Η εξάρθρωση τρομοκρατικού δικτύου στην Ελλάδα και η σύνδεση με την Κύπρο

H ΕΛ.ΑΣ προχώρησε στη σύλληψη δύο ανδρών πακιστανικής καταγωγής, ενώ διώκεται κι ένας τρίτος, επίσης Πακιστανός, με έδρα το Ιράν

1F4EDAB2 735F 4457 B2E2 50C06508702F

Στην εξάρθρωση τρομοκρατικού δικτύου με καθοδήγηση από το εξωτερικό, που σχεδίαζε πλήγματα σε εβραϊκούς στόχους στην ελληνική επικράτεια, προχώρησαν η Ελληνική Αστυνομία και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Συγκεκριμένα, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε στη σύλληψη δύο ανδρών πακιστανικής καταγωγής, ενώ διώκεται και ένας τρίτος, επίσης Πακιστανός, με έδρα το Ιράν, που εξετάζεται αν συνδέεται με ριζοσπαστικές οργανώσεις της χώρας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οργάνωναν χτύπημα σε εβραϊκή συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται μετά από δύο γεγονότα που ήρθαν σε γνώση της ΕΥΠ:

Αρχικά η σύλληψη Πακιστανών στην Κύπρο, το 2021, για επίθεση που σχεδίαζαν σε ισραηλινό στόχο.

Έναν χρόνο αργότερα (2022), ύστερα από νέες συλλήψεις Πακιστανών, αυτή τη φορά στην Τουρκία, ενώ σχεδίαζαν επίθεση σε ισραηλινό στόχο στην Κωνσταντινούπολη.

Για τα δύο παραπάνω γεγονότα είχε ενημερωθεί η ΕΥΠ και έκτοτε, σε συνεργασία με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, τέθηκαν υπό παρακολούθηση μέλη της πακιστανικής κοινότητας που κρίθηκαν ύποπτα για ριζοσπαστική δράση. Πραγματοποιήθηκαν, μάλιστα, έρευνες σε όλη τη χώρα.

Η Καθημερινή Ελλάδος αναφέρει ότι, πριν από περίπου 45-50 ημέρες, οι δύο συλληφθέντες εντοπίστηκαν στη Ζάκυνθο και τη Σπάρτη. Σε συνεργασία με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία προσήχθησαν και κρατήθηκαν για διοικητική απέλαση, με τις αρχές να κατάσχουν τα κινητά τους τηλέφωνα και, μετά τον έλεγχο που τους έγινε, προέκυψαν τα ψηφιακά πειστήρια.

Ειδικότερα, από την άρση απορρήτου βρέθηκαν επικοινωνίες τους με τρίτο άτομο, υπήκοο Πακιστάν, που ζει στο Ιράν, το οποίο τους προέτρεπε, αντί αμοιβής, να πραγματοποιήσουν επίθεση –βομβιστική ή ένοπλη– στο εστιατόριο – εβραϊκή συναγωγή, που λειτουργεί στο κέντρο της Αθήνας

Σύμφωνα με ίδιες πληροφορίες σε μία από τις επικοινωνίες ο «εγκέφαλος» ζητούσε από τους δύο άνδρες να πραγματοποιήσουν επίθεση με πυροβόλο όπλο και εκείνοι του απαντούν ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να βρουν όπλα. Σε επόμενη επικοινωνία τους ζητείται να πραγματοποιήσουν βομβιστική επίθεση με φιάλη υγραερίου.

Η συνδρομή της Μοσάντ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Jerusalem Post, η Μοσάντ βοήθησε την Ελλάδα να εξαρθρώσει ιρανικό πυρήνα τρομοκρατών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού το βράδυ της Τρίτης.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι η Μοσάντ «συνέδραμε την Ελλάδα να αναλύσει και να διαλύσει τις επιχειρησιακές διαδικασίες του Ιράν για να λύσει το παζλ του εγκλήματος και τη μέθοδο λειτουργίας της εμπλεκόμενης τρομοκρατικής οργάνωσης».

«Αυτό είναι άλλο ένα παράδειγμα του Ιράν που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τον τρόμο εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στο εξωτερικό», ανέφερε η μυστική υπηρεσία του Ισραήλ.

Το ίδιο δημοσίευμα υπογραμμίζει τη συνδρομή της Μοσάντ «στον εντοπισμό της σύνδεσης μεταξύ του τοπικού πυρήνα τρομοκρατίας στην Ελλάδα και των ευρύτερων παγκόσμιων τρομοκρατικών επιχειρήσεων του Ιράν». «Μαζί με τους εταίρους μας, θα παίξουμε τον ρόλο που μας αναλογεί μας χωρίς ανάπαυση για να εμποδίσουμε τις προθέσεις του Ιράν να προκαλέσει βλάβη σε ολόκληρο τον κόσμο», προσθέτει ανακοίνωση της Μοσάντ.

Το σχεδιαζόμενο χτύπημα στην Κύπρο

Δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου αναφέρουν ότι στα μέσα του Οκτωβρίου του 2021 η κυπριακή αστυνομία συνέλαβε Πακιστανό, καθώς υπήρχε η υποψία ότι σχεδίαζε να εκτελέσει Ισραηλινούς επιχειρηματίες στην Κύπρο. Ο συλληφθείς φέρεται να συνεργαζόταν με 38χρονο Αζέρο, ο οποίος είχε επίσης συλληφθεί.

Ο 27χρονος, κάτοικος Πάφου, με καταγωγή από το Πακιστάν, συνελήφθη κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικής επιχείρησης στο διαμέρισμά του, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία κινητά τηλέφωνα. Κατηγορήθηκε ως συνεργός του Αζέρου, ο οποίος -έναν μήνα νωρίτερα- είχε συλληφθεί στη Λευκωσία και πάνω του βρέθηκε περίστροφο.

Τα ίδια δημοσιεύματα αναφέρουν πως το Ισραήλ ανέφερε ότι το Ιράν προσπάθησε να πραγματοποιήσει «τρομοκρατική επίθεση» με στόχο Ισραηλινούς επιχειρηματίες στην Κύπρο, ύστερα από αναφορές για απόπειρα δολοφονίας του Ισραηλινοκύπριου δισεκατομμυριούχου.

Η ιρανική πρεσβεία στη Λευκωσία είχε δηλώσει στο Reuters ότι το Ισραήλ «κάνει πάντα αβάσιμες κατηγορίες εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν».