Μητσοτάκης: Εξωφρενικό η Τουρκία να κατηγορεί την Ελλάδα

«Το να κατηγορείς την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο ζήτημα της μετανάστευσης είναι απλώς εξωφρενικό»

ECB013BF FA6B 4B9A BE09 460F5C6E94CD

Στο απόλυτο ναδίρ βρίσκονται οι σχέσεις Κυριάκου Μητσοτάκη – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως φάνηκε και από το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες δεν αντάλλαξαν κουβέντα κατά τη διάρκεια της δεξίωσης που παρέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προς τιμή των ηγετών που συμμετέχουν στην εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εγκάρδια συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος θυμήθηκε λεπτομέρειες της πρόσφατης επίσκεψης του Πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο. Είχε επίσης συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν η ενεργειακή κρίση, καθώς οι δυο ηγέτες μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες. Αναφέρθηκαν επίσης στην πρόσφατη επίσκεψη του κ. Μισέλ στη Σαουδική Αραβία τη 13η Σεπτεμβρίου.

Δείγμα του πώς προτίθεται να απαντήσει στις προχθεσινές αναφορές Ερντογάν κατά της Ελλάδας, έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Bloomberg κατά τη διάρκεια της οποίας χαρακτήρισε εξωφρενικό να κατηγορείται η Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Το να κατηγορείς την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο ζήτημα της μετανάστευσης είναι απλώς εξωφρενικό. Είναι εξωφρενικό γιατί είναι η Τουρκία που, πολύ ανοιχτά και πολύ δημόσια, εργαλειοποιεί τους μετανάστες τα τελευταία δύο χρόνια, προσπαθώντας να τους ενθαρρύνει, να τους στείλει στα ελληνικά σύνορα, προσπαθώντας να τους ωθήσει στην Ευρώπη», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Ελλάδα, πρόσθεσε, υπερασπίζεται τα σύνορά της όπως έχει υποχρέωση να κάνει, σεβόμενη τα θεμελιώδη δικαιώματα.

«Γενικά έχουμε δει ένα κρεσέντο τουρκικής ρητορικής κατά της Ελλάδας που είναι προφανώς απαράδεκτο. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που έχει επισημανθεί προς την Τουρκία από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και από τις ΗΠΑ. Δεν χρειαζόμαστε άλλη πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο όταν διεξάγουμε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και προσπαθούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία», υπογράμμισε.

Ερωτώμενος αναφορικά με τους λόγους που ο Ερντογάν κινείται με τον συγκεκριμένο τρόπο το τελευταίο διάστημα, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι πρόκειται περί πολιτική εσωτερικής κατανάλωσης και πρόσθεσε: «Είναι το πεπρωμένο μας από τη γεωγραφία να ζούμε μαζί. Και όπως του έχω πει πολλές φορές, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε ότι ακόμη και όταν διαφωνούμε, θα πρέπει να το κάνουμε με πολιτισμένο τρόπο».

«Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ είναι προφανώς απαράδεκτη. Δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα, και ουσιαστικά δείχνει την Τουρκία ως μια χώρα που δεν είναι πλέον μέρος αυτού που συνηθίζουμε να αποκαλούμε, Δυτική συμμαχία», σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν, ανέφερε, «αρνείται, αυτό το διάστημα, να συναντηθεί μαζί μου. Έχω πει ανοιχτά ότι είμαι πάντα ανοιχτός για συζήτηση και πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας να μειωθεί σημαντικά η ένταση της ρητορικής. Δεν βοηθά κανέναν, νομίζω, ούτε τον εαυτό του, αν συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ