Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Μυτιλήνη μετά την καταστροφή στη Μόρια (ΒΙΝΤΕΟ)

119069552 666417647302605 1881647561338958524 n Μυτιληνη, ΠΥΡΚΑΓΙΑ

Xάος στη Μυτιλήνη μετά τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο, αφήνοντας 13 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να βρίσκονται στους δρόμους. Το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό της χώρας. 

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο μετά τη σύσκεψη θα ανακοινωθεί ότι δεν θα μπορεί να φύγει από το νησί κανείς που ήταν μέσα στο ΚΥΤ. «Με εντολή του πρωθυπουργού στο νησί μεταβαίνει κλιμάκιο με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, οι οποίοι μετά την επιτόπια εκτίμηση της κατάστασης θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στις 18:00 το απόγευμα στη Μυτιλήνη. Ενδιαμέσως, στη μία το μεσημέρι στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος θα ενημερώσει τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους και ανταποκριτές ξένου Τύπου.»

Η φωτιά που εκδηλώθηκε γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα της Τρίτης και το σύνολο του εκτός του ΚΥΤ μέρους έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, έχει καταστραφεί και μεγάλο μέρος του εντός του ΚΥΤ καταυλισμού που συνεχίζει να καίγεται, ενώ παράλληλα εκφράζονται και φόβοι για νεκρούς. 

Το επόμενο πρωί βρίσκει 13.000 ανθρώπους στον δρόμο, κουβαλώντας ό,τι πρόλαβαν να πάρουν μαζί τους. Η εικόνα της επόμενης μέρας είναι αποκαρδιωτική. 

moria apokaidia 1 Μυτιληνη, ΠΥΡΚΑΓΙΑ

CNA T93ddbe9d105d4ff7a13af4d610bbd2a9 scaled Μυτιληνη, ΠΥΡΚΑΓΙΑ
Οικογένεια Αφγανών προσφύγων κάθεται στο πεζοδρόμιο της Πλατείας Βικτωρίας καθώς δεν έχει που να πάει, Αθήνα Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020. Νωρίτερα, τα ξημερώματα, στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης δεκάδες οικογένειες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στη δομή της Αμυγδαλέζας. Οι περισσότεροι διαθέτουν έγγραφα με τα οποία τους αναγνωρίζεται το καθεστώς του πρόσφυγα αλλά καθώς είναι άστεγοι είχαν καταφύγει στην πλατεία Βικτωρίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής, η φωτιά εκδηλώθηκε όταν αντέδρασαν μετανάστες στο άκουσμα της είδησης ότι 35 εξ αυτών έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό και θα έπρεπε να απομονωθούν μαζί με συγγενείς τους.

Προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές τόσο στον χώρο του ΚΥΤ όσο και στον άτυπο καταυλισμό που υπήρχε γύρω από αυτόν. Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του υπουργείου Μετανάστευσης Μάνος Λογοθέτης η καταστροφή στο ΚΥΤ της Μόριας «είναι μάλλον ολική».

Λόγω των ενισχυμένων ανέμων, οι φλόγες μεταφέρθηκαν πολύ γρήγορα εντός των εγκαταστάσεων του ΚΥΤ, με συνέπεια ολόκληρη η περιοχή να μετατραπεί σε μία τεράστια εστία φωτιάς, κατακαίγοντας τα πάντα και ειδικότερα τα κοντέινερ και τις σκηνές, όπου διέμεναν πάνω από 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φωτιές ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα και η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων, που πνέουν στο βορειοανατολικό Αιγαίο. 

Πηγή: www.alphanews