Πισπιρίγκου: «Η Ρούλα έχει καρδιολογικό πρόβλημα και αν συνεχίσει έτσι, έχει τρία χρόνια προσδόκιμο ζωής» λέει ιατροδικαστής

«Θεραπευτική και όχι τοξική η ποσότητα της κεταμίνης που βρέθηκε στο αίμα της Τζωρτζίνας» είπε η ιατροδικαστής στη δίκη της μητέρας από την Πάτρα

1 Copy 2 12

«Θεραπευτική και όχι τοξική η ποσότητα της κεταμίνης που βρέθηκε στο αίμα της Τζωρτζίνας» είπε η ιατροδικαστής στη δίκη της μητέρας από την Πάτρα

Τον θάνατο της μικρής Τζωρτζίνας Δασκαλάκη μέσα στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» με καρδιολογικό νόσημα που αντιμετωπίζει η κατηγορούμενη μητέρα του κοριτσιού, επιχείρησε να συνδέσει σήμερα η ιατροδικαστής Ουρανία Δημακοπούλου, η οποία συνέχισε την κατάθεσή της στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Ταυτόχρονα, η μάρτυρας η οποία κλήθηκε να καταθέσει στη ακροατήριο από την υπεράσπισή της κατηγορούμενης μητέρας, αμφισβήτησε πολλές φορές την έκθεση του καθηγητή τοξικολογίας Ν. Ράικου που εντόπισε τη θανατηφόρα δόση κεταμίνης στο μεταθανάτιο αίμα του παιδιού (6,5 milligram), υποστήριξε ότι το Νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού» ψευδώς βεβαίωσε ότι οι γιατροί του δεν χορήγησαν κεταμίνη στο κοριτσάκι και επέρριψε ευθύνες ακόμη και στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο για μη επαρκή γονιδιακό έλεγχο, προκειμένου να εντοπιστούν τα καρδιολογικά νοσήματα από τα οποία, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, πάσχει η Ρούλα Πισπιρίγκου και αυτά λόγω κληρονομικότητας μπορεί να προκάλεσαν το θάνατο όχι μόνο στη Τζωρτζίνα αλλά και στα άλλα δυο κορίτσια της οικογένειας, τη Μαλένα και την Ίριδα.

Επιχειρηματολογώντας υπέρ του παράγοντα της κληρονομικότητας, η κ. Δημακοπούλου επικαλέστηκε εξετάσεις που όπως είπε έκανε η κατηγορούμενη μητέρα ενώ βρίσκεται στις φυλακές και των οποίων η ίδια έλαβε γνώση. Συγκεκριμένα η μάρτυρας ανέφερε: «Υπάρχει μαγνητική καρδιάς σύμφωνα με την οποία η κατηγορούμενη έχει σήμερα 48% κλάσμα εξώθησης. Μέσα σε δύο χρόνια έχει χάσει 17% της λειτουργικότητας της καρδιάς της, αν συνεχίσει έτσι θα έχει προσδόκιμο ζωής τρία χρόνια. Η Τζωρτζίνα πέθανε με 50% κλάσμα εξώθησης. Όλη η οικογένεια και τα κορίτσια μπορεί να έπασχαν από αυτό. Πως μπορούμε να έχουμε αποκλείσει όλα τα γονίδια και να λέμε ότι δεν έχουν τίποτα. Αν στα δυο χρόνια η κατηγορούμενη έχει χάσει το 20% από τη λειτουργικότητα της καρδιάς της, μπορεί στην επόμενη τριετία να έχει πεθάνει. Αυτή τη στιγμή η μητέρα έχει καρδιά 70χρονου και είναι 34 ετών. Η φυσιολογική καρδιά έχει πάνω από 76% κλάσμα εξώθησης».

Βολές κατά πάντων

Από την κατάθεση της μάρτυρα δεν έλειψαν όμως και οι αναφορές στο όνομα του κ. Ράικου, στην τοξικολογική έκθεση του οποίου στηρίζεται το κατηγορητήριο σε βάρος της Ρ. Πισπιρίγκου (απόπειρα ανθρωποκτονίας και ανθρωποκτονία σε βάρος της κόρης της με χορήγηση μεγάλης δόσης κεταμίνης).

Μεταξύ άλλων η κ. Δημακοπούλου υποστήριξε ότι ο καθηγητής τοξικολογίας έδινε τα αποτελέσματά του με …δόσεις, τακτική που χαρακτήρισε «όλεθρο» και ότι συμπεριφέρθηκε στην υπόθεση θανάτου της μικρής Τζωρτζίνας περισσότερο σαν τεχνικός σύμβουλος παρά σαν επιστήμονας. «Τοξική θα μπορούσε να θεωρηθεί η χορήγηση κεταμίνης πάνω από 7 milligram, η χορήγηση κεταμίνης μέχρι την ποσότητα αυτή θεωρείται θεραπευτική», είπε η μάρτυρας για να συμπληρώσει σε άλλο σημείο της κατάθεσής της: «Δεν έχει υπάρξει ενδονοσοκομειακός θάνατος με κεταμίνη, ειδικά σε παιδιά. Και σε ενήλικες που υπάρχει είναι γιατί έχει γίνει σε συνδυασμό με ναρκωτικά ή αλκοόλ».

Είχαν προηγηθεί ερωτήσεις προς την κ. Δημακοπούλου από το συνήγορο υποστήριξης της κατηγορίας Δ. Καράμπελα (εκπροσωπεί τον Μ. Δασκαλάκη). Κάποιες από αυτές τις ερωτήσεις που τέθηκαν στη μάρτυρα είναι οι εξής:

Δ. Καράμπελας: Το «Αγλαΐα Κυριακού» με έγγραφό του βεβαίωσε ότι δεν χορηγήθηκε κεταμίνη στη Τζωρτζίνα. Πώς το εξηγείτε αυτό;

Μάρτυρας: Το έγγραφο δόθηκε στις 12/4 μετά το πόρισμα Ράικου. Όπως έλεγαν οι γιατροί ότι το παιδί δεν είχε κανένα πρόβλημα με την ίδια λογική λένε ότι δεν έχουν δώσει κεταμίνη.

Συνήγορος: Βεβαίωσε δηλαδή ψευδώς το νοσοκομείο ένα ψευδές περιστατικό;

Μάρτυρας: Ναι. Αν θέλουμε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους να σας πω ότι οι γιατροί έλεγαν ότι το παιδί δεν είχε τίποτα ενώ είχε ανεπάρκεια, επιληψία. Έτσι βεβαιώσαν και ότι δεν του έδωσαν κεταμίνη…

Συνήγορος: Αμφισβητείτε τις καταθέσεις των μαρτύρων του νοσοκομείου που λένε ότι δεν χορηγήθηκε κετατμίνη στο παιδί;

Μάρτυρας: Αμφισβητών την τοξικολογική εξέταση … Γιατί δώσανε ρουκορούνιο δυο ώρες μετά στο παιδί; Για να κάνουν μυοχάλαση ενώ το παιδί ήταν νεκρό; Αυτό δεν είναι επιστήμη!

Πηγή: Protothema.gr