Κύπρος: Ορκωμοσία Νιγηριανής τρομοκρατικής οργάνωσης (ΒΙΝΤΕΟ)

Βίντεο από ορκωμοσία νέων μελών του Αφρικανικού κινήματος «Γηγενών Ανθρώπων της Μπιάρφα»

accidente ecuador 2 54 Νιγηριανή, τρομοκρατική οργάνωση

Ένα βίντεο από ορκωμοσία νέων μελών του Αφρικανικού κινήματος «Γηγενών Ανθρώπων της Μπιάρφα» (Indigenous People of Biafra – IPOB) κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το IPOB είναι μια «αυτονομιστική οργάνωση στη Νιγηρία» με κύριο στόχο την απόσχιση και δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους της Μπιάφρα στην Παλαιά Ανατολική Περιφέρεια της Νιγηρίας. Οι κυβερνητικές αρχές της χώρας θεωρεί την IPOB και τον παραστρατιωτικό της βραχίωνα το «Ανατολικό Δίκτυο Ασφαλείας» (ESN) ως τρομοκρατική οργάνωση.

«Χθες 12 Δεκεμβρίου 2021, η IPOB στη Λεμεσό της Κύπρου με επικεφαλής τον μεγάλο μας Ηγέτη Mazi Nnamd iKanu δώσαμε όρκους πίστης στα νέα μέλη μας. Η IPOB είναι τρομεροί, αποφασισμένοι να αποκαταστήσουν το κυρίαρχο Έθνος μας (Biafra)», αναφέρει η ανάρτηση στο twitter από λογαριασμό με όνομα «IPOB Family Cyprus»

https://twitter.com/CyprusIpob/status/1470390984605421569?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1470390984605421569%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.sigmalive.com%2Fnews%2Flocal%2F883025%2Forkomosia-nigirianis-tromokratikis-organosis-sti-lemeso-vinteo

Ο αρχηγός

Πάντως η βρετανική δικηγορική εταιρεία Bindmans LLP, με έδρα το Λονδίνο, δήλωσε ότι θα ξεκινήσει διπλωματικές και νομικές ενέργειες κατά της νιγηριανής κυβέρνησης για τη συνεχιζόμενη κράτηση και βασανιστήρια του ηγέτης της IPOB), Nnamdi Kanu. Η εταιρεία νομικών υπηρεσιών ζήτησε επίσης από τους υπουργούς του Ηνωμένου Βασιλείου να λάβουν μέτρα που θα οδηγούσαν στην απελευθέρωση του κρατούμενου αρχηγού της IPOB.

«Τρομοκρατική οργάνωση»

Το 2017 η οργάνωση είχε κηρυχθεί ως τρομοκρατική οργάνωση από την Νιγηρία. Πριν από λίγες μέρες η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας δήλωσε ότι συνεχίζει να ασκεί πίεση στους δυτικούς συμμάχους της να «να θέσουν εκτός νόμου» μέλη της ισλαμιστικής Μπόκο Χαράμ και τους Ιθαγενείς της Μπιάφρα (IPOB) που θεωρούν «τρομοκράτες».

Το Ανατολικό Δίκτυο Ασφαλείας (ESN) είναι η παραστρατιωτική οργάνωση των Γηγενών της Μπιάφρα (IPOB).

Το IPOB σε δήλωσή της πέρσι είπε ότι το όργανο ασφαλείας δεν είναι ο στρατός της Μπιάφραν και δεν έχει σκοπό την βίαιη ανακήρυξη της Δημοκρατίας της Μπιάφραν, αλλά μάλλον για να προφυλάξει ολόκληρη τη νοτιοανατολική πλευρά από την απειλή των δολοφόνων βοσκών και άλλες εγκληματικές ομάδες.

Η IPOB πρόσθεσε ότι ο στόχος της νέας ομάδας ασφαλείας είναι να σταματήσει η εγκληματική δραστηριότητα και οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Μπιαφράλαντ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Νιγηριανή κυβέρνηση είπε ότι κάτι τέτοιο θα μείωνε δραστικά τη χρηματοδότηση για τις ομάδες, σημειώνοντας ότι έκανε ό,τι ήταν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για να διασφαλίσει ότι θα σταματήσουν οι δολοφονίες σε ολόκληρη τη χώρα.

Το τελευταίο διάστημα οι δυνάμεις ασφαλείας της Νιγηρίας προβαίνουν σε συλλήψεις και κατηγορούνται από την Οργάνωση Ιnterosiety για απαγωγή 10 μελών οικογένειας, μεταξύ των οποίων και ανήλικοί, για συνδέσμους με την IPOB

H ιστορία της Μπιάρφα

H Μπιάφρα, ήταν αποσχιστικό κράτος στη Δυτική Αφρική, το οποίο υπήρχε από τις 30 Μαΐου του 1967 έως τον Ιανουάριο του 1970. Οι κάτοικοί της ήταν κυρίως της φυλής Ίγκμπο, οι οποίοι αποσχίστηκαν για οικονομικούς, εθνικούς, πολιτικούς και θρησκευτικούς λόγους και διαμάχες με άλλες φυλές της Νιγηρίας. Σύμφωνα με την Wikipedia, στις 12 Ιανουαρίου του 1970, ο ασκών χρέη προέδρου της Μπιάφρα στρατηγός Φίλιπ Εφιόνγκ ανακοίνωσε την άνευ όρων συνθηκολόγηση της δημοκρατίας, απευθύνοντας έκκληση στον “ανθρωπισμό και την ευσπλαχνία” των στρατευμάτων του ισχυρού άνδρα της Νιγηρίας, στρατηγού Γιακούμπου Γκοβόν.

Κάμπτοντας και τις τελευταίες αντιστάσεις των υποστηριζομένων από τις Η.Π.Α., τη Γαλλία και το Βατικανό στρατευμάτων της Μπιάφρα, ο εξοπλισμένος με σοβιετικά και βρετανικά όπλα ομοσπονδιακός στρατός είχε ήδη καταλάβει την πρωτεύουσα Οβέρι.

Ο πρόεδρος της βραχύβιας δημοκρατίας, στρατηγός Τσουκβουεμέκα Οντουμέγκβου Ογιούκβου, αναχώρησε στις 11 Ιανουαρίου, με την υπόσχεση να επιστρέψει μόλις “διασφαλίσει τους όρους της ειρήνης”. Δεν επέστρεψε ποτέ από την Ακτή Ελεφαντοστού, όπου ζήτησε άσυλο.

3153824 10 Νιγηριανή, τρομοκρατική οργάνωση