ΕΛΛΑΔΑ: Πρόωρες εκλογές αποφάσισε ο Τσίπρας

Τσίπρας ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Η χθεσινή βραδιά ήταν εξαιρετικά δύσκολη για τον ΣΥΡΙΖΑ, που εμφάνιζε μία εικόνα πολύ διαφορετική από αυτές που είχαμε συνηθίσει από το 2012 στο κόμμα, όταν η κάθε εκλογική βραδιά είχε μια διαφορετική εξέλιξη. Μόλις ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έφτασε για δεύτερη φορά στην Κουμουνδούρου μαζί με την σύζυγο του Μπέττυ Μπαζιάνα ουσιαστικά είχε αποφασίσει ότι η χώρα θα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που φέρεται να είχε εκμυστηρευθεί σε συνεργάτες του ο Αλέξης Τσίπρας είναι ότι, εάν το αποτέλεσμα έχει χαρακτήρα κοσμογονικών αλλαγών, τότε σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να σταθεί.

Ωστόσο, εντός της σύσκεψης υπήρξαν διαφορετικές εισηγήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, μία μικρή πλειοψηφία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, έλεγαν ότι ο Οκτώβριος είναι κοντά και η κυβέρνηση μπορεί να φτάσει μέχρι εκεί. Η πλειοψηφία, όμως, με κορυφαίο τον πρωθυπουργό είχε αποφασίσει ότι τα δεδομένα και η πίεση την οποία θα δεχθεί από την ΝΔ από εδώ και πέρα δεν μπορούν να κρατήσουν την κυβέρνηση για ακόμα 3 μήνες στην εξουσία.

Το αποτέλεσμα φαίνεται ότι εξέπληξε τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ήταν ξεκάθαρο ότι τα στελέχη του είχαν πειστεί ότι η διαφορά με την ΝΔ θα είναι μικρή και σίγουρα δεν ανέμεναν 9,5 μονάδες. Ήταν ξεκάθαρο ότι αυτή η εικόνα δεν υπήρχε στον ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τα πρώτα exit poll υπήρξε «διαρροή» από πηγές του ΣΥΡΙΖΑ που ανέφερε ότι δεν θα υπάρχουν πολιτικές εξελίξεις. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ περίμεναν αυτό το εύρος της διαφοράς που έδιναν τα exit poll ανάμεσα στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ να μειωθεί.

Τι εξετάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Κατά την χθεσινή σύσκεψη, η οποία ήταν ουσιαστικά ένα μίνι-υπουργικό, από τα δεδομένα της κάλπης που εξετάστηκαν είναι η πολύ μεγάλη αποχή και η σχετικά μικρή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ που μόλις ξεπέρασε το 60%. Στην Κουμουνδούρου ευελπιστούν στην επόμενη εκλογική μάχη αυτό το κοινό του ΣΥΡΙΖΑ που στήριξε το κόμμα το 2015 να πάει να ψηφίσει.

Σήμερα αναμένεται ευρεία σύσκεψη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας στις 19:00 το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, όπου θα μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

ΠΗΓΗ: skai.gr