Μήνυση Χρήστου Σπίρτζη για παρακολούθηση του κινητού του μέσω Predator

Διαστάσεις παίρνει η υπόθεση των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα

3C73C37D F273 40EA A29A BFEA3FA7D19A

Διαστάσεις παίρνει η υπόθεση των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, μετά την μήνυση που κατέθεσε σήμερα στον Άρειο Πάγο ο Βουλευτής και Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης για παρακολούθηση του κινητού του μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σπίρτζης κατέθεσε σήμερα μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο κατά παντός υπευθύνου, καθώς μετά από έλεγχο που διεξήχθη στο κινητό του διαπιστώθηκε, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι αυτό είχε μολυνθεί με το παράνομο λογισμικό Predator, τον Νοέμβριο του 2021.

Η μήνυση του κ. Σπίρτζη στρέφεται κατά παντός υπευθύνου για σειρά αδικημάτων, μεταξύ των οποίων και η συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, που επιδιώκει την τέλεση περισσότερων κακουργημάτων (άρθρο 187 ΠΚ).

Σύμφωνα με τον Τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο έλεγχος που διεξήχθη στο κινητό του τηλέφωνο έδειξε ότι υπήρξαν δύο επιθέσεις προς το κινητό του τηλέφωνο από το παράνομο λογισμικό Predator, τον Νοέμβριο του 2021, με τον δεύτερο σύνδεσμο να είναι ο ίδιος με αυτόν με τον οποίο μολύνθηκε το κινητό του Θανάση Κουκάκη και επιχειρήθηκε να μολυνθεί το κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη.

Στην καταγγελία του ο κ. Σπίρτζης υποστηρίζει ότι η παρακολούθηση του κινητού του συνδέεται με τις ανακοινώσεις που δημοσίευσε και επερωτήσεις που κατέθεσε ο ίδιος εκείνη την περίοδο από τη θεσμική του θέση, οι οποίες διατύπωναν αιτιάσεις για απόπειρα χειραγώγησης της ΕΥΠ από την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, στην καταγγελία του ο κ. Σπίρτζης υποστηρίζει ότι η πρώτη επίθεση μόλυνσης του κινητού του πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021, δηλαδή την ίδια ημέρα και λίγες ώρες αφότου ανακοίνωσε την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης προς τον Πρωθυπουργό με θέμα: “Παρακολουθήσεις και φακέλωμα από την ΕΥΠ – Αποκαλύψεις της Εφημερίδας των Συντακτών”. Τέσσερις ημέρες μετά, Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021, ο κ. Σπίρτζης αναφέρει ότι δέχεται νέα επίθεση και πάλι από άγνωστο αριθμό που στόχευε στη μόλυνση του κινητού του με το Predator.

Σε ανακοίνωσή του, μετά την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς, ο κ. Σπίρτζης καταγγέλλει ότι η απόπειρα παγίδευσης του κινητού του σχετίζεται με την πολιτική του δράση και τη θεσμική μου ιδιότητα ως τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιου για τα θέματα της ΕΥΠ.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι οι παρακολουθήσεις του ιδίου, του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και η απόπειρα παγίδευσης του Νίκου Ανδρουλάκη δεν ήταν μεμονωμένα περιστατικά. «Τα τρία μηνύματα στάλθηκαν από το ίδιο άρρωστο, νοσηρό, αντιδημοκρατικό και παράνομο κέντρο. Αυτό το κέντρο είναι η ΚΥΠ Μητσοτάκη, είτε απευθείας, είτε μέσω εντολής τους από τρίτους», αναφέρει ο κ. Σπίρτζης, εγκαλώντας προσωπικά τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Υπογραμμίζει, επίσης, ότι μέσω της δικής του παρακολούθησης παρακολουθείτο και το σύνολο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Κατόπιν της μηνυτήριας αναφοράς Σπίρτζη, ο Πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε αίτημα προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων για σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, υποστηρίζοντας ότι το «“παγόβουνο” των υποθέσεων παρακολούθησης πολιτικών αντιπάλων του πρωθυπουργού μόλις έχει αρχίσει να αποκαλύπτεται σε όλη του την έκταση».

«Τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι αμείλικτα, με κύριο αν ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης είχε και αυτός, όπως ο κ. Ανδρουλάκης και ο κ. Κουκάκης, τεθεί σε παρακολούθηση από την ΕΥΠ, και αν ναι για ποιο λόγο», αναφέρει ο κ. Τσίπρας.

«Την ίδια στιγμή μέσω δημοσιευμάτων στον τύπο, πληροφορούμαστε ότι υπηρεσιακοί παράγοντες της ΕΥΠ, η οποία βρίσκεται ακόμη υπό τον άμεσο διοικητικό έλεγχο του ίδιου του πρωθυπουργού, προβαίνουν σε ενέργειες καταστροφής αρχείων από τους φακέλους των υποθέσεων του δημοσιογράφου Αθανασίου Κουκάκη και του Ευρωβουλευτή και αρχηγού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νικολάου Ανδρουλάκη», συμπληρώνει ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση, δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, απορρίπτει τις καταγγελίες εις βάρος του Έλληνα Πρωθυπουργού, κάνοντας λόγο για «φθηνό θέαμα».

«Κατά διαβολική σύμπτωση την ημέρα που ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ, ο κ. Σπίρτζης ανακάλυψε και αποφάσισε να καταγγείλει στη Δικαιοσύνη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου με κακόβουλο λογισμικό. Μάλιστα…», αναφέρει η δήλωση του κ. Οικονόμου.

«Το πρόβλημα των κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων έχει παρουσιαστεί εδώ και τουλάχιστον 5 χρόνια, είναι πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο και  οφείλουμε συνολικά να βρούμε αποτελεσματικά αντίμετρα απέναντι σε αυτή την απειλή», προσθέτει.

«Ο κ. Σπίρτζης καλώς έπραξε που κατέφυγε στη Δικαιοσύνη και όποιος έχει αντίστοιχες υποψίες το ίδιο χρειάζεται να πράξει. Η Κυβέρνηση έχει ήδη κινήσει όλες τις θεσμικές διαδικασίες για τη διερεύνηση των ζητημάτων αυτών σε βάθος χρόνου και έχει ξεκαθαρίσει ότι η ελληνική πολιτεία  δεν προμηθεύτηκε και καμιά κρατική αρχή δεν χρησιμοποίησε και δεν χρησιμοποιεί τέτοια λογισμικά», επισημαίνει.

Αντιθέτως, αναφέρει, «έχει δεσμευθεί, στο πλαίσιο και των συνολικότερων ενεργειών από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση κακόβουλων λογισμικών, τα οποία λειτουργούν σε σειρά χωρών, παραβιάζοντας την αρχή του απορρήτου των επικοινωνιών».

«Σημαντική διευκρίνιση: η Κυβέρνηση επιδιώκει την ουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του λειτουργούν με γνώμονα την επικοινωνία και το φτηνό θέαμα», καταλήγει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Πηγή: ΚΥΠΕ