Ελλαδα

Μαίνεται η φωτιά στην Εύβοια: Τιτάνιες προσπάθειες να περιοριστεί το μεγάλο μέτωπο

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν και εξακολουθούν να επιχειρούν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, στην φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης (31/7) στον Πισσώνα Ευβοίας.

Στόχος της Πυροσβεστικής είναι να τεθεί υπό έλεγχο η μεγάλη φωτιά πριν αρχίσουν και πάλι να πνέουν ισχυροί άνεμοι στη περιοχή, όπως αναμένεται από το πρωί της Πέμπτης, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

Η φωτιά έχει καλύψει ένα πολύ μεγάλο τμήμα της κεντρικής Εύβοιας και καταστρέφει το μοναδικό κομμάτι πευκοδάσους που είχε μείνει ανέγγιχτο από τις προηγούμενες καταστροφές που έχει βιώσει το νησί πριν από τρία χρόνια.

Στην Εύβοια μετέβη ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας καθώς και η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι επίγειες δυνάμεις επιχειρούσαν σε συνεργασία με τη δασική υπηρεσία. Το κύριο βάρος δόθηκε στην ανατολική πλευρά της πυρκαγιάς. «Οι καιρικές συνθήκες το βράδυ μας επιτρέπουν ώστε να μειώσουμε την ένταση της φωτιάς και με το πρώτο φως της ημέρας με δύο κύκλους εναέριων μέσων να μπορέσουμε να την ελέγξουμε και να την οριοθετήσουμε», είπε αργά χθες το βράδυ ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Θεόδωρος Βάγιας.

Αντιπυρικές ζώνες με μηχανήματα δημιούργησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι επίγειες δυνάμεις μαζί με τη δασική υπηρεσία που εστίασαν ανατολικά του οικισμού Αφράτι, ώστε να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς. Καθώς η ένταση των ανέμων μειώθηκε, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατέβαλλαν μεγάλες προσπάθειες ώστε να περιορίσουν το μέτωπο της φωτιάς.

Με το πρώτο φως της ημέρας, πάνω από 20 εναέρια μέσα ξεκίνησαν σε δύο κύκλους τις ρίψεις νερού από αέρος.

Συνεχή ήταν τα μηνύματα του 112 προκειμένου να ενημερωθούν οι κάτοικοι της περιοχής και όπου χρειάζεται να εκκενώσουν, όπως και συνέβη στο Αφράτι και στα Καμάρια.

Κικίλιας: «Νύχτα μάχης στην Εύβοια»

«Για μία νύχτα μάχης» έκανε λόγο από την Εύβοια, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. «Η δουλειά που κάνουμε μαζί με όλους τους φορείς είναι οι ζώνες. Η δουλειά που μπορεί να γίνει μέσα στη νύχτα. Πρώτα απ’ όλα με ασφάλεια, έτσι ώστε να βρούμε μια καλύτερη κατάσταση με το πρώτο φως που θα επιχειρήσουν τα εναέρια. Κανείς δεν θα φύγει από εδώ πέρα όλο το βράδυ, μέχρι να κάνουμε την δουλειά μας», είπε χθες το βράδυ ο κ. Κικίλιας.

Εύβοια: Συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Στο σημείο παραμένουν και επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και συγκεκριμένα 183 πυροσβέστες με 8 ομάδες δασοκομάντος και 52 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Επιπλέον τοπική αυτοδιοίκηση και Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με μηχανήματα έργου και υδροφόρες, ενώ δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για την διευκόλυνση της μετακίνησης των κατοίκων.

Χθες επιχείρησαν από αέρος 19 εναέρια μέσα (11αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα, εκ των οποίων 2 ελικόπτερα για συντονισμό).

Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων πολιτικής προστασίας γίνεται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Συνολικά 45 πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο

Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 45 νέες πυρκαγιές και οι 37 από αυτές αντιμετωπίστηκαν σε πρώτο χρόνο, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική. Η δυσκολότερη, από αυτές, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, ήταν η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Πισσώνας Ευβοίας, «λόγω της γεωμορφολογίας του εδάφους και των ισχυρών ανέμων». Όπως είπε, «οι ριπές των ανέμων έφταναν τα 7 μποφόρ, ενώ τα πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας  δημιουργούσαν διαρκώς κηλιδώσεις και νέες εστίες νοτιότερα της πυρκαγιάς».

Μηνύματα από το 112

Συνολικά εκδόθηκαν τρία μηνύματα από το 112, το πρώτο για την ενημέρωση, το δεύτερο για την απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό Αφράτι και το τρίτο εκδόθηκε για την απομάκρυνση τους μικρούς οικισμούς Καμάρι, Καλύβια και ‘Αγιο Γεώργιο Αρμά με κατεύθυνση προς Χαλκίδα.

Σημειώνεται ότι πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία και Αργολίδα.

Πηγή: iefimerida.gr

Ροη Ειδησεων

ΑΗΚ: «Περιορίστε την κατανάλωση ρεύματος» – Εκ περιτροπής δπερικοπές παγκύπρια εν μέσω καύσωνα λόγω βλάβης

Έκκληση στο κοινό να περιορίσει την κατανάλωση ηλεκτρισμού μεταξύ των ωρών 18:00 – 22:00, κάνει…

14 Αυγούστου, 2024

ΑΥΓΟΡΟΥ: Εκτεταμένες ζημιές σε τυπογραφείο από φωτιά

Πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις 5:00 το απόγευμα σε τυπογραφείο που στεγάζεται στο ισόγειο διώροφης οικοδομής…

14 Αυγούστου, 2024

Δορυφορική εικόνα του Copernicus αποκαλύπτει το μέγεθος της πυρκαγιάς στην Αττική

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus για την έκταση της πυρκαγιάς που κατέκαψε…

13 Αυγούστου, 2024

Αύριο η επιβολή ποινής στον 47χρονο που επιτέθηκε άσεμνα σε 5 γυναίκες στην Αγία Νάπα

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου αναμένεται να επιβάλει αύριο ποινή σε άνδρα ηλικίας 47 ετών, ο…

13 Αυγούστου, 2024

Μέχρι Ιορδανία και Λίβανο αισθητός ο σεισμός στη Συρία

Σεισμός 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την πόλη Χάμα στη δυτική Συρία αργά χθες…

13 Αυγούστου, 2024

Θεσσαλονίκη: 25χρονη κατήγγειλε τον πατριό της για βιασμό υπό την απειλή μαχαιριού

Άμεση ήταν η κινητοποίηση της αστυνομίας μετά από καταγγελία 25χρονης για βιασμό από 52χρονο, ο…

13 Αυγούστου, 2024