετείχε η φρεγάτα «Ψαρά» που εκτελεί περιπολίες στο Αιγαίο, μαζί με το οργανικό της ελικόπτερο και ένα ελικόπτερο Aegean Hawk που απογειώθηκε από το ναυτικό οχυρό στο Κοτρώνι Μαραθώνα.

Η πρώτη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας

Έρευνες διεξάγονται για τον εντοπισμό αεροσκάφους M2000-5, ανοιχτά της Σκύρου, ανέφερε η αρχική ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας σήμερα στις 12:15, υπήρξε απώλεια επαφής αεροσκάφους M2000-5, εννέα (9) ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου.

Τι λένε οι Τούρκοι για το ελληνικό Mirage

Η είδηση της πτώσης ελληνικού μαχητικού τύπου Mirage 2000-5 μεταδίδεται από τα τουρκικά μέσα, επικαλούμενα τα δημοσιεύματα των ελληνικών ΜΜΕ.

Ο ειδησεογραφικός τηλεοπτικός σταθμός Heberturk, σε ανταπόκριση του Mahmut Gurer από την Άγκυρα, μετέδωσε ότι σύμφωνα με πηγές των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων την ώρα που κατέπεσε το ελληνικό Mirage 2000-5 στο Αιγαίο, δεν υπήρχε παρουσία τουρκικών μαχητικών στην περιοχή. Την είδηση αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ένας Έλληνας πιλότος αγνοείται αφού το αεροπλάνο του Mirage 2000-5 έπεσε στη θάλασσα του Αιγαίου» μεταδίδει στην ιστοσελίδα της η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Επικαλούμενη την ΕΡΤ, η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι «το μαχητικό πιστεύεται ότι κατέπεσε κοντά στο νησί της Σκύρου».

Όπως μεταδίδει πάντως το μαχητικό «φέρεται να παρεμπόδισε τουρκικά τζετ».

«Η ΕΡΤ υποστηρίζει ότι το αεροσκάφος ήταν μέρος της διπλής περιπολίας που παρεμπόδισε τα τουρκικά μαχητικά τζετ» γράφει η Hurriyet.

Στην πτώση του Mirage 2000-5 αναφέρεται και η τουρκική Daily Sabah, επικαλούμενη πηγές από το ελληνικό υπουργείο Άμυνας. Η Sabah αναφέρει ότι το μαχητικό επέστρεφε «από περιπολία» στο Αιγαίο. Και προσθέτει ότι «δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα αίτια της συντριβής».

Τα Mirage 2000-5

Τα Mirage 2000-5 είναι μέρους του προγράμματος απόκτησης συνολικά 25 αεροσκαφών αυτού του τύπου. Tα 15 αποκτήθηκαν από τη Γαλλία, ενώ τα υπόλοιπα 10 είναι αεροσκάφη Μ2000 της ΠΑ, τα οποία αναβαθμίστηκαν σε Μ2000-5, στο εργοστάσιο της ΕΑΒ.

Η αναβάθμιση περιλάμβανε την αντικατάσταση του συνόλου του ηλεκτρονικού εξοπλισμού και των μεταφερόμενων όπλων, μετατρέποντάς το σε ένα από τα ικανότερα αεροσκάφη αναχαίτισης.

dsfgdgs Mirage 2000

Τεχνικά χαρακτηριστικά/Επιδόσεις

  • Πλήρωμα: 1
  • Κινητήρας: by pass turbofan SNECMA M53 P2 jet engine with afterburner/Ώση: 9.8 τόνοι (21,400 λίβρες)
  • Εκπέτασμα Πτερύγων: 9.13μ
  • Μήκος: 14.36μ
  • Μέγιστη ταχύτητα: 2,530χλμ την ώρα ή 2.2 Mach
  • Μέγιστο ύψος: Πάνω από 15,240μ. ή 50.000 πόδια