Η επόμενη ημέρα της σύγκρουσης Δένδια – Τσαβούσογλου

Η αντίδραση των πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας μετά τη συνάντηση

imaHEPOMENHgew ΔΕΝΔΙΑΣ, Τσαβούσογλου

Απολύτως προετοιμασμένος για όλα τα σενάρια και σε πλήρη σε συνεννόηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό,, ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πριν από το ταξίδι του στην Άγκυρα.

Η ελληνική πλευρά τονίζει ότι Δένδιας και Μητσοτάκης είχαν συναντηθεί την Τρίτη προκειμένου να προετοιμάσουν την επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών και υπογραμμίζουν ότι η Αθήνα έχει αποφασίσει να θέτει όλα τα ανοικτά θέματα ευθέως, σε κάθε ευκαιρία που της παρουσιάζεται και σε οποιοδήποτε περιβάλλον.

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, το μήνυμα της χθεσινής επίσκεψης ήταν ξεκάθαρο και δεν αφορούσε μόνο την Τουρκία. Προκειμένου να υπάρξει προοπτική επίλυσης των διαφορών πρέπει όλοι να σέβονται το διεθνές δίκαιο. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για χώρες, όπως η Τουρκία, που θέλουν να έχουν προνομιακές σχέσεις με την ΕΕ. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε αρκετές φορές, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, την ανάγκη σεβασμού και ευθυγράμμισης της Τουρκίας με το ευρωπαϊκό δίκαιο και κεκτημένο.

Το μεγάλο ερώτημα είναι ποια θα είναι η επόμενη μέρα. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, που μίλησαν στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η προοπτική συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στο προσεχές μέλλον απομακρύνεται.

Η Αθήνα θέλει να διατηρήσει διαύλους επικοινωνίας και αναμένει την πρόσκληση της Αγκυρας για τον επόμενο γύρο διαπραγματευτικών επαφών αλλά και την συνέχιση του πολιτικού διαλόγου. Παράλληλα, δηλώνει έτοιμη για την υιοθέτηση θετικής ατζέντας από την ΕΕ, υπό την προϋπόθεση της συνέχισης της αποκλιμάκωσης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Πάντως, τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα υποδέχθηκαν με θετική διάθεση τη χθεσινή στάση του Νίκου Δένδια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισαν πως ο Ν. Δένδιας ορθώς ανέδειξε τις ελληνικές θέσεις, ωστόσο έκανε και κριτική στην κυβέρνηση αναφέροντας ότι πάσχει από έλλειμμα στρατηγικής. «Η σημερινή συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Τούρκο ομόλογό του ανέδειξε για μια ακόμη φορά την ανάγκη να αποκτήσει ξανά την πρωτοβουλία των κινήσεων η διπλωματία μας, με μια στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και την οικοδόμηση θετικής ατζέντας σε διμερές και ευρωτουρκικό επίπεδο. Η επιβεβλημένη ανάδειξη των πάγιων ελληνικών και ευρωπαϊκών θέσεων, μετά από μια μακρά περίοδο κλιμακούμενων παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, στην οποία ορθώς προέβη ο ΥΠΕΞ κ. Δένδιας, δεν γεμίζει αυτό το κενό. Δεν αναπληρώνει τη στάση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, που εδώ και ενάμιση χρόνο χαρακτηρίζεται από αμηχανία και έλλειμμα στρατηγικής. Η Ελλάδα πρέπει να θέτει η ίδια την ατζέντα στα θέματα που την αφορούν και να μη λειτουργεί απαντώντας απλώς σε προκλήσεις, πρωτοβουλίες ή ενέργειες της γείτονος», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά του και το ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για μια «αυτονόητη» κίνηση του Ελληνα ΥΠΕΞ, έθεσε το ζήτημα ωστόσο αν η κυβέρνηση πήγε προετοιμασμένη στην Αγκυρα. «Πέρα από το αυτονόητο, τη διατύπωση των θέσεων της χώρας μας από τον Υπουργό Εξωτερικών κατά τη συνέντευξη με τον κ. Τσαβούσογλου, προκύπτουν ερωτηματικά. Πόσο καλά προετοιμασμένη ήταν η συνάντηση; Ποιος ήταν ο στόχος; Τι συζητήθηκε στις κατ` ιδίαν συναντήσεις; Περιμένουμε επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση», αναφέρει η Χ. Τρικούπη.

Από την άλλη, η Ελληνική Λύση σε ανακοίνωση τόνισε ότι ο κ. Δένδιας «με ύφος απολογητικό απαντούσε στις τουρκικές διεκδικήσεις, χωρίς να προβάλλει ούτε μία ελληνική διεκδίκηση». Εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι «προσπαθεί να εξωραΐσει την αποτυχία της στα εθνικά θέματα, την ώρα που η Τουρκία δημιουργεί τετελεσμένα, εκμεταλλευόμενη αστοχίες όπως η επίσκεψη του κ. Δένδια, που δεν έπρεπε ποτέ να έχει πραγματοποιηθεί».

Το ΚΚΕ υποστήριξε ότι το «παζάρι» αναβαθμίζεται και προετοιμάζεται συμβιβασμός για συνεκμετάλλευση σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.