Μελέτη: Tα lockdown καθάρισαν τον αέρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ευκαιρία για καθαρές ανάσες έφεραν στις ελληνικές μεγαλουπόλεις τα lockdown

ea7c40e84e4637b13f17b0b69981beb2 Αθήνα, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ευκαιρία για καθαρές ανάσες έφεραν στις ελληνικές μεγαλουπόλεις τα lockdown, τα οποία οδήγησαν σε μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης λόγω της μειωμένης κινητικότητας και βιομηχανικής δραστηριότητας.

Το φαινόμενο επιβεβαιώνει μελέτη της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ που ανέλυσε δεδομένα για την ποιότητα του αέρα και την ενέργεια στην προ και μετά την Covid-19 εποχή στην Ελλάδα.

Εγκλεισμός και ατμοσφαιρική ρύπανση

Στη μελέτη αναλύθηκαν δεδομένα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέχρι το 2020 και διαπιστώθηκε ότι υπάρχει πτωτική τάση όσον αφορά τα αιωρούμενα σωματίδια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

«Το καλό είναι ότι αυξήθηκε και το ποσοστό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα κατά 12%. Το ενδιαφέρον βέβαια θα είναι να δούμε και τα στοιχεία του 2021 -που δεν έχουν βγει ακόμη- αλλά και του 2022 οπότε και άρχισαν πλέον να κινούνται κανονικά τα πράγματα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ.Σλίνη, προσθέτοντας ότι με τον περιορισμό της πανδημίας υπήρξε βελτίωση και σε χώρες της Ασίας που είχαν σοβαρό πρόβλημα ρύπανσης.

«Το βασικό είναι να αυξηθεί η διείσδυση των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας ώστε να προλάβουμε οποιαδήποτε επιβάρυνση που μπορεί να προκληθεί. Στην πανδημία, το περιβάλλον πήρε μια στιγμιαία… ανάσα γιατί καθάρισαν κάποιες πόλεις αλλά από κει και πέρα πρέπει να δούμε τι γίνεται με τις καινούργιες πια συνθήκες» σημείωσε η κ. Σλίνη.

Το διεθνές συνέδριο διοργανώνεται από το Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Χέρτφορντσαϊρ στην Αγγλία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ